Salgın hastalık kavramı,

Tarihsel süreç insanlık için oldukça acı hastalıklar ile doludur. Bu hastalıkların sebebi virüs, bakteri, mantar, prion, viroid olabilmektedir. Bakteriyel hastalıklarda antibiyotik en önemli çözüm kaynağı olurken virülans hastalıklarda aşı kavramı öne çıkmaktadır.

Pandemi,

Dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir. 

WHO (dünya Sağlık Örgütü) tarafından ön görülen ve bildirilen hastalıklar küresel çapta salgınlara dönüşebildiği görülmektedir. En son örnek olarak covid19 daha öncesinde kuş gribi gibi hastalıklar bu duruma örnek teşkil etmektedir.

Biyolojik Savaş,

Zehirli maddeler kullanılarak insan, hayvan ve bitkilerin öldürülmesi ya da etkinliklerinin kısıtlanmasına yönelik bir savaş yöntemidir. 

Peki pandemi bir biyolojik savaş olarak planlanabilir mi? 

Cevap basit, tabi ki evet. 

Milyonlarca dolar, Euro harcanarak savaş araçları üretmek mi, basit bir virüsü dünyaya yaymak mı, sizce hangisi? 

Dünya Sağlık Örgütü son bildirisinde yine dikkat çekici bir açıkla yaptı. Korku imparatorluğuyla yönetilen bir dünya da ‘’X’’ adı altında yeni bir mikroorganizma tehdidinden bahsedilmekte. 

‘’X’’ hastalığı, bilinmeyen bir patojenin gelecekte neden olacağı varsayılan, küresel mikrobiyal tehdit ve salgın riski barındıran hastalık için kullanılan sembolik, geçici bir isimdir. ‘’X’’ hastalığı, gerçek bir hastalık değildir. Gelecekte salgına neden olabileceği düşünülen varsayımsal bir hastalık tehdididir. 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, önlem alınması gereken potansiyel bir hastalık olarak açıklanan X hastalığı, hayvanlarda dolaşımda olduğu kabul edilse de henüz insanlarda görüldüğü doğrulanmamıştır.

X hastalığı, gelecekte ortaya çıkabilecek potansiyel bir salgını ifade eden sembolik bir isim olduğu için henüz hastalık kategorisinde değildir. Bu sebeple, hastalık varmış ve hastalığa yakalanma riski söz konusuymuş gibi endişelenmeye gerek yoktur.

Fakat,

Ortadoğu’da ki son gelişmeler, Filistin-İsrail savaşı ve ABD’nin rolü gelecekte ne gibi durumları karşımıza çıkaracağı kocaman bir soru işaretidir. İnsanoğlu zorda kalınca her türlü olasılığı göze alabilecek bir varlıktır. 

Düşünün, 

ABD gemisi batırılmış, ABD-İran savaşı çıkmış, Rusya dahil olmuş vs.

Elinde biyolojik silah bulunan ‘’X’’ ülkesi de fırsatı bulmuş… Sonuç X pandemisi olamaz mı?

Belki de X dedikleri bir ülke ismi, kim bilir? Araştırın: İspanyol gribi

Bir sonraki yazımda daha güzel şeylerden söz edeceğim, görüşmek üzere