İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘Kardeş Şehirler Projesi’ meyvelerini vermeye devam ediyor. Daha önce birçok ilde hayata geçen projenin bu kez ki durağı Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının kesiştiği yer olan Siirt’ti. Trabzon ve Siirt ‘kardeş şehir’ olunca hamsinin buluşma noktası için Siirt seçilmişti.

Ve bu buluşma için Ortahisar Belediyesi’nden davet gelince hem bölgeyi yerinde görmek hem de projeye bir nebze olsun destek vermek adına teklifi geri çevirmedik ve yola koyulduk. Tabi ki yola çıkmadan önce şüphesiz bölge için bizde de karanlık bir algı hakimdi. Ancak, şehri ve bölge insanını yerinde tanıdıkça bu algıdan bir nebze de olsa eser kalmadı.

İSTANBUL’DAN DAHA GÜVENLİ
Bu algının yıkılmasında şehir insanın sıcak kanlığının yanı sıra, Vali Ali Fuat Atik’in de misafirperverliği şüphesiz etkili idi. Dört gün boyunca oksijenini teneffüs ettiğimiz şehirde Vali Atik’in Siirt için mesai gözetmeksizin görevinin başında olduğuna tanıklık ettik. Şehrin üzerine yapışmış olan ‘terör kenti’ algısını yıkmak adına sergilediği mücadeleyi yerinde gördük, kendisini bir hemşerisi olarak tebrik ettik. Atik’in şu sözünün altına da imza attık: “İstanbul’dan daha güvenliyiz.” Evet, Siirt ‘in birçok ilden daha güvenli olduğuna şahitlik ettik.

FANATİK VALİ ATİK
Hüviyetinde doğum yerine ‘Trabzon’ yazan herkes gönülden Trabzonspor taraftarıdır ve fanatiğidir ama Vali Atik’in sevdası daha da ileri boyutta. Öyle ki; yakın korumalarından tutun da milletvekilinden belediye başkanlarına kadar hemen herkesi Trabzonspor taraftarı yapmak adına 7/24 seferberlik halinde Vali Atik. Şehirde öğrenim gören öğrencilere de önce spor aşkı ardından da Trabzonspor sevdası kazandırmak adına mücadele halinde. İşte fotoğraf, en yakınındaki ismi bile Trabzonsporlu yapmış. Hani son dönemin gözde cümlesi var ya, ‘Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz’ diye. Vali Atik’de ki Trabzonspor sevdası da o misal. 

ŞEHİRLE İÇ İÇE
Vali Atik ile şehir turu atma şansını da yakaladık. Gördük ki hemen herkes kendisinden memnun. Ve anladık ki, hemen herkesin derdi ile dertlenmiş, hemen herkesin sıkıntısına da çare bulma adına çalışmış. Yoksa bu samimiyet ve sevgi seli başka bir şekilde açıklanamaz.

TERÖRDEN HORONA!
Bu kadar yol gelmişken şehri de gezecektik tabi ki. Tarihi ve turistik mekanları ziyaret etmeden olmazdı. Tillo’nun eşsiz manzarası ile kültür turunu başlattık ardından İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi'ni ziyaret etik. Daha sonra da bir zamanlar terör saldırılarının yaşandığı Botan Vadisi'nde kemençe eşliğinde horona durduk. Botan Vadisi dağları kemençe sesleri ile yankılandı. Kemençenin sesini duyan davul da harekete geçti ve kardeşlik melodileri tüm Siirt’i hakim kıldı.

JANDARMA BORDO-MAVİ
Ziyaret duraklarımız arasında İl Jandarma Komutanlığı da vardı. Trabzon kafilesi görev başındaki askerlere, üzerinde Trabzonspor’un renkleri bordo-mavinin yer aldığı fularları hediye etti. Bölük komutanı Trabzonlu olan askerlerin içerisinde Trabzonlularda yer alırken birçoğunun farklı şehirlerden olduğunu bildirildi. Bordo-mavi fularları büyük memnuniyetle kabul eden askerler, gelen misafirlerin hepsine tek tek, “hoş geldiniz” demeyi de önemsedi. Bu ziyarette de şehitlerimiz de unutulmazken dualar okundu, ecdad yad edildi.

KÜRT’ÜYLE LAZ’IYLA…
Siirt’te konuşan Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, bin yıldan beri bu coğrafyada Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle etle tırnak gibi beraber yaşandığını anlatırken Vali Ali Fuat Atik de Siirt'in üç dilin ve farklı kültürlerin, bin yıldan beri barış, kardeşlik ve hoşgörü içinde yaşadığı bir kültür ve medeniyet şehri olduğunu belirtti.

