Doğu Türkistan, belki çoğu kişinin dahi duymadığı veya yerini bile bilmediği bir ülkedir. Türkiye'nin iki katı kadar yüz ölçüme sahip bu bölgede dinini yaşamak isteyen Müslüman halkın komünist Çin rejiminden çektikleri zulümlerden insanların haberi bile yoktur.

Bilindiği gibi o topraklara giriş ve çıkışın yasak olduğu bu Müslüman Türk toplumunun adı Uygur'dur. Kesin bir bilgi edinmek mümkün olmamasına rağmen, ilgili dernek ve kuruluşların tahminlerine göre Doğu Türkistan'da bugün 20 ile 30 milyon Uygur Müslüman yaşamaktadır.

Doğu Türkistan Çin açısından neden bu kadar değerlidir? Çünkü doğal kaynaklar orada çok önem taşımaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda, Çin resmi kaynaklarına göre bu bölgede yirmi ile kırk milyar ton arasında petrol rezervi bulunduğunu salık vermektedirler. Hatta bazı petrol “şirketleri de bu potansiyelin Suudi Arabistan'ın petrol rezervlerine eş değerde” olduğu da iddia edilmektedir.

Doğu Türkistan yaklaşık iki yüz elli yıldır Çin egemenliği altında yaşıyor. Bu süre zarfında Doğu Türkistan bağımsızlık için giriştikleri her türlü çaba Çin tarafından çok şiddeti bir şekilde bastırıldı. Çinliler, bir İslam toprağı olan Doğu Türkistan'ı kendi toprakları olarak tanımaktadırlar.

Ne yazık ki; 1949 yılında Mao önderliğindeki komünistlerin Çin'in yönetimini ele geçirmesinden sonra, Doğu Türkistan'da ki Müslüman halklar üzerindeki baskı daha da arttı. Asimile olmayı reddeden Müslüman halklar vahşice katledildi. 1949 yılından günümüze yaklaşık elli milyon kişi öldürüldü. 1953 yılında bölgede %75 Müslüman'a karşılık %6 Çinli varken, bu sayı 1990 yılında %40 Müslümanlara karşılık maalesef %70 Çinli olmuştur. Bu sayı yaşanan soykırımın çok önemli bir göstergesidir.

Komünist Çin yönetimi, Dünya ile tamamen bağlarını kopardığı için oradan çok detaylı bilgi almak bir hayli zor oluyordu. Komünist Çin, internet üzerindeki bilgi alışverişini dahi çok sıkı kontrol altında tutmuş, burada yaşanan zulümlerin duyulmaması için büyük bir çaba sarf edilmesine rağmen, yapılan zulümleri bir ölçüde deşifre edilebilmiştir.

Doğu Türkistan'da gerçekleştirilen soykırım, komünizm ve dinsizliğin yaşandığı Çin gibi ülkelerde maalesef insan hayatının ne kadar “ucuz”, hele de Müslüman kimliği de söz konusu ise göründüğünün çok açık bir göstergesidir.

Dünya devletlerinin ilgisizliğine bakınız; komünist Çin kendi anlayışına sahip olmayan insanları yok etmek, kobay gibi kullanarak üzerlerinde deneyler yaparak en insafsız işkenceleri uygulamak, bu karakterdeki insanlarca çok makul görülebilmektedir. Ne diyelim Allah (C.C) Doğu Türkistan'da ki Müslüman kardeşlerimizin yar ve yardımcı olsun.

“Zalimin zulmü varsa mazlumun Allah'ı vardır. Bu böyle biline...”

***

Lütfen; maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edelim.