Memnün halife zamanında Bağdat'ta yetişen hendese ve ilmi heyet alemi üç kardeşten Muhammed, Musa, Harzemi, güneş irtifa-ini ve erdin ekvaterü uzunluğunu ölçmüş ve de namaz vakitlerini tayin eden aletleri bulmuştur. Müslüman astronomlar dünyanın küre şeklinde olduğunu ispat ederek, Avrupalıların (dünya tepsi gibidir,  denizlerde çok gidilirse aşağı düşülür) inancını yıktılar. Doğru bir şekilde arzın çevresini ölçmeyi başardılar.

Avrupalılara birçok şey öğreten veya Rönesans’ı hazırlayan Abbasi imparatorluğu ne yazık ki yavaş yavaş parçalanmaya başladı. Tarihlere baktığımızda Moğollar Bağdat'ı zapt ettiler. Oraları yakıp yıktılar ve böylece Müslümanların kurdukları büyük medeniyeti ortadan kaldırdılar. Bugün siyah altın yani petrol, bunların yerini tutmuştur. Acaba Müslümanlar vaktiyle Büyük İskender'in veya Napolyon'un tesis ettikleri imparatorluklar kadar büyük olan devletlerini kurmayı başarabilecekler mi?

Araplara bakıyorsunuz petrol sayesinden zengindirler. Ellerindeki bu zengin hazineden faydalanarak kuvvetlenmeye çalışmaktadırlar. Araplar şuna neden güveniyorlar? Petrol tek başına İslam'ı ayakta tutamaz. Her şeyden evvel, ilim, fen alanında ilerlemeleri şarttır. Onun için İslam'ı hakim kılabilmek için, ilmi, fenni çalışmaları sıklaştırmaları çok önem arz etmektedir. Yukarıdaki başlıkta belirttiğim gibi, (İslam ilimleri iki kısımdır. 1.’si din bilimleri, ikincisi fen bilimleridir.)

İslam alimi olmak için her ikisini de öğrenmek lazımdır. Yani farzı ayndır. Fen bilgilerinden lazım olanları yalnız bu bilimlerle meşgul olanların öğrenmeleri ve yapmalarıdır. Farzı kifayedir. Bu iki farzı yerine getiren milletler muhakkak ilerlemeleri kaçınılmazdır. Eski Romalılar'da Yunanlılar'da ve Avrupa'daki, Asya'daki devletlerde de fen bilgisi vardı, fakat din bilgileri noksan idi. Bunun için, fen ve teknikte nayin oldukları nimetleri kötü yönlerde kullandılar. Teknik vasıtalarını, insanlara zulm işkence yapmakta kullandılar. Medeni olmaları şöyle dursun bunun neticesinde parçalandılar, yok oldular.

İslam ilimlerine sahip olmayan böyle devletler yok olmaya mahkumdurlar. Tarih tekerrürden ibarettir. Suudi Arabistan ve benzer devletleri tarihinde ibret alarak yalnız fende ilerlemeleri onları medeniyete kavuşturamamıştır. Eninde sonunda izmihalden mahvolmaktan kurtulamamıştır. Din bilgileri ile fen bilgilerinin paralel yürümeleri bir devlet için olmazsa olmazlardandır.