76 kez A Milli takım forması giydi. Türkiye tarihinde ilk defa Avrupa Şampiyonası'na katılırken takımınen önemli oyuncularından biriydi. Kariyerine başladığı Trabzonspor için ter döktü. Fenerbahçe'ye transfer oldu ve 2000-2001 sezonunun şampiyon olan kadrosunda yer aldı. Savunma ve defansif orta saha oynamasına karşın uzaktan ve kafayla attığı gollerle gerek takımlarına gerek Türkiye A Milli Takımı'na büyük sevinçler yaşattı. Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden Ogün Temizkanoğlu, 'Maskesiz Söyleşiler'e konuk oldu.

"ŞENOL GÜNEŞ SESİNİ DUYURAMADI"

-Size göre teknik direktör Şenol Güneş’in hatası var mıydı?

Böyle atmosferi yüksek maçlarda hocayı pek fazla suçlayamazsınız. Fakat dışarıdan bakıldığında sanki Şenol Hoca, sürekli ileriye gidin gibi bir görüntü verdi. Ancak maçı tekrar izlediğimizde aslında hocayı çok fazla duymadığımızı da söylemek mümkün. Yani saha içerisinde yoğun tezahürat yüzünden hocayı duyma şansınız çok fazla olmuyor. Başka şeylere konsantre oluyorsunuz. Maçı kazanma arzunuz çok yüksek. Açıkçası bu konuda herkesin hatası var.

"TRABZONSPOR BİZİ İSTEMEDİ"

 -1999 yılında takım arkadaşınız Abdullah Ercan ile birlikte sürpriz bir şekilde Fenerbahçe’ye gittiniz. Transfer sürecinde neler yaşandı?

Fenerbahçe’ye gitmeden önce tabii ki bazı görüşmeler yapılmıştı. Görüşmeler derken özellikle ben o dönemde Trabzonspor’da iyi bir seviyede değildim. Ama yine de kulübümle konuşmak ve sözleşmeyi uzatmak anlamında bir hamle yaptım.  Ancak kulüpte bir muhatap bulamayınca artık burada işimizin bittiğini anladık. 

FENERBAHÇE’DEN YILDIRIM TRANSFER!

- O dönem kulüp başkanı Mehmet Ali Yılmaz mıydı?

Evet evet… Mehmet Ali Bey başkandı. Sonrasında Fenerbahçeli yöneticilerden Ali Yıldırım’la yaptığım telefon görüşmesi esnasında kendisine önce kulübümle konuşmak istediğimi söyledim. Fakat o benle birlikte Abdullah Ercan’ın bonservis paralarının ödendiğini söyledi. Açıkçası çok fazla bilgimiz dahilinde olmayan bir transfer oldu.

"TARAFTARIN GÖZÜNDE DEĞERİMİZ YOKTU"

- Peki taraftar tepkisinden çekinmediniz mi?

Hayır. Zaten herhangi bir tepki de olmadı. Çünkü size beklediniz değer verilmediği zaman çekinecek bir durumunuz olmaz. Siz orada iyisiyle kötüsüyle 9-10 yıl bir hizmet vermişsiniz. Bunun karşılığı bu olmaması gerekiyordu.

"ŞENOL GÜNEŞ, HAYALLERİMİ ÇALDI"

- 2002 Dünya Kupası finalleri kadrosunda olmadığınızı öğrendiğinizde tepkiniz ne oldu?

Çok büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştım. Neden kadroya alınmadığımı halen bugün de bilmiyorum. Bu konu benim içimde hep ukde kalacaktır. Eleme maçların hepsinde vardım. Kaptandım. Bana göre bir futbolcunun hayallerini çaldılar. Daha doğrusu çaldı.

Trabzonspor'un Şampiyonluğu Batum’u bile şenlendirdi

 -Kim çaldı? Şenol Güneş mi?

Şenol Hoca tabii ki… Sonuçta takımı açıklayan oydu.

"BANA ŞAKA YAPIYORLAR SANDIM"

-Kendisiyle bu konuyu konuştunuz mu hiç?

Kadro açıklandığı sırada bavulumu hazırlıyordum. Antalya’ya kampa gidecektik. O sırada bazı gazeteci arkadaşlarım beni arayıp kadroda olmadığımı söyledi. Ben şaka yapıyorlar sandım. Ama olay gerçekmiş. Sonra Şenol Hoca'yı aradım. Telefonu kapalıydı. Ulaşamadım. Ardından yardımcısı Ünal (Karaman) Hoca'yı aradım. 'Maalesef olay doğru' dedi. O anda samimiyetlerin gerçek olmadığını anladım. 

- Şenol Güneş, Trabzonspor’dan Fenerbahçe'ye gittiğiniz için sizi bir nevi cezalandırmış olabilir mi? Aynı şekilde Abdullah Ercan'ı finallere götürmesine rağmen 1 dakika bile oynatmamıştı. 

Ben böyle düşünmüyorum. Çünkü öyle bir şey olsaydı bizi elemelerde de kadroya almazdı. Benim oynamadığım tek maç içerde Avusturya’yı 5-0 yendiğimiz play-off maçıydı. Arka adelemde yırtık vardı. Ama dediğim gibi hâlâ neden finallere götürülmediğimi bilmiyorum.

"BİZİM JENERASYON DAHA KALİTELİYDİ"

- Hangi futbolcularla birlikte oynamaktan keyif aldınız?

Çok oyuncu var. Mesela kaleci Rüştü (Reçber), Tugay (Kerimoğlu) ile oynamaktan keyif alıyordum. Aynı şekilde Bülent (Korkmaz) ile yan yana oynamak güzeldi. Hami (Mandıralı) ve Şota’yı da bu isimlere ekleyebiliriz. O zamanki oyuncu kalitesi çok daha iyiydi.

"TRABZONSPOR, BU ŞAMPİYONLUĞU HAK ETTİ"

- Trabzonspor, büyük ihtimalle 38 sene sonra şampiyon olacak. Trabzonspor, şampiyonluk için neden bu kadar bekledi?

Bizim oynadığımızda dönemde bazı talihsizliklerden dolayı olamadık. Yanlış yapılanmadan tutun da çok fazla dışarıdan müdahale edilmesine kadar her türlü konuyu konuşabilirsiniz. Ama bu sezon son birkaç hafta hariç ligi domine eden bir Trabzonspor izledik. Buraya kadar gelmeleri mucize değil; gerçek bir emeğin karşılığı. 

"KALECİMİZ UĞURCAN OLSAYDI BİZ DE ŞAMPİYONDUK"

 -Trabzonspor’un 1995-96 sezonu kadrosu mu yoksa şimdiki kadro mu daha iyiydi?

(Gülüyor). Bunu onlar karşılıklı oynayabilselerdi anlayabilirdik. Bizim o dönemdeki en büyük handikaplarımızdan biri kaleciydi. Tabii ki emeklerine saygım var. Fakat bizim iyi bir kalecimiz; mesela Uğurcan Çakır olsaydı Galatasaray’ın yakaladığı 4 sene üste üste şampiyonluğu belki de biz daha önce yaşardık. 

"NWAKAEME’Yİ KİM İSTEMEZ Kİ?"

-Son günlerde Anthony Nwkaeme’nin Fenerbahçe’ye transfer olabileceği iddia ediliyor. Siz buna ihtimal veriyor musunuz?

Nwakaeme, Trabzonspor’a büyük katkı sağlayan ve fark yaratan bir oyuncu. Ben Trabzonspor’un onu bırakacağını düşünmüyorum. Ama Nwakame’nin Trabzonspor ile anlaşamaması halinde her takımın onun gibi bir oyuncuya talip olacağını söyleyebilirim. 

Bizim jenerasyondaki ve bizden sonra gelen futbolcu arkadaşlarımızın teknik adamlıktaki başarıları ortada. Yeni başlamasına rağmen Nuri Şahin dahil Ömer Erdoğan, Erol Bulut, Emre Belözoğlu, İlhan Palut gibi genç hocaların daha fazla sorumluluk alması gerekiyor. Bu nedenle 3 tecrübeli hocanın gençlerin önünü açacağına inanıyorum. Tabii ki futboldan kopmasınlar. Ama yetiştiricilik konusunda bir adım atsalar Türk futboluna daha faydalı olurlar.

Editör: Haber Merkezi