Toplumsal duyarlılığı yüksek olan milletler daima yükselir, politik olarak da mesafe elde ederek güçlerine güç katarlar. İşin doğasında yatan bu özelliğe sahip olmayanlar ise kör topal giderler gidebildikleri yere kadar.

Bizim ülkemizde ise durum çok farklı, elli civarında partisi ile düzde kalmaya gayret ederek, hem siyaseti kirletiyoruz hem de sosyal yaşamı olumsuz etkiliyoruz. Kısacası, düz düşünme yerini mantık dışı düşünmeye yer veriyoruz.

Evet, ciddiye alınması gereken, bu düşüncelere teslim olmuş Trabzon, yanlış yönlendirme ile gelecekte tehlikeli bir sürece girecektir diye düşünüyorum. Siyasetin yanlış uygulaması ile bu ile Suriye’den ve Afganistan’dan çok sayıda savaş mağduru ve sığınmacı adı altında getirilen, getirtilen insanlar her geçen gün ilin doğal yaşamına ciddi olumsuz etkileri olmaktadır. Çok süratle çoğalan, güvenliği de tehdit eden bu insanların bu ilde iskân ettirilmeleri de, ilin geleceğine ipotek koyan atıl düşünce sahibi bazı idarecilerin bu tehdidi bu ile reva görenlerin omuzlarında, daima büyük yük olarak kalacak bir mirastır.

Hemen her gün Trabzon, her mahallesinde kavgalara sahne olmaktadır. Karakollara getirilen Suriyeli ve Afganlı sığınmacı adı altındaki insanlar, karakollarda da olumsuz tavır sergileyerek nezarethaneleri de tahrip etmektedirler.

Sorunun ciddiye alınması gerekirken, aksine imtiyaza dahil edilmeleri sorunun çözümüne eksi oluşturmaktadır.

Yapılacak tek iş şudur, İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla, göç idaresinde kaydı olan veya olmayan bu çok sayıda insanın ülkelere çok acil gönderilmeleri gerekiyor.

Bu işin şakası yok, konuya duygusal bakmakta yanlıştır. Yerel idareciler tarafından da imtiyaza dahil edilmeleri de doğru değildir.

Geldikleri gibi Trabzon’u terk ettirilmeleri kaçınılmazdır.

Aynı şekilde, Türkiye’de mevcut bulunan tüm sığınmacı adı altındaki tüm yabancıların ülkelerine gönderilmeleri için ne gerekiyorsa yapılmalı.

Sonuç olarak, Trabzon’un konumunu kırmaya yönelik getirtilen bu insanların yarın bu ile verecekleri zarar, siyasetin kaldırabileceği yükten çok daha fazla olacağını unutmamak gerekiyor.