İnanılmaz ama gerçek; Boztepe Mahallesi Şahintepe Sokak’taki Bozkent Sitesi giriş ve çıkışı devamınca 30 yıllık yaya ve araç yolu, demir bariyerlerle kapatılarak, “çıkmaz sokak” durumuna düşürüldü. Söz konusu yol, 7 (yedi) metre genişliğinde olup, “kamuya terk işlemi” yapılan yoldur. Bu inanılmaz kapatma kararı; Trabzon Büyükşehir Belediyesi UTK’nın (Ulaşım Trafik Denetleme Kurulu) 07.07.2021 tarih ve 2021/106 sayılı toplantısında karara bağlanmış olup, 16.07.2021 tarih ve 26664 sayılı yazı ile yolun kapatılmasına izin verilmiştir. Böylesi ancak bizde olur dedirtecek bir uygulama. Bir kere kapatılmasına karar verilen yol, 30 yıldan beri, kamu kullanımına terk edilen yoldur ve 5 metreden geniş olan yollara, belediyelerin yasal olarak müdahale hakları yoktur.

Ayrıca, Bozkent Sitesi ile iç içe olan, Ak Sitesi (20 daire) ve Güney Yaşam Evleri 30 daire ve özel bir malikâne olmak üzere tam 51 dairenin ana yol ile irtibatı kesilerek, bu dairelerde oturan yaklaşık 250 kişi dar ve tali yollardan dolaşarak evlerine gitmek zorunda bırakılmışlardır. En önemlisi, Allah göstermesin, bu dairelerden herhangi birinde bir yangın çıkması durumunda, itfaiye araçlarının bu yangına müdahale etme durumu son derece imkânsız hale getirilmiştir. Bu kararı oturdukları masa başında aldıkları anlaşılan Trafik Denetleme Kurulu’nun sayın üyeleri, yapılan bu kanunsuz uygulamadan dolayı, bu dairelerde çıkacak olan muhtemel bir yangına, yol kapatıldığı için müdahalede gecikecek olan itfaiyenin sebep olacağı mal ve can kaybının esas sorumluları olacaklardır. 51 hane ve 250 kişinin 30 yıldan beri kullandığı anayol bağlantısını, hukuksuz olarak kapatanlar, yerinde bir inceleme yapmışlar mıdır acaba?

Eğer Bozkent Sitesi sakinlerinin böyle bir hakları var idiyse, 30 yıldan beri niye beklediklerine UTK yetkilileri mantıklı ve hukuki bir cevap verebilirler mi? Acil hastalara müdahalelerde ambulansların bile giriş-çıkışta zorlanacağı böyle bir yanlış uygulamaya Belediye’yi yönlendiren hangi güç, hangi kuvvettir? Bizler, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’nın en büyük güç olarak hukuku tanıdığını ve bütün vatandaşlarımıza eşit olarak davranan bir anlayışının olduğunu düşünüyoruz. Bir diğer önemli nokta da şudur. Yolu kapatılan bu 51 dairenin sahipleri, dairelerini alırken, bu daireler, ana yol ile bağlantılı oldukları için tercihlerini yapmışlardı. Bu durumda bu dairelerin fiyatları büyük oranda değer kaybına uğramaktadır. UTK yetkilileri kendilerine uygulanacak böyle bir kanunsuzluğa razı olurlar mıydı acaba?

Eğer burası 30 yıldan beri Şahintepe Sokak değil de, iddia edildiği gibi Bozkent Sitesi sakinlerinin idiyse, o zaman şimdiye kadar bu haklarını gasp eden Belediye’ye karşı tazminat davası açma hakları doğmuş demektir. Buradan Belediye yetkililerine sesleniyoruz, lütfen bu yanlış kararınızdan vazgeçin. Yukarıda ifade ettiğimiz; mevcut yolun hukuksuz olarak kapatılması sebebi ile yangın ve acil vakalardaki gecikmelerden meydana gelecek can ve mal kaybından sorumlu olursunuz. Yargıya taşındığı zaman iptal edileceği açık olan kararınızı sizler iptal ediniz. Şehrin ortasında meydana getirdiğiniz “çıkmaz sokağı” insan ve araç trafiğine açınız. Yoksa bunun vebali ağır olur, gün gelir kaldıramazsınız.