Kış aylarının gelmesiyle birlikte şehrimizde ne yazık ki hava kirliliği de artıyor. Yıllarca bu hep böyle oluyor. Kömür kokusu etrafı sarıyor insanlar zehir soluyor.

Bu yılda ne yazık ki kömür kokusu altında bit yılı daha geri de bırakacağız. Her yeni yıla hava kirliliğinin azalması umuduyla giriyoruz. Ancak umutlar hep boşa çıkıyor.

Şehrimizde ne yazık ki hava kirliliği azalmıyor. Sanki artarak devam ediyor. İnsanlar, günün belli saatlerinde kömür kokusundan sokaklarda yürüyemiyorlar. Herkesin eli ağzında. Şehrin dinamiklerine, idarecilerine de hep sitem dolu sözler yapılıyor. 

Vatandaşlar şehre doğalgaz gelmediğinden dert yanıp duruyor.

Doğalgaz ile ilgili sokakta hangi vatandaşla konuşursak konuşalım hemen hemen herkes şehri yönetenlere kabahat buluyor. Doğalgaz çalışmaları yavaş ilerliyor diye…

Oysa görünen hiç de öyle değil. 

Elbette vatandaşımızın haklı olduğu konular var yalnız önümüze koyulan rakamlar işin rengini değiştiriyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ortahisar ilçesine 72 bin 500 konut ve işyerine doğal ulaştırmış. Ancak doğalgazın ulaştığı konut ve işyerlerinde ne kadar doğalgaz kullanılıyor; işte bu tam bir tartışma konusu.

Eğer şehrimizde doğalgaz kullanım oranı yüksek ise bu hava kirliliği kendiliği de neyin nesi?

Şehrimizde doğalgaza abone olan kişi sayısı ne yazık ki çok ama çok az.  Eğer kullanım oranı yüksek olsaydı bu kadar fazla hava kirliliği olmazdı.

Şimdi sormak istiyorum..

Hava kirliliğinin bu kadar şehrimizde yoğun olmasının suçluları şehri idare edenler mi yoksa vatandaşlar olarak bizler miyiz?

Çok güzel bir atasözümü vardır “Eğri oturalım, doğru konuşalım” diye...

Evet eğri oturup doğru konuşmalıyız. Bizler yanlışları eleştireceğiz ama eleştiri yaparken de biraz hakkaniyetli davranmak zorundayız. Yiğidin hakkını yememeliyiz.

Hem abone olmayıp hem de yetkililere suç bulmamız biraz ayıp kaçıyor. Eğer vatandaş abone olmadıktan sonra yetkililer buna ne yapabilir ki..

Geçtiğimiz günlerde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 72 bin 500 konut ve işyerine doğalgazın ulaştığını söylerken doğalgaz kullanım oranını da açıkladı. 

Gümrükçüoğlu, Ortahisar ilçesinde 41 bin 550 konutta doğalgaz kullanıldığını ve kapısına doğalgaz getirilen konut ve işyerlerinin gaz kullanım oranı yüzde 60'a yaklaştığını da söyledi. İşte rakamlar ortada. Bu oran çok ama çok az. Yeterli değil. 

Doğalgaz konusunda benim şahsi fikrim şu ki doğalgazın ulaştığı bölgelerde özellikle Ortahisar ilçemizde vatandaşlarımızın bir an önce doğalgaza abone olmaları gerekir. 

Doğalgaza abone olmadıkça ne kadar çalışma yapılırsa yapılsın bir yol kat edileceğini düşünmüyorum. 

Çünkü vatandaşın abone olmaması çalışmaları da yavaşlatıyor. Eğer abone olunmazsa doğalgaz firmaları zarar etmemek için çalışmaları ağırdan alıyorlar. Merkezde çalışmalar ağır ilerledikçe ilçelere de doğalgazın ulaşmasının daha da gecikeceğinin kanaatindeyim. Yıllarca ilçelere doğalgazın gelmesini bekler dururuz. Biz de kendi kendimizi zehirlemeye devam ederiz.

Eğer biz kapımıza kadar gelen fırsatı elimizin tersiyle itiyorsak yetkililere suç bulmaya hiçbir hakkımız yok. Biz önce fırsatı tepmeyip doğalgaza abone olacağız. Daha sonra da doğalgaz konusunda çalışmalar ağır aksak ilerliyorsa işte o zaman yetkilileri eleştirme hakkını kendimizde bulacağız. Ama biz üzerimize düşeni yapmadan bir suçlu arayışı içerisindeyiz. Temiz hava solumak istiyorsak kapımıza kadar gelen doğalgaza abone olmaktan başka çaremiz yok. 

Ayrıca zahmetsiz ve yetkili firmalar abonelik konusunda da gereken kolaylığı sağlıyorlar.