Türk havacılık tarihinde önemli bir yeri olan ve adı Sivas Havalimanı’na verilen Nuri Demirağ’ın, Divriği’de yaptırdığı atıl havaalanı yeniden faaliyete geçmek için gün sayıyor.
Milli Savunma eski Bakanı AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ile havaalanının bulunduğu araziyi gezen Sivas Valisi Salih Ayhan, “Türkiye'nin ilk ilçe havaalanı” olma özelliğini taşıyan ve yapımı devam eden Divriği Havaalanı'nı inceleyerek burada bir açıklama yaptı.
Ayhan, havaalanının 1936 yılında Nuri Demirağ tarafından yapımına başlandığını ve 1941'de tamamlandığını belirterek, “Nuri Demirağ'ın kendi yaptığı yerli ve milli uçakların indiği bir yer burası. O dönemde yerli ve milli uçağın yapılmaması için yapılan manipülasyonlar ve buraya kurduğu Gök Okulu'nun açılmaması için atılan adımlar sonrası maalesef hayallerini uçurtan adam Nuri Demirağ'ın bu planı gerçekleşmedi.” ifadelerini kullandı.
Havaalanının 2004 yılında atıl durumda kaldığını aktaran Ayhan, 2010 yılında ise Divriğili bir müteşebbis tarafından satın alındığını belirtti.
Ayhan, havaalanının sivil havacılık projelerinin hazırlık aşamasında olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu: “Ocak ayında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne müracaat edilecek. Bu onaylandıktan sonra apronları, kuleleri, girişi-çıkışı ve pistleri tanzim edilecek. 2022 yaz döneminde buraya ilk inişin gerçekleşmesi planlanıyor. Divriği açısından büyük bir proje. Heyecanla bekliyoruz. Tüm desteği vereceğiz.”
Divriği Kaymakamı Mehmet Bek ise, yıllarca kullanılmayan havaalanının izinleri için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne resmi başvuruların tamamlandığını belirterek şunları söyledi: “En yakın zamanda bu havaalanını inşa edip açılışını yapacağız. Burası sadece charter uçuşları için kullanılacak bir alan olmayacak. Burayı alan iş adamı özel havacılık okullarıyla da irtibat halinde. Buraya havacılık okulunu da getirip, Nuri Demirağ'ın anısını Divriği'de tekrar yaşatacağız.”
Havaalanı arazisinin 200 dönüm kadar olduğunu söyleyen Bek, araziye pistler, apron, hangarlar, eğitim okulu ve kuleyle mini bir havaalanı yapılacağını söyledi.