Kültür kelimesi çoğulcu bir kelimedir, içinde birçok obje saklıdır, hatta yaşam standardımız dâhi bu sözcüğün içinde mevcuttur. Herkes kendi ön yargısı ile şekillendirdiği kültür sözcüğünün en önemli işlevi ise sosyal ve kültürel alandadır bence.

Evet, bu öz değerlendirme ışığında Trabzon'un kültür ve sanat ortamına değinirsek, geçmiş ile bugünü arasında bağlantı kurma zorluğunu çektiğimiz çok sayıda kültürel belge ortadan yok olmuştur, nasıl ki bu şehir, ecdatlarımızın millî tarihini yok etmek için yapılan açık ve gizli etkileşime ses çıkarmamış ise, aynı şekilde kültürel oluşumların gelecekle buluşmasına da ipotek koymuştur.

Belirli bir yaş gurubu ile konuştuğumuzda, eski günler ve eski Trabzon ile başlayan sözlerin bugün hatırası dahi tarihin derin dehlizlerine itildiğini açık ifadeyle söylemek doğru olur.

Neden ve niçinin sorgulandığı zaman ise o gün öyle idi gibi ucuz ifadeler ile muhatap oluyoruz.

Trabzon'un gerçek bir saygın yaşam biçimi vardı, bu ciddi yaşam biçimi ile şekillenen değerlerimiz bu erozyonun bu ilde oluşturulmaya çalışılan, art niyet oluşumu olduğu konusunda fikir belirtmektedirler.

Bu belirtilerin ışığında Trabzon'un yaşam standardına önayak olan iki müstesna kuruluşu anmak isabetlidir. 

Bu yıl 75. kuruluş yıldönümünü kutlayan, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ve 30. kuruluş yıldönümünü kutlayan Karadeniz Yazarlar Birliği bu ilin yüksek potansiyeline daima önayak olmuş ve aynı heyecanla gurur olmaya devam etmektedir.

Her iki güzide kuruluşun tüm aktivitelerine daima destek olmak gerekiyor. Bu ilde hususiyeti olan kamu kurum ve kuruluşların bu potansiyeli yüksek, ilimizin gözbebeği olan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'ne ve Karadeniz Yazarlar Birliği'ne her daim güzel birliktelik oluşturması gerekmektedir.

Bu iki müstesna abidenin dışında, amacı ve yapılanma niyeti mantık ile ölçüşmeyen yapay yapılanmalara da uzak olunması isabetlidir diye düşünüyorum.

Tüm yazar çizer ile sanatçı camiayı bünyesinde şekillendiren, Karadeniz Yazarlar Birliği ve Trabzon'un yaşam standardına yüksek değer katan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'ne özel ve özet düşüncelerimi iletirken, aynı ölçüde bu mümtaz ilde öyle veya böyle hususiyetini tescillemiş tüm değerlerimize de bu özverili katkılarından ötürü teşekkür ediyorum.

Her şeyin sanat adına daha yüksek öngörü ile şekillenen bir Trabzon özlemiyle sevgiler saygılar iletiyorum tüm dostlarımıza.