Sabır Allah’ın (cc) ismi. Allah Teala çok sabretmiş. Evreni yaratmak için 15 milyar yıl sabretmiş. 6 gün, 6 devrede yaratmış. İnsanı, dehr vaktinde yani zamanın olmadığı bir anda yaratmış. Dünyaya göndermek için sabretmiş. Şeytana sabretmiş hatta ona kıyamete kadar süre vermiş. Kendisini inkar edene sabretmiş. Onlara nimetler vermiş. Allah Teala kendine düşmanlık yapanlara dahi Rahman ismiyle merhamet etmiş.  

Dünyada onlara geçimlik vermiş, çalıştıklarının tam karşılığını vermiş. İsyankar, günahkarlara sabretmiş, tevbelerini kabul etmiş. Peki biz ne kadar sabırlıyız? Günümüzde öfke patlamalarının yaşandığı, her etkiye katıyla tepkilerin verildiği, sinir krizlerinden faciaların çıktığını düşünürsek, çok sabırlı değiliz. Ya sabır, gerginlik anında çektiğimiz bir zikir ancak sabır;  rahatlık, huzur, sakinlik ve dinginlik aslında.

Sabır, öfkenin ilk tosladığı andadır. Peygamberimize ait bir vaka. Çocuğunu kaybeden bir kadının yanına gider, kendini harap ettiğini görünce, sabır der. Kadının şiddetli tepkisiyle reddedilince uzaklaşır. Kadına onun peygamber olduğu söylenince, kadın gelir, tanımadım, üzüntülü idim der. Peygamberimiz, sabır musibetin ilk tosladığı andır, der.

Çok önemli bir ölçü aslında. Öfke kontrolü, o an yapılmalı. Belanın, musibetin geldiği ilk anda, sabırlı olup tepkiyi kontrol edilmeli çünkü yanlış davranışlar zaten musibetin geldiği ilk anda yapılır. Sinir krizleri ile, öfke patlamaları ile, etrafa zarar veririz, kalpler kırarız, şiddet uygularız ya da kendimize zarar veririz. Sabır; belaya,  musibete, kazaya, hastalığa, kaybetmeye, ölüme karşı tepkileri kontrol etmektir.

Elbette hakkımızı arayacağız. Elbette kendimizi savunacağız ancak bunları sinirli anımızda değil sakinleşince, aklıselim ile yapacağız. Keskin sirke küpüne zarar, öfke ile kalkan zarar ile oturur. Sabır; öfkenin ateşini alır, akıl hakim olur, daha doğru, daha etkili kararlar almamızı sağlar. Kendimize yapılan eleştirilere de sabırlı olmak, erdemdir, farklılaşmaktır.

Psikolojide Bowen kuramında, farklılaşmak; etkilere ilkel duygularla değil mantıklı sakin tepki vermektir.

İbadet sabır, sabır ibadettir. Yakup peygamber yıllarca sabretti Yusuf’una kavuşmak için. Peygamberimiz 15 yıl eziyetlere sabretti. Sabır kahramanı Eyüp peygamber yıllarca kurtçuklarına sabretti. Hastalıklara da sabır, vücut direncimizi artıracaktır.

Çaresiz kaldığımız bir anda Allah’a dayanarak şifayı ondan bekleyerek sabır ile rahata erebiliriz. Zamanın birinde Türkistanlı bir öğrenci Bağdat’a ilim tahsiline gider, hanımını bırakıp 20 yıl ilim tahsil eder. Döneceği son gün, hocasından son bir nasihat ister. Hocası tamam der. Bir gün akşama bekler. Hocası gitmeden önce son nasihatim sabır der. Bu kadar mı? der talebe. Evet der hocası ilimin başı da sonu da sabırdır. Şaşkın gider talebesi. 20 yıl sonra köyüne gelip sürpriz yapmak ister ancak eşini bir adamla sarmaş dolaş görüp adamı bıçaklar. Ne yaptın der eşi o senin 20 yıl önce bebek bıraktığın oğlun. Alim, nasihati şimdi anlar.

Sabır öfke patlamalarını dindirir. Sağlıklı doğru kararlar almamızı sağlar. Her şeyden önemlisi sevdiklerimizle mutlu olmamızı sağlar. Sabrın sonu selamettir.