Karadeniz ülkemizde en çok ilgi gören bir bölgedir. Bunu İstanbul’da çok net görebiliyorum. İstanbul’da adama sorarlar “nerelisin” diye.

Sonra da bir iki kelime konuşunca “Trabzonlu musun?” veya “Oflu musun?” derler. İstanbul’da Karadeniz denilince Trabzon veya Of akla gelen iki yerdir. Peki şimdi soruyorum biz İstanbul’daki Karadeniz’in farkında mıyız?

Ama İstanbul’daki Karadenizliler özellikle Trabzonlular, Trabzon’unun ve ilçelerinin çok farkında yaşıyorlar.

Örneğin İstanbul’da doğup büyüyen, Trabzon Çaykaralı olduğunu her yerde zevkle söyleyen ve halen de Trabzon Dernekler Federasyonu Genel Başkanlığı yapan Şafak Okulları Sahibi ve Şafak Hastaneleri ortaklarından olan İsmail Şatıroğlu Trabzon’u 35’inden sonra gördü ama her gün Trabzon için bir şeyler yaparak mutlu olur.

Küçükçekmece’de yıllardır yaşayan, o ilçede yaptığı inşaatlarla adını duyuran Of Hayratlı Ahmet Kurşun baya da hatırı sayılır bir hemşerimiz olarak gerek Küçükçekmece’de gerekse de İstanbul’da sözü geçen hemşerilerimizden. Halen fırıncılık yapmakta ve Küçükçekmece Spor Kulübü’nün başkanı olarak devam etmekte.

Çok iyi Trabzonsporlu olmasına rağmen Küçükçekmece gibi kulübün başkanı olarak Trabzonspor’un yararlanması gereken hatta İstanbul’da pilot takım olarak düşünmeleri gereken tek kulüptür Küçükçekmece Spor. İstanbul’da yaşayan Karadenizlilerin en büyük zevkleri memleket sevdası. Bunu İstanbul’un her yerinde görmek mümkün. 20 yıldır yaşadığım İstanbul’da gördüğüm; Karadenizlilerdeki memleket hasreti, sevgisi ve heyecanı anlatılmaz. Aslen Artvin Arhavili olmasına rağmen küçük yaşlarda Adapazarı’na yerleşmiş, çocuk yaşlarda radyodan maçlarını dinleyerek aşık olduğu Trabzonspor sevdalısı İş Adamı ve Muhtar Şaban Özzaim’in Trabzon aşkı anlatılmaz.

İstanbul’da Sultabeyli’de doğan Maçkalı Alaattin Aksoy ailecek Trabzonsporlu ve her gününü Trabzon ve Trabzonspor sevdasıyla idame ettiren aynı zamanda Anadolu yakası Trabzonlular Derneği Başkanı. Diğer tarafta Beylerbeyi’nde başkanlığını Ergun Gürsoy’un yaptığı Trabzon’un renkli simalarından Zerrin Şahinkaya Ongan, Dr. Erdal Atalay gibi değerlerimizin yönettiği Trabzon Kültür Derneği var ki orada sadece Trabzon mutfağı orijinal sunumuyla yapılır ve doğal güzel güzellikler içerisinde Trabzon sohbetleri yapılır.

Ümraniye’de 650 dönüm üzerinde kurulu olan Trabzon Park adıyla ziyarete açılan Trabzon İş Adamları ve Bürokratları Derneği’nin işlettiği o geniş alanda Trabzon rüzgarlarını solumamak mümkün mü?

İstanbul gibi mega kentte sadece Karadeniz müziği çalan radyo var.

Yukarıda hatırlatmaya çalıştıklarım İstanbul’daki Karadeniz’in binde biri. Acaba biz önce Karadeniz’imizin sonra da İstanbul’da ki Karadenizliler olarak birbirimizin değerini bilebildik mi? Karadeniz’i bitirmeyelim, çünkü giden geri gelmez. Karadeniz’de Sonnokta Gazetesiyle İstanbul’u Karadeniz’e taşıyacağım.

Amacım İstanbul ile Karadeniz’i kucaklamak, kaynaştırmak ve tanıştırmaktır. Karadeniz’de kaybolan değerlerimizin arkasından bakarak “eyvah” demeyelim, o değerlerimize sahip çıkalım, koruyalım, kollayalım ve yeşertelim.