Bu yıl YKS’ye 3 milyondan fazla aday katılacak. Hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken, heyecanda günden güne tırmanıyor. Trabzon Akademi YKS Kurs Müdürü Emre Özkan ise YKS’de elde edilecek başarının yüzde 50’sinin çalışmayla yüzde 50’sinin ise sınav anını ve öncesini iyi yönetmekle elde edileceğini söylüyor. Sınav öncesi süreçte yapılması gereken teknik hazırlıklar, YKS’ye son bir gün kala neler yapılmalı, sınav günü nelere dikkat edilmeli gibi soruların cevaplarını Özkan verdi:

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERE İZİN VERMEYİN
Bunları düşünmek yerine başlangıçtan bu zamana kadar kat ettiğiniz mesafeyi aklınızda tutun. Nereden nereye vardığınızı, ne kadar çaba sarf ettiğinizi düşünün.

UZAK DURUN
Belirli bir saatte uyuyup belirli bir saatte uyanın, kahvaltınızı belirli bir saatte yapın. Sınava iki gün kala yoğun çalışmalardan uzak durun. Sınav gününe kadar çalışmalara yoğun şekilde devam etmenin, sınava yorgun girmeye ve başarının düşmesine neden olabileceğini unutmayın.

KONTROL EDİN
Sınav sırasında heyecan ve kaygınızı kontrol edin. Heyecan anında kâğıt-kalemi bırakın. Gözlerinizi kapayıp derin nefes alın. Başaracağınıza dair kendinizi telkin edin. Sınav heyecanınız sınav sonuna kadar devam etmeyecektir. Soru köklerinin tamamını dikkatlice okuyun ezbere davranmayın. Uzun sorular öğrencilerin önyargılı olduğu sorulardır. Uzun sorulardan korkmayın genellikle bu sorular iyi açıklanmış sorulardır. Dikkatiniz dağıldığında 10-15 saniye gözlerinizi kapatarak zihninizi dinlendirin.