Yani futbolun özünü bilmeden. Sadece görselliğinin peşinden koşarak sonuçlarında nelerin kalıcı olarak ileriki yılları süsleyebileceğini kestirmeden Trabzonspor’u analiz etmeye kalkmamalıyız...

Her şeyden önemlisi, geçmişini sadece sportif başarılarını baz alarak yorumlamaya kalkmak veya kendilerini bu konuda donanımlı vede bilgi sahibi gibi görerek ülke futbolunun önemli mihenk taşı olan Trabzonspor’u yorumlama pozisyonunda akıllarına geldiği gibi yorumlamaya çalışanların, benimde bu konuda iki sözüm olsun diyerek gündem neyse önemli değildir. Önemli olan neresinde ne kadar olduklarını düşünerek sosyal medya, görsel veya yazılı basında Trabzonspor’u yorumlamanın bir kaidesi olmalıdır. Yani mutfağından geçilmelidir.

Marangozu da berberi de oto tamircisi de şekercisi de lokumcusu da doktoru ve akademisyeni de... Hangi meslek sahibi olursa olsun bu takımın bir parçasıdır, onlarsız da olmaz. Lakin bir çerçeve vardır. dışına çıkmak Trabzonspor’a zarar verir.

BİR BİRİNDEN AYIRMAK GEREKİR
Bir şehrin futbol takımı insanlarına futbolla birlikte ilgi sahaları sunabiliyorsa yada belli bir sahanın içerisinde taraftarların, spor severlerin kendilerini yetiştirmelerine yardımcı olabiliyorsa, işte o zaman yani Trabzonspor geçmişinde bu olguya yanaşmış olmakla beraber Trabzonun vaz geçilmez simgesidir.

BURADAN BAŞLAMAK GEREKİR Kİ...
Geldiğimiz noktada dünler bu günlerin toplamı olduğuna göre nereden başlayaçağımızı iyi analiz etmemiz lazımdır. Trabzonspor’a vede şehrimize karşı sorumluluğumuzu bilmeliyiz.

Mazi ile istikbal kazanılmadığına göre...

Geçen sezon neleri başardık!

İleriye doğru ivme kazanılırken birden bire nasıl olduda bu denli ivme kaybettik!

İşte burasıdır önemli olan. Bilemediklerimiz nelerdir?

HAYRETTİN HACISALİHOĞLU VE HALUK ŞAHİN GERÇEĞİ
Hepimiz biliyoruz ki....

Geçen sezon o kadar olumsuzluklar içerisinde Asbaşkan Hayrettin Hacısalihoğlu, başkan adına vede yönetim adına yetki kullanarak yapılan transferlere bir bakalım...

Kimler alınmış neye alınmış hangi transferlerden vaz geçilmiş vede Muharrem Usta’nın bıraktığı erozyon kadrodan kimler gönderilmiş? Alt yapı örneği Türk futbolunun önüne nasıl konmuş? Trabzonspor küllerinden yeniden doğarken ortada gözle görülen bir başarıda varken, Hacısalihoğlu neden tekrar görev kabul etmemiş?

Akabinde geçmiş dönemlerdeki deneyimi ile ortada olan Futbol Şube Sorumlusu Haluk Şahin ne oldudu ki kulüpteki görevlerinden istifa etmiş? Anında istifası kabul edilmiş kısa bir sürede olsa başkan tarafından neden bırakılıyorsun denilmemiş.

ŞİMDİ NERELERE GELDİK?
Yönetim, yönetim, yönetim...

Aklı selim sporseverler, eski yöneticiler, taraftarlar sorgularlar. Geçen sezonki takıma üç tane nokta transfer lazımken hem bütçemizi koruyacaktık hemde %40 mücadele gücümüzü kazanma arzumuza katkı sunacak sadece 3 tane fubolcu katarak, yani gelir gelmez formayı giyip sahaya çıkıp oynacak futbolcu alacakken neleri aldık, neleri form tutması için bekliyoruz, naden bekliyoruz? İşte burasıdır geçen sezonla bu sezonki Trabzonspor arasındaki fark.

SORUN ÜNAL HOCA DEĞİLDİR
Geçmiştede Şenol hoca alınacak futbolcular hakkında elini taşın altına sokmazdı doğru mudur? Tabiki yanlıştı. Ama bu kadar gündem olmazdı. Neden olmazdı Trabzonspor’un 4-5 tane milli futbolcusu vede çekirdek kadrodan elinde en az 8 futbolcu vardı.

Obi Mikel, Campi, hatta Sturridge diğerlerini saymıyorum....

Evet, dünya futbolunda sahne almış kumaşı kaliteli futbolcuydu. Kendisi ülkesinde muhteşem bir jübile ile futbolu bırakmış. Neye aldık, ne verdik, form tutması için ne kadar bekleyeceğiz? Sturridge evet dünya yıldızı kim kefil oldu? Ne kadar ödeyeceğiz? O ne kadar katkı sunacak? Yönetim, yönetim derken işte bunlar hesap işi...

Bakın Gençlerbirliği’ne, Antep’e, Göztepe’ye, Alanyaspor’a. Tüm takımlara bakın. Bakın kimleri almışlar neye almışlar. Takımlarının gücüne güç katmışlar... Biz ne yapmışız futbolcu alalım diye futbolcu almışız. Alınan futbolculara verilen pararlar takım içinde dengeyi kantarın ayarlarını bozmuş mudur. Buda hesap işi. Kim yapaçak? Tabiki yönetim.

Geçen yılki kadronun performansının % 30 üzerinde oynayacakken şimdi %30 altında oynuyorsak Ünal hocada ‘bu transferler hakkında dürüstçe mertçe görüşümü almadılar veya görüş bildirdim böyle karar verdileri’ ima ederken birileri o zaman neden bırakmadın Fatih Terim’in haberi olmadan bir futbolcu alınabilir mi diyebilirler.

Oysa öyle değil hangi hoca istemez bir sezon önce türlü handikaplardan çıkmış bir Trabzonspor bu sezon daha üst seviyelerde ligin tozunu atsın. Ben buradayım beyler demesini. Eski bir yönetici olarak düşüncemdir. Ünal hoca rahat değildir. Önemli bazı hamlelerde karar aşamasındayken kolay değil. Trabzonsporlu olmak başka bir şey burada takımın başında kalmak Trabzonspor adına başka bir şey. Kutluyorum en azında söylemlerinde tüm Trabzonsporlulara satır aralarında da olsa bir gerçeği yansıtmıştır. İşte onun için sorun Ünal hoca değildir. Sorun gerçekleri sorgulamakta geç kaldığımızdadır. Sivasspor’u yensek de kırılganlığımızın devam edecek olduğundadır...