GENÇ AYAKTA ALKIŞLANDI
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Siirt’te vatandaşları Türkçe, Kürtçe ve Arapça selamladı. Genç’in bu hareketi ayakta alkışlandı. “Ne iyi ettik de gelmişiz. Büyük bir güzelliği, mutluluğu yaşıyoruz. Siirt'imize özgü o güzel fıstığımızın kardeşi olan fındığımızla Trabzon'dan buraya geldik” diyen Genç, bu medeniyeti simgeleyen gösterilerin yanında bir taraftan horonu, bir taraftan halayı izlemenin mutluluğunu yaşadığının altını kalınca çizdi.

ANA SORUN EKONOMİ!
Siirt’e gelmişken vatandaşla da hasbihal ettik tabi ki. Sohbet edip halini hatırını sorduğumuz Siirtli’nin sıkıntısı ortak. Herkesin derdi geçim ve ülkede hakim olan ekonomik sıkıntı. İşsizlik özellikle gençlerin isyan noktası. Fahiş  ev kiraları da şehrin dert yandığı konuların başında. Bir de Suriyeli mevzusu var ki, her ilde olan aynı sıkıntı.

ÇAYIN TADI KAÇMIŞ
Trabzonlu olunca gittiğin her yerde çay arıyorsun tabi ki. Ama aradığımız o tadı Siirt’te bulamadık. Sebebini sorduk bir kahve işletmecesine fiyatlardan dert yandı. Yerli çayı uygun fiyata bulamadıklarından çayın kaçağına muhtaç kaldıklarını belirtti. Hal böyle olunca doğal olarak da çayın tadı kaçtı demek ki.

ÖRNEK BELEDİYECLİK
Siirt Belediyesi, kayyum olarak atanan Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın tarafından yönetildiğinden bunun şehre artı ve eksilerini de sorguladık; hem vatandaşlarla, hem de şehrin yöneticileri ile. Ortak fikir kayyumun şehre katkı sağladığından yana. Nasıl sağlamasın ki; şehir kayyum yönetimi ile kendisini bulmuş. Yatırım gelmiş, il il olduğunu hissetmiş. Vatandaş da huzura kavuşmuş.  Aynı zamanda örnek de belediyecelik yapılmış ilde. Hem şehir girişi, hem de şehir merkezi ışıl ışıl karşılıyor sizi. Sadece bölge illerinin değil tüm Türkiye’nin örnek alabileceği şehir düzenlemelerini gözlemledik.

…VE ŞÖLEN
Bu kez adres şehir meydanıydı. Hamsi Festivali hayat buldu ve Siirtliye Trabzon'dan getirilen 20 ton hamsi, 3000 paket fındık ile helva vatandaşlara dağıtıldı. Hamsi ile belki de ilk kez tanışan Siirtliler festivalden oldukça mutlu ayrıldı. Saatlerce süren festivale binlerce katılım olurken soğuk hava ve uzayıp giden zamana rağmen Siirt halkı son ana kadar festival alanını terk etmedi. Bu da festivalin amacına ulaştığının en açık örneği idi.

KOLBASTISIZ OLMAZ TABİ Kİ
Bir yerde Trabzon varsa, kolbastı olmazsa olmaz; kolbastı denilince de Sinan Yılmaz. Tabi ki hem kolbastı hem de Sinan Yılmaz da Siirt’teydi. Bölge müziğinin gözde sesi Yılmaz, Siirt’e Trabzon’u getirdi desek az gelir. Sahneden inerken, “Son yıllarda en zevk aldığım sahnemdi” demeyi de ihmal etmedi.

HUZUR HAKİM
Kardeşlik Projeleri koordinatörü Ahmet Külekçi ise projenin önemini şöyle vurguladı: “Bu projelerle önyargılarımız ortadan kalkıyor, birbirimizi daha iyi anlıyor ve kardeşliğimiz pekişiyor. Bölgede artık terör değil huzur hakim. Kadim şehrimiz Siirt’e insanlarımız akın etti. Bu güzellikleri yerinde paylaştık, herkes çok mutlu oluyor.”

SON SÖZ…
Başta da dediğim gibi Siirt için yola çıkarken kafamızda karanlık bir algı hakimdi, şimdi o algıdan eser yok. Siirt, mevcut Valisi ve kayyum olarak görev yapan Belediye Başkanı ile doğru yolda yürürken, ülkenin gözde kentlerinden biri olmaya da aday. Yeter ki bu heyecanı ve memleket sevdasını kaybetmeyelim, tüm yurda yayalım. İşte o zaman bu kardeşlik zeval görmez; doğusuyla batısıyla, güneyiyle kuzeyiyle her zaman olması gerektiği gibi ‘Hepimiz Kardeşiz’ demeye devam ederiz. Edeceğiz de…

HAZIRLAYAN: SELAHATTİN ÖZCAN

Editör: Haber Merkezi