SONNOKTA ÖZER ÇALIK - Trabzonspor’un efsane oyuncusu Necmi Perekli çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bordo-Mavili ekibin Abdullah Avcı ile iyi bir ivme yakaladığına dikkat çeken Perekli geleceğin başarılı bir şekilde yazılacağını ifade etti.

Abdullah Avcı’nın göreve gelmesiyle birlikte  Trabzonspor’un yakaladığı çıkışı, hocanın tutum ve davranışlarına bağladığını söyleyen Perekli, “Her takımda olduğu gibi Trabzonspor’a da teknik direktör değişikliği olumlu yansımıştır. Tabi ki bu noktada Abdullah Avcı’nın da Trabzonspor’un bu performansı göstermesinde yeteneği, mahareti olduğu bir aşikar.

Avcı’dan önceki teknik yönetimler yeni bir takım ele almışlardı. Yapılan çok sayıda transferler vardı. Oyuncuların çevreye, takıma uyumu, rakibi ve Türk futbolunu tanıma gibi zamana ihtiyaçları vardı. Ama sonuçlar kötü gelince buna tahammül edilemedi ve teknik adam değişikliğine gidildi. Bir takım bir yıl içinde 4-5 antrenör değiştirmesi demek 4-5 taktik değiştirmek demektir. Bu takımların iyiye değil kötü gitmesine de neden olur. 

Her takımda iyiye gidiş olmayınca bir değişiklik gerektirir bu da teknik adamla başlar. Teknik adam değişikliğinde doğru yapılmıştır. Ama kimsenin elinde sihirli değnek yok. Pat diye bir değişiklik olmaz. Çünkü yeni kurulan bir takım vardı ve bu takımın sporcuları da fizik ve kondisyondan önce moral kondisyon ve motivasyona ihtiyaç vardı. Esasında bu değişiklik sezon başında yapılsaydı Trabzonspor çok daha farklı çok daha başarılı olabilirdi.” ifadelerini kullandı.

BEKLENTİLERİ ARTIRDILAR
"Trabzonspor ileride çok daha başarılı olacak" diyen Perekli, “Şampiyonluk uzun çalışmalar sonucu kazanılır. Trabzonspor, şuanda şampiyon olması biraz zor görünse bile ligin üst sıralarına oynayabilecek takımlar arasında yer alıyor. Trabzonspor son maçlarında üstüne koyarak oynadığını görüyoruz. Bu bir iyiye gidişin işaretleridir. İyiye gidişin, maça sistematik asılmanın, birlikte mücadele etmenin Trabzonspor’da pırıltılarını, ışıklarını işaretlerini görüyoruz. Bu da Trabzonspor’un ileride çok daha başarılı olacağını ve ligin üst sıralarına yükseleceğinin göstergesidir. Zaten beklentimiz bu yöndedir” şeklinde konuştu.

BİR LİDER OLMALI
Perekli şöyle devam etti; “Trabzonspor’un  şuan iki büyük sorunu var. Birincisi saha içi yöneticisi,  ikincisi saha dışı yönetimidir. Yani saha içinde takımı idare edebilecek, yönetebilecek, yönlendirebilecek orta sahaya bu özelliklere sahip bir futbolcunun derhal alınması gerekiyor. Bir lider olmalı. Bir de top taşıyıcı, mücadele edebilecek iki yönlü görevi en iyi şekilde yapabilecek yine orta saha oyuncusu gerekli. Hem savunmada hem hücumda başarılı olabilecek biri gerekli. Bunun yanına bir de herkesin bildiği gibi takımın oynayacağı sisteme göre bir santrfor alınmalıdır.”

