3 Nisan'da oynanan ve 1-1 sona eren Trabzonspor-Beşiktaş maçına dair kural hatası itirazı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından henüz karara bağlanmadı. Buna karşın TFF'nin Beşiktaş'ın kural hatası nedeniyle tekrar talebine ret yanıtı vermesi bekleniyor.

Futbol Kulis haber sitesi, maçın hakemi Zorbay Küçük'ün Merkez Hakem Kurulu'na verdiği ek raporu ele geçirdi. Raporda Küçük, böyle bir pozisyonla ilk defa karşılaştığını söyledi. Küçük, taraftarların tezahüratı, oyuncuların itirazları ve telsiz sistemindeki sıkıntılar nedeniyle VAR masasındaki hakemleri duyamadığını öne sürdü.

Zorbay Küçük: "Telsizden anlayamıyordum"

Küçük'ün rapordaki ifadeleri: "Oyun kurallarına göre oyunun tekrar başlaması gereken yer kale çizgisine paralel en yakın kale alanı ön çizgisi olması gerekirken, ben en yakın kale alanı çizgisi üzerinden oyunu tekrar başlattım. Hakemlik kariyerim boyunca ilk defa böyle bir karar verdiğimden dolayı teorik olarak bildiğim bir kuralı pratikte uygulayamadım."

"Oyuncuların o anda sürekli itiraz etmesi, taraftarın yarattığı ses ve telsiz sisteminden sağlıklı bir ses duyamadığımdan ötürü hakem ekibinin yardımlarını ve konuşmalarını algılayamadım."

"Telsiz sisteminden hakem ekibinin bana yardım etmek isteğiyle konuşmalarını duyuyordum ama hiçbir türlü sağlıklı şekilde anlayamıyordum. Bu yüzden oyunu tekrar kendi inisiyatifimde ekibimden bağımsız olarak ben başlattım…”

"Paralel çizgi dediğini duydum"

Maçın tecrübeli yardımcı hakemlerinden Ekrem Kan ise Küçük'ü uyardığını ve VAR hakeminin "Paralel çizgi" dediğini de duyduğunu söyledi. Ekrem Kan, şu ifadeleri kullandı:

"Hakemin baraj açarken bulunduğum yerden barajın kale çizgisi üzerinde olmasının gerektiğini söyledim. Barajdaki oyuncuların itirazları nedeniyle onlar ile iletişim içinde olan hakemimin beni duyduğundan emin olamadım. Bu sırada sanırım VAR hakemi tarafından bir şeyler söylendiğini ve paralel çizgi dediğini duydum. Konuşmaların daha net anlaşılması için konuşmadım…”

"Zorbay Küçük'ü uyardık"

Maçın birinci yardımcı hakemi pozisyonundaki Serkan Olguncan da hem kendisinin hem VAR'ın, Küçük'ü uyardığını ama seslerin anlaşılamadığını savundu: Olguncan şunları söyledi:

"Bir süre bekledikten sonra topun kale alanı ön çizgisine değil yan tarafa konulduğunu gördüm. Telsizden ihlalin kale alanında olup olmadığını sordum ancak ne benim söylediğim ne de saha içinde söylenilen hiçbir şey anlaşılmadı."

"VAR ile iletişim sağlanabilmesi için sessiz kaldım. Baraj kurulup hakem yerine geçmek üzereyken VAR hakemi Erkan Engin topun paralel çizgiye konması gerektiğiyle ilgili bilgi verdi ancak konuşulanlar sağlıklı bir şekilde anlaşılmadı…”

AVAR: "Yerin yanlış olduğunu söyledik"

Maçın AVAR'ı Serkan Ok, topun yanlış yere konulduğunu konuştuklarını ve hakemi uyardıklarını söyledi: "Hatırladığım kadarıyla müsabakanın hakemi oyunun kale alanı içinde mi durduğunu sordu. VAR hakemi kale alanı içinde olduğunu bildirdi. Akabinde serbest vuruş kullanılması için hazırlık başladı."

"Top kale alanı yan çizgisine konulduğunda, oda içerisinde topun yerinin yanlış olduğunu konuştuk. VAR hakemi bize (AVAR hakemi olan Serkan Ok ve bana) uzatarak ilgili kuralı teyit etmemizi istedi. Bu sırada saha içerisi ile iletişime geçti."

"Kullandığı cümle ve kelime tam hatırlamamakla birlikte 'paralel çizgi' ibaresi kullanarak yerinin yanlış olduğunu belirttiğini hatırlıyorum. Devamında 'Evet, doğru söylüyor' cümlesini duydum. O sırada baraj yönetimini yapan müsabaka hakemi ile sağlıklı iletişim kurulamadı…”

"Kural kitabını açıp baktık"

AVAR raporunda emin olmak adına Futbol Oyun Kuralları kitabına bakıldığına da vurgu yapıldı: "Endirekt serbest vuruşta top kale alanı yan çizgisine konuldu. VAR odasında görevli olan diğer hakemlerle yaptığımız konuşma sonucunda topun yanlış yere konulduğunu fark ettik."

"Emin olmak için yanımızda bulunan Futbol Oyun Kuralları kitabını açarak ilgili kuralın sayfasını buldum ve topun paralel çizgiye konulması gerektiğini VAR hakemine teyit ettim. VAR hakemi butona basarak müsabaka hakemiyle iletişime geçmeye çalıştı. Topun paralel çizgiye konulması gerektiğini belirtti ama saha içindeki gürültüden dolayı sağlıklı bir iletişime geçemedi…”

VAR: "Kırmızı butona bastım ve uyardım"

VAR'da görevli olan Erkan Engin ise kırmızı butona basarak hakemi uyardığını söyledi: "Operatörden tekrarını istedim ve tekrar izlediğimde kalecinin topu kale alanı içinde elini aldığını gördüm. Saha hakemleriyle konuşabilmek için kullandığımız kırmızı butona basarak bu bilgiyi saha hakemlerine verdim."

"Topun kale çizgisine dik olan kale alanı çizgisinden kullanılması gerektiğini söyledim. Önümdeki kural kitabını yardımcıma vererek 13. kuraldan ilgili metni bulmasını istedim. Bu sarada tekrar kırmızı butona bastım ve 'Kale çizgisine paralel kale alanı çizgisi üzerinden atış kullanılmalı' dedim."

"Saha içerisinden 'Evet', doğru söylüyor dediklerini duydum ama kimin ne için söylediğini anlamadım. Atış kullanılmadan önce baraj prosedürünü uygularken kural kitabından verdiğimiz bilginin doğru olduğunu teyit ettim ve kırmızı butona basarak, kale çizgisine paralel kale alanı çizgisi üzerinden kullanılmalı dedim…”

MHK: Skora etkisi olmadı!

Futbol Kulisi sitesine göre MHK, aldığı bu ek raporlar sonrası 17 Nisan'da tavsiye kararını oluşturup TFF'ye bildirdi. Söz konusu tavsiye kararındaysa şöyle denildi: “İtiraza konu olan müsabakada yanlış yerden yapılan endirekt serbest vuruştan sonra skora etki eden bir unsurun (gol, penaltı vb.) olmadığını belirterek, müsabaka hakeminin uygulamasının kural hatası olarak değerlendirilmesinin söz konusu olmadığı yönünde tavsiye kararı verilmiştir.”

Maçta neler olmuştu?

31. haftadaki Trabzonspor-Beşiktaş maçı 0-0 devam ederken 47. dakikada geri pas nedeniyle hakem Zorbay Küçük, Trabzonspor ceza sahası içinde Beşiktaş lehine endirekt serbest vuruşa hükmetti. Kurala göre vuruşun kaleyi cepheden görecek şekilde; yani kale çizgisine paralel olan ceza sahası çizgisi üzerinden kullandırılması lazımdı.

Küçük ise atışı yarım korner gibi; yan taraftan kullandırdı. Beşiktaş da kural hatası yapıldığı gerekçesiyle TFF'ye başvurdu. Ama TFF, henüz resmi kararını açıklamadı.

Ajansspor

Editör: Haber Merkezi