SONNOKTA ÖZEL HABER - Trabzon Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, Karadeniz ve İstanbul İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulları tarafından yapılan açıklamaya cevap verdi. Açıklamanın saygısız ve hadsiz ifadeler içerdiğini belirten Kozoğlu, “ABD’deki Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) toplantısında, Türkiye’deki fındık rekoltesini 770+45=815 bin ton açıklamaları, kendilerinin ne kadar insafsızca fındık üreticimizin aleyhine, sadece kendi haksız çıkarlarının lehine hareket ettiklerini de göstermektedir” dedi.

HANİ BAKANLIK AÇIKLAYACAKTI
Kozoğlu şöyle devam etti: Trabzon’da 2016 yılı Ocak ayında dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanının başkanlığında yapılan fındık toplantısında; Fındık rekoltesinin 2016 yılından itibaren tek elden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak çalışmalarla tespit edilmesine karar verilmiştir. Bu karar konusunda bütün kurumlar fikir birliği etmiştir. Rekolte açıklamasının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılması kararı alınmıştır. Bu karara Ziraat Odalarımız uymuştur. Yalnız, bu toplantıda alınan kararı kabul edenler, kararlarının ve sözlerinin arkasında dün de bugün de durmamışlardır. Kararlarında ve sözlerinde durmayan bu çevreler, bu yıl ABD’de Türkiye’nin fındık rekoltesini açıklayarak olayı daha da ileri götürmüşlerdir. Bunun manidarlığını ve ne kadar vatansever bir davranış olduğunu da kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum.

KİMSE AKLIMIZLA ALAY ETMESİN
Bizim eleştirimiz gayet nettir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fındık rekolte açıklaması yapılmadan böyle bir açıklama yapılmasına karşıyız. Elbette ki ülkemiz daha çok fındık üretmesini, üreticimizin ve ülkemizin daha fazla gelir sağlamasını biz de istiyoruz. Yalnız, şu unutulmasın; Türkiye’de her yıl fındık rekoltesi, Haziran sonu ile Temmuz başında ilgili komisyon tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanır. Bu komisyona ihracatçılar da temsilci gönderirler ama komisyona gönderdikleri temsilciye, kararın altına çoğu ilde imza attırmazlar. İhracatçılar olayı gayet iyi bilirler ama haksız kazançlarına çiftçimiz aleyhine kazanç katmak için rekolte kararlarını da eleştirirler. Kimse aklımızla alay etmesin. Biz de her şeyi gayet iyi biliyoruz. Üstelik haklı olan taraf da biziz.

HEM CAHİL HEM NİYETİ BOZUK
Fındık bölgemizde yaklaşık olarak 250’nin üzerinde ziraat mühendisi ile çiftçilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Biz Ziraat Odaları olarak işimizi yapıyoruz. Sayım yapılmadan rekolte açıklamasına karşı çıkınca birden feveran başlıyor. Neden? Demek ki bir oyun var. O oyun bozuluyor. Feveran edenlerin niyeti bozuk. İlanda Ziraat Odalarına “cahil” diye yazı yazanların kendilerinin cahil olduğu açık. Biz hem konulan kurallara, kararlara uyuyoruz hem de sözümüzde duruyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yapılan ve yapılacak olan Komisyonda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Ziraat Odalarının, İhracatçı Birliklerinin, Borsaların, Ticaret ve Sanayi Odalarının, Üniversiteleri Ziraat Fakültelerinin, Fiskobirlik’in, Fındık Araştırma Kurumu ve Diğer Araştırma Enstitülerinin temsilcilerinin çalışmaları sonucunda oluşan sonucu hiçbir zaman kabul etmeyenler, bu yıl da bu çalışmanın yapılmasını beklemeden rekolteyi açıklayanlar sadece cahil değil aynı zamanda kıt kanaat geçinen fındık üreticimizin gelirine göz dikmiş niyeti bozuk, haksız kazanç sağlamaya çalışan kişilerdir.

SÖMÜRÜ DÜZENİNE ALIŞANLAR…
Bu kadar kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan çalışmayı kabul etmeyen kişilerin niyetleri konusunu bütün kamuoyunun bilgisine sunuyorum. Ziraat Odalarımızın Başkan ve Yöneticileri olarak bizlere “uyduruk unvan” diye hitap edenlerin kendileri, uyduruk, hadsiz, kifayetsiz, muhteris, akıl ve izan sahibi olmayanlardır. Şubat ve Mayıs ayında çiçek yani karanfil sayımı yaptıklarını söyleyenlerin bilmesi gerekir ki Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karanfil sayımı kaç yıl önce yasaklanmıştır. Sadece çotanak sayımı yapılmasına karar kılınmıştır. Fındıkta sömürü düzenine alışanlar, zaman zaman yapılan doğru açıklamalardan devamlı rahatsız olmuşlardır ve olacaklardır. Ziraat Odalarının Yöneticileri olarak bize uydurmaya çalıştıkları ahlaksızca kelime ve cümleleri reddediyoruz. Kendilerine bin katı ile iade ediyoruz. Yıllardan beri sömüren, ezen, ben istediğim fiyata fındık alırım düşüncesiyle davranan İstanbul ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurullarını akıl ve izan sahibi olmaya davet ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi