Bugün tartışmaların odağında olan ve 16 Şubat 1925 tarihinde Atatürk’ün emriyle kurulan Türk Tayyare Cemiyeti’nin önce kurucularının kimler olduğuna ve kuruluş amacına baktığımızda, ülkenin dört bir yanından önemli kişiler olduklarını ve bu kurumun havacılığın gelişmesi amacına hizmet için kurulduğunu görebiliyoruz.

Türk Tayyare Cemiyeti Kurucu Heyeti, 26 mebusun yanı sıra, Erkânı Harbiye Umumiye Reisi Sanisi Kazım Paşa, Diyanet İşleri Reisi Hoca Rifat Efendi, Milli Müdafa Vekaleti Müsteşar Muavini Miralay Hüseyin Hüsnü Bey, Hakimiyeti Milliye Gazetesi’nden Ziya Gehver Bey, Tüccar Nemlizade Sıtkı Bey, Tüccar Erzurumlu Nafiz Bey, Mimar Hikmet Bey gibi başarılı ve tanınmış isimlerden oluşmuştur. Daha sonra ilk yöneticilik yapanlara baktığımızda ise yine çok iyi yetişmiş ve başarılı isimleri görüyoruz.

Atatürk’ün yaverliğini de yapan Kurucu Genel Başkan Cevat Abbas Gürer’den sonra başkan olan Fuat Bulca tam 14 yıl süreyle kurumun başkanlığını yaptı.

Birçoğu asker kökenli olan, aralarında Ulaştırma Bakanlığı yapan Şükrü Koçak, İçişleri Bakanlığı yapan Yaşar Sökmensüer, Abdullah Orakçılar, THY Genel Müdürlüğü de yapan Yılmaz Oral, İnanç Ayas, Atilla Taçoy, İbrahim Büyükyumukoğlu, Erdoğan Karakuş gibi önemli isimlerden sonra yine emekli bir general olan Osman Yıldırım başkan oldu ve kurum ne yazık ki çok kötü bir döneme girdi. Rüşvet, zimmet ve kayırmadan suçlu bulunarak hapse atılan Osman Yıldırım kuruma çok büyük zarar verdi. Öyle ki, kurumu cezaevinden yönetmeye bile tevessül etti. Kurum onula birlikte sarsıntıya girdi, parası çar çur edildi ve itibar kaybına da uğradı.

Yerine gelen vekilden sonra yine emekli generaller Kürşat Atılgan ve A. Bertan Nogaylaroğlu iş başına getirildi. Fakat bu iki isim de başarılı olamayınca iktidar partisi, eski bakanı Cenap Aşçı’nın yanı sıra Abdullah Kaya ve Adnan Zengin’i Kayyum Heyeti olarak THK’ya tayin etti.

Kayyum, kurumun mal varlığını satışa çıkararak yeni bir tartışmayı başlattı.

Fakat şurası kesin bir gerçek ki, THK’yı kayyuma teslim eden yolun taşlarını ne yazık ki kurumda genel başkanlık yapan bazı emekli generaller döşedi. Çok da acıdır ki, neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt milli bir kurum, işi bilmeyen yöneticilere teslim edilerek, batağa sürüklendi.

Şimdi ise CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı THK’nın yumuşak karnı olan yangın söndürme uçaklarını uçurmak için Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte harekete geçtiler. İyi niyetli bir girişim fakat uçakların hemen faaliyete geçmesi teknik olarak biraz zaman alır.

Yedek parça ve bakımın yanı sıra görev yapacak pilotların da tazeleme eğitimi alması gerekir. Zor ama imkânsız değil.

Sadece uçakların uçurulması yetmez. Türk Hava Kurumu’nun eskiden olduğu gibi başarılı günlerine geri dönmesi için, Kayyum Heyeti’nin acilen seçim kararı aldırıp, yönetimin tarafsız, siyasetten uzak ehil ellere geçmesini sağlamalıdır.

Çünkü THK gereklidir ve yaşatılmalıdır.