SONNOKTA ÖZEL HABER - Papaz Brunson’un serbest bırakılmasının ardından normalleşmeye dönen Türkiye-ABD ilişkileri dövizin ateşini de düşürdü. Hükümetin üst üste açıkladığı paketler ve aldığı önlemlerin de etkisiyle bir dönem 7 lirayı aşan doları 5,50’nin altına düşürmeyi başardı. O dönem dolar kurunu tavan fiyata sabitleyip birçok ürüne yüzde 300’e varacak kadar zam yapan fırsatçılar, doların ateşinin düşmesine kayıtsız kaldı. Zamlı fiyatlar bir türlü aşağıya düşmüyor.

BU BİLE FIRSATÇILIKTIR
Ürünlerine yüzde 100 zam yapan çoğu firma hükümetin enflasyonla mücadele programına yüzde 10’luk destekle göstermelik destek sağlamakla yetiniyor. Bu oranın fırsatçılar için büyük kazanç olduğunu belirten tüketici örgütleri, “Zamma sıra gelince vicdan tanımayıp fiyatları katlayanlar, yüzde 10’luk destekle işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Bu bile fırsatçılıktır. Piyasa sıkı bir şekilde denetlemeli. Yüzde 100 zamma yüzde 10 indirim midir?” diyor.

YÜZDE 300 ZAM!
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Sizlerin de çok iyi bildiği gibi bazı fırsatçılar; yüzde 200, yüzde 300 oranında fiyatlara aşırı zam yapmışlardı. Bunları tespit ettik, firmalarla iletişime geçtik. Kendilerinden savunma istedik. Etiketlerde hatalar tespit ettik ve bu yönde de cezaları uyguladık’’ şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi