Şurada  2019 seçimine  ne kaldı ki... Göz açıp kapayıncaya değin geçer. Hele de  her gün  değişen bir gündem geleneği sürerse...

Şimdiden görünen o ki; şafak vaktinin sökmeye başladığını gören kimi yerel yöneticilerde halk deyimiyle "şafak attı." Seçim döneminde oy toplamak için bol keseden yaptıkları vaadlerin önlerine geleceğini gören kimi belediye başkanları gazetelere imdat çığlığı türünden "Herkes elini taşın altına koyacak!.."  şeklinde açıklamalar yapıyorlar.

Yerel seçimlerin üzerinden bunca zaman geçtikten ve de köprülerin altından çok sular aktıktan sonra;  şafakın söktüğünü gören kimi  başkanlar sanki bir iş başarmış, başarıya imza atmış gibi, herkesten fedakarlık beklediği çağrısında bulunuyor.

Ne ucuz düşünce...

Böyle bir çağrıyı yaparken ayna önüne geçip  "Sen ne yaptın?" diye kendini özeleştiriye çekmiyor.

Çekemez, çünkü böyle bir özgül/demokrat düşünce kaynağı olmadığı gibi,  böyle bir cesareti yok da ondan...

"-Herkes elini taşın altına koyacak!.." söylemi rica yollu olsa insan düşünür ne yapacağını... Amaa, işin içine "herkesin ellerini  taşın altına koyacak!" emri  karşısında insan soruyor ister-istemez;

"-Beyefendi, peki siz ne yapacaksınız?"

Öyle ya, yurttaş böyle bir soruyu sorma hakkına sahiptir herhalde.

-Biz taşın altına elimizi koyacağız, sen ne yapacaksın? Böyle bir vaadin, sözün yoktu ki!..

***

Yerel yönetimler; örneğin belediyeler;  demokrasinin sağlıklı işlerliği  konusunda halkla direk teması açısından ilk sınav durakları olma özelliğini/kimliğini taşırlar.

Ama öyle oluyor ki; ülkemizde demokrasinin genel anlayış ve işleyen kurallarını bile, kimi zaman  "Biz bize benzeriz" miyopluğuyla burnumuzun ucunu göremez, "Ben yaptım, oldu!" keyfiliğine dönüştürürüz.

Sonuçta da, yerel yönetimler her iktidar döneminde sorunların odağını oluşturur.

Daha önceleri çok gördük, çalışanlarının sosyal güvenlik aidatlarını/kurum karşılıklarını yatırmayan mı ararsın, imar yasası hükümlerini çiğnemeyen mi? 

Şimdilerde kentsel dönüşüm adı altında keyfilik hevesine kapılıp; ilgililerinden bilgi saklamak, saman altından su yürütmek gayretleri...

Kısacası; keyfiliklerden doğan görev ihmal ve suçları yerel yönetimlerin öteden beri demokrasi yarası oldu ve hala devam ediyor.

***

2019 seçimlerine şurada ne kaldı?.. Koltuğu kurtarma adına işe sarılan kimi yerel yöneticilerin "Herkes elini taşın altına koyacak!" buyruğunu anlamsız ve gülünç buluyoruz.