Türkiye’nin, aktivitesi kendi il sınırları dışında oluşum sağlayan illerinin en başında gelen Trabzon, istisnasız bu unvanını daima korumuş ve zamanla, Türkiye’nin yaşam döngüsüne de ciddi katkılar sağlamıştır.

Bu özel ve özet yapısı ile de, Trabzon’un fethedilmesi sağlanmadıkça İstanbul’un fethi bir mana taşımaz düşüncesiyle, Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’dan sonra Trabzon’un fethini gerçekleştirmiştir.

Bu ilin, kendi yaşam dünyasındaki özel ve özet konumu ile de, çok sayıda aktiviteye imza atan durumu, her geçen gün artmaktadır.

Sosyal ve kültürel alanda, yukarılarda işlev gören Trabzon’un, olmazsa olmazı sporun çok eskilerden gelen ata mirası olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

Her ne kadar 1967 yılında bordo mavi renklerle resmiyetini tamamlamış olsa da, Trabzonspor’un resmiyeti dışında yüz yıldan fazla bir mazisi olduğunu unutmamak gerekir.

Trabzon’un futbolu, bu ilin gerçek ruhunu temsil ettiği açık ve net olduğu, tesadüflerden ibaret olmadığı yaptığımız detaylı araştırmalardan net olarak gözlenmekle birlikte, başka spor dallarında da geçmişte kendini ispatlamıştır.

Trabzon’u çok yönlü ele aldığımızda ve analizini objektif yaptığımızda bugün idrakinde zorlandığımız bir spor, futbol tarihi ile karşılaşırız.

Bu bakımdan, ülkemizin olmazsa olmazı olan Trabzon’un, aynı ölçüde futbolu da bu kapsama dahildir.

Sağlık dileklerimle.