1970 yılında Adana’da dünyaya gelen Tuncay Sonel; ilk ve ortaöğrenimini Adana’da tamamladı. Adana Erkek Lisesi’nden sonra 1988 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde 1992 yılında lisans, yine aynı fakültenin kamu yönetimi anabilim dalında 1995 yılında yüksek lisansını tamamladı.

Mülki İdare Hizmetleri Sınıfı’na girdiği 1994 yılından bu tarafa bir çok ilçede kaymakamlık ve 13 Haziran 2017-09 Haziran 2020 tarihleri arasında Tunceli Valisi oldu. 09 Haziran 2020 tarihinde ise Ordu Valiliği görevine geldi.

Göreve geldiği ilk gün kendisini tebrik etmek amacıyla çiçek gönderme düşüncesinde olan hemşerilerine çiçeğe ödeyecek oldukları paraları ilimizdeki yetim ve öksüz evlatlarımızın ihtiyaçlarında kullanmak üzere açılan bir hesaba yatırmalarını rica etti.

Tunceli’den Ordu Valiliği’ne atanan Tuncay Sonel, 3 yıldır görev yaptığı kentten yüzlerce vatandaş tarafından gözyaşları arasında uğurlanmıştı.

Ordu iline gelir gelmez vatandaşların büyük güven ve takdirini kazanan, sade bir vatandaş gibi bir bakarsın herhangi bir sokağın köşesinde bir simitçiyle, ya da bir kafede sohbet eden gençlerle, ya da bir esnafın işyerinde çay içerken, ya da bir ilçede, yaylada, köylerde, şehit evi ziyaretinde, fakir fukara evinde sohbette, ona mektup yazmış bir engelli vatandaşımızın evinde kısacası ona sürpriz bir şekilde, her yerde görmek mümkün olabiliyor. Vali Sonel, valilik makamında ise özellikle de düzenlediği halk günlerinde şikayet ve taleplerini iletmek isteyen vatandaşlarla onların dertlerine derman olmaya çalışıyor. Vatandaşların kendisine ilettiği sorunları kurum müdürlerine talimat vererek çözüm üretilmesini istiyor. Sadece vatandaşlar değil ailelerle gelen çocuklara çeşit çeşit hediyelerle onların da gönlünü almasını biliyor.

Sosyal medyayı da iyi kullanan Sonel’in sosyal medyadan gelen vatandaş taleplerini de ciddiye alarak onlara randevu vererek sorunlarına eğilmesi devletin temsilcisi için yapılması gereken çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Bu da gönüllerin kazanılmasına yetiyor. Pandemi tedbirlerine uygun kurallarda yapılan toplantılar, halkın şikayet ve talepleri için çok önemli görülüyor.

Sonel, Ordu ili medyasının da takdirini kazan birisi oldu.

İl genelindeki yayın hayatını devam ettiren gazete ve televizyonlara gerçekleştirdiği ziyaretler, onların sorun ve önerilerini dinlemesi, Ordu’- nun ekonomik, sosyal, kültürel, hayatına eğilmesi de takdir topluyor. Şehirin daha gelişmesi kalkınması için yapılan yatırımlar, projeler üzerine fikir alış verilişinde bulunulmasının şehrinin ekonomik yönden kalkınmasına, sanatsal ve kültürel alanda gelişmesine sportif başarılarda basının öncü ve önemli bir rölü olduğunu hep birlikte Ordu ili’ni yaşanabilir, huzurlu, mutlu bir kent olması için çalışıldığını söylersek de yanlış olmaz.

Dilerim bu devlet temsilciliğini aynı şekilde devem ettirerek daha güzel yerlerde görev alır. Bu durum bizleri de mutlu eder.

Çünkü Ordu’ya gelen birçok bürokratın devletin güzel yerlerinde geçmişte görev aldığını iyi biliyoruz.