Dünyada sporda ileri gitmiş ülkeler, spor bilimlerine dayalı olarak gerçekleştirdikleri eğitim programları ile antrenör eğitimine çok önem vermişlerdir. Böylede olmalıydı. Ülkemizde bilimsellikten bir haber antrenör yetiştirilmektedir. Buna da yetiştirme diyorsak tabi.
Bu yeni sistem biz de yeni olacak. Dünya devletlerinde yıllar yılı devam etmektedir.
Dünya eğitim programı olan 5 kademe antrenör eğitimi ülkemizde ne yazık ki  hiç dikkate alınmıyor. Bunun sonucunda da bilgisizlik hat safhada.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, eğitim dairesinin geç de olsa dünya devletlerinde olduğu gibi, ülkemizde de Anadolu Üniversitesi ile yapmış olduğu sözleşmede antrenör adaylarının antrenör olabilmek için sorumlu olduğu derslerin sınavlar tarihini belirleyip neticede sınava tabi tutup başarılı olanlara bilahare branş federasyonlarının kuracağı bir kurulla pratik olarak tekrar belirleyeceği yerde sınav olacaklar. bu sınavların neticesinde her ikisinde 100 üzerinden en az 60 puan alan antrenör adayı 1. kademe yardımcı antrenör belgesi alamaya hak kazanacaktır.

Daha sonra 1. kademeden 5. kademeye kadar antrenör yükselebilmesi için aradaki sınavlara yukarıda belirttiğim gibi girip, hak ettiği kademedeki antrenör belgesini alabilecektir.

Tabi branş federasyonları inşallah eski sistemde olduğu gibi ahbap çavuş ilişkisi doğrultusunda bu sınavları yapmazsa,  bizde dünyadaki yeni sisteme biraz olsun entegre olabileceğiz.

Ülkemizde antrenör olacaklarda ne bir eğitim nede bir bilgi birikimine ve becerisine bakılmaksızın, sadece mevcut düzendeki kişilere oy verdikleri müddetçe revaç bulmaktadır. 

Bunun zararını ülke olarak çekmekteyiz. Bakıyorsunuz henüz 1. kademe yada 2. kademe antrenör belgesine sahip kişiler federasyon hiç bir bilgi birikimi olmayan kişilere teslim edilip milli takımlara kademelere bakmaksızın  görevlendirilmektedir.

Böyle yıllar yılı devam etmektedir. Tabii ki yukarda da belirttiğim gibi milli takım bazında baktığınızda Türkiye de spor uluslararası arenada yerlere maalesef ülke olarak sürülmektedir.

Bu yeni sınav sisteminde inşallah her şey Avrupa devletlerinde olduğu gibi tamamen prosedüre uygun antrenör yetiştirilir.