İnançsız toplumlarda, sıkıntılar, huzursuzluklar, hatta daha da ileri giderek sosyal patlamalar meydana gelir.

Toplumların en küçük birimini oluşturan ailelere kadar olan toplumlara yön veren kitleler öyle duruma gelir ki, aileler arası parçalanmalar hat safhaya gelir. Böyle  toplumlarda , cemiyetlerde, sorumsuzluk, bilgisizlik,amacı belli olmayan kitle hareketleri ülkelerin genelinde  sanki insanlar   anlaşmışçasına birden her yerden meydana gelir.

Sıhhatli düşünen toplumlar bile, o başıboş ve gayesiz kitlelerin hareketlerine ne yazık ki sempati ile bakarlar. Bunların neticesinde de bunalımlar daha da derinleşir.İnançsızlık, vurdumduymazlık, huzursuzluk milli gelirin adil bir şekilde dağılmayan egemen olduğu toplumlarda,panikatak insanların çoğunlukla olduğu, daha da ilerisi, maneviyat değil, madde daha çok değer veren topluluk meydana gelir,bunun sonucunda bireyler, atiye  (geleceğe) umutla bakmazlar.

Şair ne güzel söylemiş ''Atiyi(Geleceği)  karanlık görmek, azmi bırakmak, alçak bir ölüm varsa budur ancak'' Bunalımı toplumların üstünden kaldırmanın en etkili yolları inançlı yaşamak ve de bilgili, kültürlü kişiler tarafından toplumlara spor yaptırmaktır.

***

Bilindiği üzere, spor, kişiler üzerinde rehalibite etkisi  fazladır.Bunun için spor yaparken, kişiler sadece şahsi egolarının tatmin amacı gütmeyip, beden, ruh sağlığı ile ilgili çok önemli katkılarının olduğunu hepimiz bilmekteyiz.

İnançlı toplumlarda spor yapanlar, saplandıkları negatif düşüncelerden, başı bozukluklardan  kurtulabilecekleri gibi, sosyal çevrelerle, iller arası, hatta ülkeler arası    dostluklar geliştirerek bunalıma giren toplumların bakış açıları pozitife yönlendirilebilinir.

Bunalımlı toplumlarda en önemli belirginlik  inançsızlıktır. Bu bunalımlardan kurtulabilmeleri için toplu bir şekilde spora yönelmeleri, düzenli spor yaptıklarında, rahatladıkları çok açık bir şekilde gözlenmekte olup, örnekleri bir hayli fazladır.

İnsanların ortak yanı olan Allah inancında birleşerek, büyük ölçüde rahatlayacakları gibi, spor da yaparlarsa, sporun  ilaveten tetikleyici olacağını çok iyi bilmekteyiz.