Ünlü filozof Sokrates "Devletin tepesinde kavga olmaz" der.
Bu sözü "Devletin tepesinde kavga olmamalı" şeklinde söyleyenler de var.
Bence ikisi de doğru.
Çünkü; devlet kavramı bir yücelik, bir saygınlık, bir Tanrısallık ifade eder.
Yüce Yaradan'a en yakın olan bir kavram "Devletin tepesinde kavga olmaz." Zira bu kavga en kısa bir zamanda tabana kadar iner. Böyle toplumlarda huzur, adalet ve eşitlik olmaz. Böyle toplumların terazisinde denge bulamazsın. Bunun için devletin tepesinde sevgi olmalı, saygı olmalı, adalet ve mutluluk olmalı.
Böyle bir toplum yaratmanın bir yolu bulunmalı. Bu da insana sevgi kanunlara saygıyla mümkün olabilir. İnsanoğlu kavga sırasında bile karşıtlarına söyleyeceği sözcüklere dikkat etmek zorunda.. Olumsuz sözcük kullandığınız insanlarla bir gün yan yana gelebileceğinizi, dost olabileceğinizi, yüz yüze bakabileceğinizi düşünmek zorundasınız. Tavandan tabana kadar herkesin kanunlara saygı konusunda duyarlı olması şart. Bu kural bürokrasilerde daha da önemli.
Birgün Çorçil Lordlar Kamarası’na yarım saat geç gelmiş. Özellikle açılış törenlerine herkesten önce gelirmiş. Kürsüye çıkınca geç kalış nedenini açıklamış; "Eski tip arabamla gelirken - geç kalma endişesiyle - bir viraja biraz süratlı girdim. Derhal polis arabamı çevirdi. İfademi aldı ve bana da -yüklü miktarda - para cezası kesti. Herkesten özür diliyorum" dedi .
Şimdi bu olayın Türkiye'de, Ankara'da geçtiğini varsayalım. Acaba sonuç ne olurdu. Yer yerinden oynamaz mıydı? O polisin durumu da merak ediyorum. Demokrasi denen şey böyle bir şey olmalı. Acaba, demokrasi denen nazlı gelin bize de uğrar mı?
Ülkemizde siyaset kazanının altına habire odun taşıyoruz. Alev kazanın altına sığmaz olmuş. Kazan patladı, patlayacak. Buna aldıran yok. Toplum o hale geldi ki; ‘canım’ diyene, ‘canın çıksın’ diyenler var. Esas tehlike burada.. Biz kimleri örnek alacağız?
Geleceğimizin teminatı dediğimiz gençlere kimleri örnek göstereceğiz. Çocukluk yıllarımızda milletin güzel bir tanımı vardı; "Millet, dil birliği, din birliği ülkü ve tarih birliği olan insan topluluklarıdır." Bunlardan kaç tanesi kaldı. Merak ediyorum? Bir toplumda sevgi, saygı, bağları da kopmuşsa, o toplum millet değil, insan sürüsü olur. Allah bu toplumu insan sürüsü yapmaktan korur inşallah. Amin!