Türkiye’nin bugünlerde bilgi işlem konusundaki seviyesi hiçte inkâr edilecek veya ihmal edilecek durumda olmadığını 45 yıllık bir bilgi işlemci olarak söylemekten gurur duyuyorum. Ülkemiz, gerek yazılım alanında gerekse bu bilim dalının modern araçlara aplike edilmesi pozisyonunda fevkalade önemli bir yerde durmaktadır. Geçenlerde ülkemize bankalara, E-devlet üzerinden devlet kurumlarına, MİT teşkilatı veri bankalarına “siber saldırı” diye tarif ettiğimiz elektronik saldırıların yapıldığını biliyoruz. Günümüzde ülkemiz savunma alanında da bir hayli yol kat ederken gerekli olan yazılım atakları, yani bilgi işlem yazılım alanında da alınması gereken bazı önemli tedbirlerin zamanı gelmiş hatta geçmek üzeredir.

En önemlisi ülkemizde milli bir veri bankası yanında ofis otomasyonu dediğimiz ve herkesin şakır-şakır kullandığı word ve excell vari yazılımlar yanında çok daha önemli olan milli ve yerli bir işletim sistemi (operating system) yazılımların behemehâl hizmete girmesi gerekir. Bugünlerde en basiti, nerede ise tüm gençlerin müptela olduğu atari, bilgisayar oyunlarının çok daha kalitelilerinin genç bilgi işlemci hatta üniversitelerde öğrenci seviyesinde gençler tarafından yazıldığı ve bu yazılımların hiç te küçümsenemeyecek birer başarı işareti olduğunu biliyor musunuz?

Bu yazılımlar elbette makine dili (machine language) dediğimiz ana kaynak olan C++  yazılımı ile başlar, PHP ve Java vs. ile devam eder. Düşününki tüm bilgisayar ve telefon üzerinden bilgisayar hizmetlerini alan insanlarımız fotoğraf, belge, harita, şahsi bilgiler ve banka hesaplarına varana kadar her türlü verisini gereğinde google üzerinden çeşitli veri tabanlarında laptop, desktop ve telefon bilgisayar hafızalarından tasarruf (!) için depolamaktadır.

İşte bu ABD’ye ve bu alanlarda iştiraki olan devletlere istihbarat alanlarında dahi her türlü verinin işlenmesini, ulaşılmasını mümkün kılmaktadır. İstihbarat mesleğinde değil sizin ülke içindeki bilgileriniz, sizce hiçbir önem arz etmeyen bilgilerin dahi bazen çok büyük değer ifade ettiğini sizler için değil ama istihbaratçıların analiz yetenekleri yanında çok şey ifade ettiğini hatırlatmak isterim. Köyünüzün uydu planı, tarlanızın çap kadastro görüntüsünü onların veri depolama tabanlarına attığınız anda yabancı ülkeler için bulunmaz bir nimet olduğunu biliyor musunuz?

İşte bu meyanda devletin bu konuları bilen mekanizmalarının yukarıda bahsettiğim konulara acilen eğilmesini bu mesleğin uzmanı olarak önemle salık veririm. Bu konuda yetişmiş, yetişmekte olan ve taze amma yetenekli beyinlerin varlığı tarafımızdan bilinmektedir. Devletin bunlara vereceği iş ve maddi imkânlarla çalışmalarına araştırma ve uygulama (researchin & application) konularında bu gençler acilen devlet hizmetine kazandırılıp ülkemiz için özgün, milli ve hususi yazılımların kazanılması şarttır.