HELVAYI YAPMAK TECRÜBE İSTER!
“Saha dışı yönetiminden kastım şudur; Türk futbolundaki diğer takımların performansına baktığımız zaman un var, yağ var, şeker var. Üstelik helvanın reçetesini yazacak ustada var. Ama unu, yağı, şekeri reçetedeki tarifeye göre uygulayıp helvayı yapacak olanlar meseleye biraz ilgisiz isteksiz ve tecrübesiz. Onun için Trabzonspor’un acilen bir sisteme ihtiyacı var. Bu transfer sistemi, oyun sistemi, kulüp sistemi. Trabzonspor mutlaka sistemleştirilmelidir,  kurallara göre yönetilmelidir. Kişi veya kişilerin yeteneklerine bel bağlamaktansa düzene ve sisteme umutlanmak gerekiyor. “

AVCI’NIN DÜŞÜNCESİNİ MERAK EDİYORUM
Perekli, “Avcı’nın daha önce görev yaptığı takımlarda da böyle gelişi güzel yapılan transferlere var mıydı, bunu çok merak ediyorum” dedi.

Transferde bile bir sistemsizlik  olduğunu söyleyen Perekli, “ Trabzonspor şuanda takım olarak iki üç takviyeye ihtiyacı var. Alınan ve alınan oyunculara karşı değiliz. Olamayız da. İdari yönetimin teknik yönetimin ve izleme komitesiyle birlikte birbirleriyle danışarak, tartışarak, konuşarak ve anlaşarak transfer yaparlar. Tasvip etmediğimiz konu daha öce alınan ve alınacak oyuncuların alım şekilleri yanlış ve hatalıdır. Bu şekil bugün değil ama ileride mutlaka sorgulanacaktır. Trabzonspor gelir gider dengesini bozmadan transfer yapmalıdır. Çok pahalı transfer yazılıp çiliyor. 

Şuan ki transfer sistemi hakkında Abdullah Avcı’nın da ne düşündüğünü çok merak ediyorum. Daha önce görev yaptığı takımlarda da böyle gelişi güzel yapılan transferlere var mıydı, bunu çok merak ediyorum.  Başakşehir’de Beşiktaş’ta böyle yapamazdı. Bu düşüncesini çok merak ediyorum. Hiçbir esasa dayanmadan bir transfer şekli var ortada. Yukarıda dediğim gibi tartışarak, danışarak ve konuşarak bir transfer sistemi gerekli. Sistemli çalışmayı seven Abdullah Avcı’nın Trabzonspor’daki sistemsizliğe nasıl baktığını merak ediyorum. “

YUSUF ERDOĞAN İKİNCİ ŞANSI HAKEDİYOR
Son dönemde adı Trabzonspor ile anılan bordo-mavili takımın eski futbolcusu Yusuf Erdoğan için görüşlerini belirten Perekli, “Trabzonspor’un ihtiyacı olduğu mevkiler önemlidir. Hangi mevkie ihtiyaç var ona bakılmalı. Önemli olan teknik direktör bu isme ne diyor. Eğer alınacaksa Yusuf’un son zamanlardaki performansı ve şuan ki Trabzonspor’da oynamayı hak etmiştir. Hoca bu isme evet diyorsa alınsın. Sonuçta Trabzonspor’un alt yapısında yetişmiş bir evladımız. İkinci bir şansı hak eder. Burada büyümüş burada oynamış camianın ne istediğini bilen bir isim. Meseleye bakış açısı çok önemlidir." dedi.

NWAKAEME’NİN SIKINTISI VAR
Nwakame'nin istikar yakalayamadığını belirten Perekli, "Trabzonspor’da futbolcu kadrosuna baktığımda bazı oyuncuların çok iyi ilerleme kaydettiğini bazılarında ise önemli düşüşler olduğunu görmekteyim. Mesela Ekuban’ın çıkışı olumlu ve uyumlu. Forvette tek başına mücadele ediyor. Trabzonspor’un iyiye gidişindeki en büyük pay bence Ekuban’ın. Ama bu durum Nwakaeme’de böyle değil. Nwakaeme’nin bence saha içinde değil de saha dışında problemleri var. Geçen yılki performansından çok uzakta. Bunun nedenleri mutlaka araştırılmalı. Teknik adamlar tarafından sorgulanmalıdır. Bunun bir sıkıntısı var ama ne sıkıntısı var. İnişli çıkışlı bu sezon geçiriyor. Hala bir istikrar yakalayamadı." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi