Minik bir kuş bahçeme kondu ve turizm için açtı ağzını yumdu gözünü.

Minik kuşa şöyle bir kulak kabarttım ama...

Öyle dolmuş ki daha bir şey diyemeden başlattı anlatmaya, bize de dinlemek düştü tabi; “Trabzon şehri turizm yönünden de şansız. Uzun yıllardır Turizm Müdürlüğü varla yok arasında. Adı vardır ama kendi yok aslında. Herkes yerini yurdunu bilir ama ne işe yaradığını bilmez. Müdürler gelir geçer ama düzen değişmez. Turizm şehri denilir ama turizm adına hiç bir eylem yapılmaz. Bunu ben söylemiyorum evlerine ekmek getiren turizmciler diyor yanlış anlaşılmasın.

Son yıllarda restorasyon adı altında turizm beldelerimiz yoğun hasar aldı. Normalde restorasyon yapılan yapılar aslının aynısı olur.

Bizde ise tabiri caizse kafana göre takıl mantığı. Uçarken yolum işte bunun en son örneği olan Ayasofya’ya düştü. Aman Allah’ım bahçesinde öttüğümüz, çimlerinde yürüdüğümüz Ayasofya gitmiş yerine başka biryer gelmiş. Dedim ya Turizm Müdürlüğü ismen olduğu için bu tür işlere müdahale edecek, fikrini söyleyecek, yanlışa yanlış diyecek kişilerden yoksun olunca haliyle sahipsiz şehir konumuna düşüyor.

Gönül ister ki her şey şeffaf olsa, halkında yapılacaklar konusunda bilgisi olsa, bilgisine danışılsa şık olmaz mı?

Tarihi kent diyoruz ama Trabzon’a kuşbakışı baktığımda kentte tarih kalmamış.” Şimdi gel de minik kuşan hak verme.

Turizm Müdürlüğü’nün bütçesi yok mudur mesela? Sürekli parasızlıktan yakınılır ve sürekli adrese teslim işlerle gündeme gelir.

Bana göre Turizm Müdürlüğü şehrin en önemli koltuklarından biridir. Maalesef koltuğa oturanlar bu ağırlığı şehre hissettiremediler. Topu ne kadar Ankara’ya da atsalar sonuç olarak ortaya koydukları hiç bir şey yok.

Eski Müdür Ali Ayvazoğlu daha tam koltuğuna ısınamadan Başkent’e tayin oldu. Yeni müdür henüz ortada yok. Salgın nedeniyle kapalı olan turizm tesisleri sınırlı şartlarda açılacak, yalnız tesis sahipleri bu şartlarda hiç açılmasın daha iyi diyorlar.

Plansızlıktan ötürü herkes borç harç turizm işine dalmış durumda.

Ekonomik sıkıntı çok büyük. Bu firmalar nasıl kendini kurtarıp işini sürdürebilecek.

Sonuç itibarıyla bu müessesler binlerce aileyi besliyor. İşte yeni müdürü bekleyen çokça sorun var. Yeni atanacak müdürden beklenen turizmden anlayan, elini taşın altına koyacak, bölgenin kaderini değiştirecek cesur, çalışkan, proje üreten, yatmayan bir kişiliğe sahip olması.

Bu saydıklarımız üst versiyon değil sadece olması gereken özellikler.

Trabzon halkının gözü bu koltuğa oturacak kişide olmalı.

Benden söylemesi.