Gazetemiz Genel Müdür’ü Selim Şener ile birlikte Trabzonspor’un efsane futbolcuları Necmi Perekli, Hüseyin Tok ve Bordo-Mavili takımın Eski Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay, Trabzonspor’un Pazar günü deplasmanda karşılaşacağı Fenerbahçe maçını masaya yatırdı.

İlk 5 haftada 5 puan alıp 10 puan kaybeden Trabzonspor’un bu maçta kazanmak için neler yapması gerektiği konusunda fikirlerini paylaşan spor adamları, önemli tespitlerde bulundular.

Selim Şener / Hiçbir takım yenilmez değildir
Öncelikle misyonunun ne olduğunu bilmek lazımdır... Bir maçın süresi hakemin son olarak topu eline aldığı zaman kadardır. Hiçbir takım yenilmez değildir. Her takım gibi Fenerbahçe de yenilebilir. Yeter ki sahadaki futbolcuların hepsi kazanmak adına, kazanma arzusu ile dolu olsun. Bilinmelidir ki mücadele etmeden hiç bir maç sahada kazanılmıyor, bir dakikanın bile önemi varken… Sahanın her bölümünü yerli yerinde kullanabilecek bir Trabzonspor, kötü oynadığı bir maçtan sonra mükemmeli yakalayacak misyona sahiptir. Maç nasıl başlarsa başlasın. Oyundan düşmeden yardımlaşmayı ön plana çıkartabilen Trabzonspor bu maçı kendi lehine dönüştürebilir. Futbolcular kazanılırken hep beraber, kaybedilirken de hep beraber kaybettiklerini bilmelidirler.

Necmi Perekli / Sakin olan kazanır!
İki takım için de çok önemli maç. Biri kazanmak, diğeri kaybetmemek için mücadele verecek. Böyle maçlarda fizik kondisyondan ziyade, moral kondisyon ve motivasyon çok önemlidir. Tahminden önce temennilerin öne çıkacağı bir karşılaşma. İki takımın da skoru etkileyecek oyuncuları var. Ama ev sahibi takım bir tık önde görünüyorsa da akıllı sakin olan takımın galibiyete daha yakın olacağını düşünüyorum. Trabzonspor’un formsuz veya son haftalardaki başarısız görüntüsünü maç üzerindeki etkinliğini çok daha yükselteceğine inanıyorum. Savunmaya ağırlık verip orta sahanın hücuma yönelik oyuncularıyla skoru değiştirecektir. Maçın anahtarını çözecek olan orta sahada oynayacak oyuncuların performansıdır. Hangi takım dezavantajlarını avantaja çevirebilirse galibiyete daha yakın olur. Temennimiz futbol kuralları içinde oynayacak ve başarılı olacak takımın maçı kazanmasıdır.

Hüseyin Tok​ / Rakibe boş alan bırakılmamalı
Trabzonspor’un sezon başı puan kaybı oldukça fazla ve bu açıdan baktığımızda Bordo-Mavililer için maçın önemi oldukça büyük. Tabi kayıpların gerekçelerine de bakmak lazım. Geçen sezon şampiyonluğu avucunun içinden kaçırdı. Akabinde takımın önemli oyuncuları da elde tutulamadı. Takımda dolayısıyla bir motivasyon noksanlığı oldu. Bu da Trabzonspor’a olumsuz yansıdı. Yeni oyuncular alındı, teknik heyet değişti. Yeni bir oluşumda futbolcuların kalitesi çok önemliydi. Şuan itibariyle giden oyuncuların yeri doldurulamamış görünüyor. Bu da kolay bir iş değil. Hem şampiyonluğu kaçır hem elinden önemli oyuncular kaybederek tekrar toparlanmak en az 3-4 yılımızı alacaktır diye düşünüyorum. Ama Trabzonspor kurulduğundan bu yana hep hedefe oynamıştır. Bu yıl da puanlar kaybetmesine rağmen yine hedef yukarılarda bir derece yapmaktır. Bu açıdan Fenerbahçe maçı 3 ihtimallidir. Fenerbahçe çok büyük transferler yaptı ve yedek kulübesinde dahi başka bir takım çıkacağını görüyoruz. Hiç transfer yapamazken buralara nasıl gelindiği de ora ayrı bir konu. Bence Trabzonspor bir tekrar çıkış yapabilmesi için bu maça ayrı bir motivasyon olacaktır. Ama 1-2 yıldır takımda şunu göremiyoruz; Ya önde basıp bire bir kora kor bir mücadele yapacak, ya da kendi sahasına çekilip alan kapatacak. Rakibe boş alan bırakmaması gerekiyor. Ama bunu iki yıldan beri yapamıyoruz. Bu nedenle orta alanda büyük boşluklar doğruyor. Dolayısıyla savunmanın üzerine rakip çok geliyor. Bu konuda Trabzonspor’un çok çalışması gerekiyor, rakibe boş alan verilmemeli. Başakşehir maçında bunun örneğini gördük. İstanbul ekibi çok ağır tempoda oynamasına rağmen yetenekli oyuncuları bize topu vermedi. Rakibe boş alan bırakmama konusunu Fenerbahçe maçında uygulayabilirse, Trabzonspor buradan puanla dönebilir.

Mustafa Reşit Akçay / Favorim Trabzonspor
Trabzonspor her zaman böyle zor kazanmıştır. Büyük oranda istatistiklere baktığımız zaman geçmişten bu tarafa kadar ayrı bir yere koymak lazım. Trabzonspor’u değerlendirirken içinde bulunduğu şartlar ile özellikle Fenerbahçe maçlarındaki ruh halini psikolojisini ayrı değerlendirmek gerekiyor. Şuanda da hocasıyla yavaş yavaş bütünleşmeye başlayan ve geç yapılan transferler nedeniyle takımla bütünleşmesi geç olan bir oyuncu yapısı var. Trabzonspor bunları aşabilecek zamanı elde ettiğinde yeni hocasıyla bunu sağlayacaktır. Çünkü dinamikleri ve kulüp hafızası bunları hem oyunculara hem topluma hatırlatacaktır. Başarıyı her zaman kovalayan, her zaman da toplumu başarılarıyla mutlu etmiş olan bir kültürü var Trabzonspor’un. Oyuncular bu hafta bu kültür üzerinden dikkat ederek bu maça çıkacaklarını düşünüyorum ve benim favorim Trabzonspor. Bu görüşüm mantıksız gelebilir taraftara. 18 transfer yapmış olan Fenerbahçe’yle geçen yıl şampiyonluğu kaybetmiş olan Trabzonspor değerlendirildiğinde Fenerbahçe’yi favori gören bir yığın futbol görüşü olabilir. Ama Trabzonspor’un kültürü bu tip müsabakalarda her zaman üstünlük kurmayı bize alıştırmıştır, öğretmiştir. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Sakat ve hasta olan oyuncuların katılması takıma çok büyük güç verecektir.

Editör: Haber Merkezi