Farklı bir başlık ile Türkiye'nin iç gerçekleri ve bu ülkenin en önemli stratejik ili olan Trabzon'u günümüze taşıyacağız.

Osmanlı İmparatorluğu'nun entrikalar ile son bulmasıyla, yeni bir vizyonu olması, gerekenin yapılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti kuruldu.

Alınması gerekenlerin tarihselliği ile alındığı Osmanlı devlet yönetiminden istifade edildi. Hususiyetini kaybetmiş tüm diğer unsurları ise yeni kurulan Cumhuriyete dahil edilmemiştir.

Doğrusu da bu olsa gerek. Türkiye Cumhuriyeti yeni vizyonu ve modern dünyanın gereksinimleri ile inşa edilerek emin adımlarla yoluna devam etmektedir.

Bu süreçte, yaşamsal tüm değerlerin uygulamaya koyulmasında, askeri ve milli ruhu inşa eden, yüksek engin görüş sahibi tüm bu gelişmelerin baş mimarı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dahilinde gerçekleştirilen, bir büyük devrim olduğu gerçeğiyle bu özel ve özveri içerisinde olan geçmiş tüm değerlerimizi başta Atatürk olmak üzere minnet ve şükranla anıyorum.

Ve Türkiye bugün çizilen sınırları ile dünyanın en gözde ülkeleri arasında yerini almaktadır, sonsuza kadar da aynı çizgi var olacaktır.

Türkiye'nin bugün dünya ölçeğinde taşımış olduğu misyon ne ise Trabzon'da  Türkiye sathında çok önemli bir konumdadır. 

Geçmişiyle bugünü ele aldığımızda, Trabzon'un ciddiye alınması gereken iç yapısı asla dejenere edilmemeli ve hatta çok özel konumuna binaen bu ilde hizmet verecek her kurumun idarecileri bu hassasiyete dahil olacak kapasiteye sahip bulunması da aranılması gereken hususlar arasında kabul edilmelidir.

Tüm bu gelişmeler ışığında, her karış toprağı çok özel olan Türkiye'nin en hassas iline yapılacak her iyi niyetli çalışma bu hassasiyete ışık olduğu kadar, aksi bir yaklaşımın ise, aynı ölçünün reddine dönüşeceği bilincini daima muhafaza etmeniz gerekmektedir, unutulmamalıdır ki Trabzon bir ilin temsil yerinden daha çok Anadolu'nun mihenk taşıdır, olmazsa olmazıdır.