Yaratıklar arasında yalnız insan, yüksek dereceye kadar gelmiş bir akla sahiptir; o aklıyla inceden inceye düşünmeye kadirdir.

İnsan, kafası orkestrayı teşkil eden bütün müzik aletlerinden çıkan sesleri ihtiva eder.

İşte insanoğlu, bütün bu nağmeleri birbiri ile bağdaştırabilme kabiliyetine sahiptir; bununla, mucize misli kabil olmayan ve birbirine uygun (senfoniler) notalar meydana getirerek bütün dünyanın dinleyeceği eşsiz müzik parçaları takdim edebilir.

Cenab-ı Allah hikmeti gereğince insan yaratılıncaya kadar, insan aklı gibi, elastiki akla sahip hiçbir canlı varlık yeryüzünde yaratmadı.

Tabiat ve kimya kanunları gereğince yeryüzünde gelişmenin (çevreye tam manasıyla uyabilmesi için en son hududu ile kısıtlanmadan) muhakkak bulunması gerekmektedir.

Zerreler, kaya parçaları ve su gibi maddeler belki birleşebilir ve kendilerine hayat verildiğinde herhangi bir varlığa kadar da gelişebilirler.

Acaba bu maddeler bulundukları yerin iklimine tam uyduktan sonra, ikinci bir merhale kat edipte kağıt üzerine notlar yazabilen, bu notları bir nizam üzerine dizen, piyano aleti icat eden, dinleyenin kalplerini sihirleyen, müzik sesinin plastikten yapılmış bantlama alındıktan sonra radyo ya da televizyon vasıtası ile şarkısı dünyanın dört bucağına yayılan müzisyen bir insan meydana getirebilir mi?

Bazı hayvan nebileri çalışmalarında birbirleriyle yardımlaşırlar ve ancak topluluklar halinde avlanır, gıdalarını toplarlar ve gıdayı gelecek günler için depo ederler fakat onlar bundan sonra bir adım daha ileriye gidemezler.

Diğer yandan insana gelince; insan, ferdi kudretini ilerleterek piramitler meydana getirmiş, ateşi, kaldıracı, tamburu ve bisikleti icat etmiştir.

İnsanoğlu yük hayvanlarını ehlileştirmiş, arabayı da bu hayvanlara ilave edince uzun mesafeleri kısaltmış ve gücünü daha fazla arttırmıştır.

Yine insan bir yerden diğer bir yere intikal ederken, hızında ceylanı geçmiş arabasına kanat takıp uçtuğunda da kuşları geride bırakmıştır. Acaba bunların hepsi de maddede tesadüfen meydana gelen bir kimyasal reaksiyon yoluyla mı hasıl olmuştur?

Öyleyse kainatı yoktan var eden yüce bir yaratıcı vardır; bunu ne ilim açıklayabilir ne de maddeyle ölçüştürülebilir vesselam.

***
Maske, mesafe ve hijyen kurallarına lütfen dikkat edelim.

Irak’ın kuzeyinde şehit olan Uzman Çavuş Yunus Emre Yalman’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve Türk milletine başsağlığı dilerim. Selam olsun onlara.