İnsan daha çocukken etrafında gördüğü eşyanın nereden geldiğini ve nasıl oluştuğunu araştırmaya başlar. Çocuk geliştikçe, üzerinde yaşamakta olduğu bu dünyanın nasıl muazzam bir eser olduğunu anlayarak hayretten hayrete düşer. Kişinin eğitim durumu yükseldikçe, her gün etrafında görülen bütün bu eşya ve mahlukatların inceliklerini öğrenmeye başlayınca, hayreti hayranlığa dönüşür. Etrafımızdaki dağlar, taşlar, denizler, canlı varlıklar ve nebatlar, nasıl büyük bir kudret sayesinde meydana gelebilmekte, gelişebilmekte ve türlü türlü hassalar göstermektedir.
***
Bakıyorsunuz, hayvanların bir kısmı toprak üstünde yürürken, bir kısmı havada uçar ve bir kısmı su içinde yaşar. Hâlbuki insanların en büyük enerji kaynağı saydıkları atom bombasının enerjisi, büyük yer sarsıntılarında ortaya çıkan enerji karşılaştırılacak olursa, bu enerjinin, on binlerce atom bombası enerjisinden daha fazla olduğunu bilim adamları salık vermektedirler. İnsan, kendi vücudunun ne muazzam bir fabrika ve laboratuvar olduğunun farkında değildir. Hâlbuki yalnız nefes alıp vermek bile muazzam bir kimya hadisesidir.
***
Havadan alınan oksijen, vücut da gıda maddelerini yaktıktan sonra, karbondioksit halinde dışarı çıkarılır. Sindirim sistemi ise, sanki bir fabrikadır. Bilim adamları tarafından yapılan hesaplar, insan vücudunda durmadan meydana gelen muhtelif kıymetli hormon ve enzimlerle birçok uzvi maddelerin en azından milyarlarca dolar kıymette olduğunu ortaya koymuşlardır.
***
Böyle akıl almaz derecede mükemmel ve muazzam eserler karşısında hayran olmamak elde değil. Bunlar Allah’ın (C.C.) varlığını, azametini, yüceliğini, büyüklüğünü ve kudretini göstermeye yetmez mi? O halde, ancak pek ufak bir parçasını gördüğümüz bu kâinatın bir halıkı (yaratıcısı) ve aklımızın ermediği pek muazzam bir kudret sahibi vardır. Bu yaratıcının hiç değişmemesi ve sonsuz var olması lazımdır. İşte, bu yaratıcı Allah’u Teala’dır. İslamiyet’te ilk esas Allah'u Teala’nın varlığına ve sıfatlarına inanmaktır. Bu vesile ile mübarek üç ayların Türk İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini Allah'tan niyaz ederim.