Tarihi Avni Aker Stadı’nın yıkılmasıyla birlikte orada hangi projenin hayata geçirileceği merak ediliyordu.

Aslında şehrin tüm dinamikleri ve ortak aklı orada yeşilliği bol olan kent parkının yapılması ve Yavuz Selim Sahası’nın da korunması yönünde karar almıştı.

Öyle ki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bu yönde fikir beyan etmiş, projenin hazırlanması için talimat vermişti.

Birçok hatırayı içerisinde barındıran Avni Aker’in yıkılmasıyla birlikte şehrimizde herkesin yüreği burkulmuştu ama yine Avni Aker Stadı gibi şehrimizin insanı için çok büyük bir önemi olan Yavuz Selim Sahası’nın korunması ve insanların nefes alabilecekleri yeşili bol kent parkının yapılması yüreklere su serpmişti.

Ancak Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Cahit Erdem’in iddiaları kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

Erdem bu iddiaları tasarım fotoğraflarıyla da destekledi. Erdem’in iddiasına göre yıkılan Avni Aker Stadı’nın yerine Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ ortaklaşa tasarım hazırladı.

İçerisinde AVM, gelir getirici sosyal donatı alanları, iş merkezleri vs. yer alıyor.

Yani hazırlanan tasarıda Yavuz Selim Sahasının korunması ve kent parkının yapılmasına yönelik bir emare yok.  Durum böyle olunca da insanların kafası karışıyor.

Şimdi şehrimizin insanı şunu merak ediyor. Şehrin göbeğine AVM’li gelir getirici projeler hayata geçirilip şehrimizde betonlaşma daha mı artırılacak yoksa ve gençlerin futbol oynamasına olanak sağlayan Yavuz Selim Sahası korunarak ve yeşil alanlı kent park mı hayata geçirilecek?

Ortada henüz net alınmış bir karar da yok.

Zaten İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, valilik ile birlikte kent parklı olan projeyi çalıştıklarını ve Avni Aker’den de bir bölümün yaşatılacağı yönünde çalışma yürüttüklerini söyledi.

AVM’li tasarımın hazırlanması veya hazırlatılması dahi çok büyük bir ayıp olduğunu düşünüyorum.

Çünkü biz daha önce şehrimizde betonlaşmanın arttığından, şehrimizin nefes alamadığından artık şehir merkezinde yeşilin artması gerektiğinden geniş parkların yapılmasını her daim söylemiyor muyduk?

Kentteki neredeyse tüm dinamikler bu fikirde sabit kalmamış mıydı?

Şimdi ne oluyor da sırf şehre gelir getirecek diye Avni Aker Stadı’nın yerine yüksek katlı beton yığınlarını yapmaya teşebbüs ediliyor. İçerisinde Kültür Merkezi olsa dahi.

Bunu akıldan bile geçirmek abesle iştigaldir.

Belki ortada henüz kesinleşmiş bir durum yok. Ama bu tasarımların hazırlanması bile şehrimizin insanına rahatsızlık veriyor.

Tartışmaların alevlenmesi üzerinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıyı ben de takip ettim.

Sayın Gümrükçüoğlu toplantıda altını çizerek söylediği; meslek odalarından, mimarlardan, tüm tasarımlar önlerine geldiğinde ortak akıl ile birlikte şehrin menfaati için önerilerini, TOKİ’ye sunacaklarını söyledi. Kamuoyu yoklaması da yapacaklarını sözlerine ekleyerek ‘illa şu proje hayata geçirilsin’ diye de bir dayatmaları olmayacağını vurguladı.

Sayın Gümrükçüoğlu’nun bu söylemleri elbette bizleri de memnun etti. Hep diyoruz ya ‘ortak akıl’ diye. İşte Sayın Gümrükçüoğlu şehrin ortak aklını TOKİ’ye iletecek.

Ama şunu da belirtmekte fayda var, şehrimizde genel kanaat şu ki içinde Kültür Merkezi olsa bile Avni Aker’in yerinde yüksek katlı rezidans, iş merkezleri AVM’ler istenmiyor.

Şehirdeki büyük çoğunluk Yavuz Selim Sahasının korunmasını ve kent parkın yapılmasını istiyorlar.

Bu yüzden Büyükşehir Belediyesi’nin Avni Aker Stadı’nın yerine yapılacak tasarıları kamuoyuna takdirine sunduğunda orada kamuoyunun Yavuz Selim Sahasının korunması ve kent parkının yapılmasına yönde karar vermesini söylemek hiç de zor değil.

Çünkü vatandaş bazından tutun da kimle bu konuyu konuştuysak STK temsilcilerinden meslek oda başkanlarına kadar büyük bir çoğunluk Yavuz Selim’in korunmasını ve kent parkının yapılmasını savunuyor.