SONNOKTA ADNAN SUNGUR - Trabzonspor’da 5-6 Aralık 2015 tarihinde başkanlık koltuğuna oturan Muharrem Usta sürekli olarak ekonomik sorunlardan söz edip, adeta enkaz edebiyatı yaparken, bir yandan da pahalı transferlerle birlikte kulübün borcunun katlanmasına sebep oluyor. Bu noktada kendinden önceki Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu’nun izinden gitmekten geri durmadığını gösterdi.

GERÇEKLER ÇOK FARKLI
Ancak Usta her yaptığı toplantıda borçların artmasını sadece faiz oranlarına ve kur farkına bağlarken, süreç içinde ortaya çıkan rakamlar bu söylemleri boşa çıkarıyor. Bordo- Mavili kulübün borcunun son bir yıl içinde 417 milyon liradan 762 milyon lira seviyesine çıkmasına sürekli mazeret aranırken, gerçeklerin çok daha farklı olduğuna dikkat çekiliyor.

Muharrem Usta’nın başkan seçildiği 5-6 Aralık 2015 kongresinde Trabzonspor’un borcu 431 milyon liraydı. Bu rakam bile çok yüksek görülüyor, makul seviyeye indirilmesi için yönetimden olağanüstü gayret bekleniyordu. Devre arasında yüksek maliyetli birçok ismin gönderilmesiyle birlikte, feda operasyonu, altyapıdan da 6-7 oyuncunun katılması ekonomik anlamda bir düzelmenin ortaya çıkmasına sebep olmuştu. Bunun yanında kulübün gelirleri de bir miktar artmıştı. Büyük ekonomik darboğaza rağmen 5-6 Aralık 2015’te 431 milyon lira olarak açıklanan borç, 31 Mayıs 2016 tarihinde ise 417 milyon liraya gerilemiş, bu da umut yaratmıştı. Yani borç 14 milyon liralık bir düşüş camiada da bir umudun doğmasına sebep olmuştu.

TRABZONSPOR’UN BORCU 1 YILDA İKİ KATINA ÇIKTI
Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta ve ekibinin kulübün gerçekleriyle uyumlu olmayan transfer politikalarının yanında, tüm birimlere yüksek maaşlı isimler ataması, ekonomik açıdan gereksiz harcamaları, kasayı sekteye uğratacak bir takım uygulamalardan sonra 9 Aralık 2016’daki Mali Genel Kurul’da ise borç 550 milyon lira seviyesine yükseldi. Yani 6 ayda 137 milyon liralık bir artış ortaya çıktı. 31 Mayıs 2017’deki Divan toplantısında ise Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören borcu 762 milyon lira olarak üyelere sundu. Bu arada 83 milyon liralık da bir kaynağın olduğu dile getirildi. Böylece reel borcun 681 milyon lira olduğunu dile getirdi. Bu hesaba göre de bir borç miktarının 112 milyon lira üzerine çıkılmış oldu.

DOLAR KURU FARKI 62 MİLYON LİRAYI BULUR
Bu hesaplamaya göre son bir yılda borç artışı ise tam 264 milyon lirayı bulmuş oldu. Başkan Muharrem Usta özellikle kur farkına dikkat çekerken, bu noktada kafalarda soru işaretleri yarattı. Çünkü geçtiğimiz Temmuz ayında dolar kuru 3 lira 0194 kuruştu. Bu günlerde ise 3 lira 5556 kuruş olarak görülüyor. Bu durumda bir dolardaki kur farkı sadece 53,660 kuruş olarak kabul ediliyor. Kulübün özellikle döviz üzerinden borcunun 100 dolar seviyesinde olması halinde bile zararın 53 milyon lira civarında olması gerektiğine işaret ediliyor. Oysa Trabzonspor’un son bir yıldaki borcunun 264 milyon lira arttığı gözleniyor. Bu noktada Başkan Muharrem Usta’nın rakamlarda manipülasyon yaptığına dikkat çekiliyor.

Editör: Haber Merkezi