Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yeni yayın ihalesi sürecinin ilk aşamasını tamamladı. TFF, dün yaptığı açıklamada 14 firmanın 15 teklif verdiğini duyurdu. Firmalar, 18 Şubat’a kadar tekliflerini revize ederek yeniden sunabilecek. 21 Şubat’ta ise yeni yayıncının açıklanması bekleniyor.

BAHİS YAYINLARI TEKLİFİ

Ajansspor’dan Kenan Başaran’ın haberine göre alt paketlerle birlikte toplan 4 ana paketten oluşan Süper Lig ve TFF 1. Lig yayın hakları için firmalar ya 3 veya 5 sezonluk teklifte bulundu. Saran Group, Sportradar, Türk Telekom, BeINSports, Turkuaz Medya ve TRT teklif veren firmalar. Yabancı firmaların ise bahis yayınları ve dataları için teklif verdiği öğrenildi.

TFF’NİN AÇIKLAMASINDA DİKKAT ÇEKEN DETAY

TFF’nin dünkü açıklamasında dikkat çeken bir nokta vardı. Açıklamada, alternatif bir tekliften söz edildi. Buna göre bir firma kulüplerle ortak bir teklif sundu. Açıklamada şöyle denildi: “Bu süreçte yurt dışında da örnekleri görüldüğü üzere, kulüplerimizin de ortağı olacağı alternatif teklifin detaylı olarak değerlendirilmesi ve söz konusu firma ile tüm konuları görüşmek üzere toplantı organize edilmesi kararlaştırılmıştır.”

ABONELİK SATACAKLAR

Elde ettiğimiz bilgilere göre bu teklifteki ortaklık, decoder satışını içeriyor. Kulüpler, ihalenin bu teklifi veren firmaya verilmesi halinde, maç yayınlarının satışında aktif görev alacak. Yani Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor başta olmak üzere tüm kulüpler de taraftarlarına decoder veya abonelik satışı yapacak. Bu satışlardan elde edilecek gelir de yayıncı ile kulüpler arasında bölüşülecek. Kulüpler böylece yayın gelirlerinin daha da artacağını umuyor. Söz konusu teklifi veren firmaya dair bir bilgi elde edilemedi.

10 YIL ÖNCE FENERBAHÇE ÖNERMİŞTİ

Kulüplerin decoder satışı örneği İtalya’da bulunuyor. Fenerbahçe yönetimi, 2012 yılında da TFF’ye İtalya modelini önermişti. Bu modele göre decoder satışlarını kulüpler yapacak ve en çok satış yapan kulüp yayın gelirinden de daha fazla pay alacak. Kulüpler satışları sahip oldukları ürün satış mağazaları başta olmak üzere, işbirliğine gidecekleri farklı kurumlar üzerinden de yapabilecek.

Editör: Haber Merkezi