Kemalpaşa’dayım bu hafta sonu.

Yeni ilçe yapılan bu yerleşim yerinin halledilmesi gereken yığınla sorunu var.

İnsanlar yeni ilçe olmalarını sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a binlerce kez teşekkür etmeyi biliyor.

Bu ilçede gördüğüm bir değişmez gerçek da şudur: İnsanların çoğu şaka ile karıştırılan bir dozda küfürlü kelimeler kullanıyorlar. 

Böylesine senli benli bir dilin içine çok günahlar sıkışıyor. Kimse bu zaafın farkında da değil. Ben biraz bu kin ve kir dilini gündem yaptım. Bu sözlerime istemeden veyahut arkadaş ortamı içinde yer veren bazı arkadaşlar bu tutumun yanlış olduğuna katılıyorlar. 

Kemalpaşa’da bu sokak dilinin düzeltilmesi için bir bilgilendirme eğitimi yapılması için bir seferberlik başlatılması gerekiyor.

Dışarıdan ilçeye gelen insanlar bu sövgü diliyle karşılaştıklarında bir şaşkınlık yaşıyorlar.

İşin şaka olduğunu anladıklarında yine de bu durumu eleştiriyorlar. Çünkü hakikate dayanmasa da her sözcüğün her ortamda ulu orta ortaya dökülmesi garipsenen bir davranışla karşılanıyor. Kemalpaşa’nın akil insanları yıllardır süregelen meşruiyeti olmayan bu argo istilasını düzeltmek için bir toplum mühendisliğine soyunmak durumundadır.

“Edepli ve nazik cümle kur” seferberliği başlatılmalı, bunun öncülüğünü eski yeni muhtarlar başlatmalıdır. Zira toplumun önünü açacak bu güzel adımı atmaları onlara yakışır. Sonra makamı yüksek ya da düşük fark etmez herkese yılların yarası olan argo dilinden adap diline inkılâp etmek yeni ilçe ile beraber atbaşı gitmelidir.

Kemalpaşa gerçekten coğrafi manada çok güzel bir yerdir. Bu muhteşem diyar ilçe edilerek yıllardır beklediği hak ile buluşmuştur. Bu fevkalade bir durumdur. Şimdi ise bazı eksiklerin telafisi yapılmalıdır.

Yukarıda da ifade kusurlarına işaret ettiğiniz ölçüsüz ve fütursuz kullanılan dilin mutlaka nizamlı ve intizamlı hale getirilmesidir. Bunu yapabilmek için toplumun bileşenlerinin Sümbülüzade dilini Yunus diline döndürmesi elzemdir.

Kemalpaşa benim için iki yarın diyarıdır. Hem annem hem de ayalim buralıdır. Bu nedenle Kemalpaşa’ya bizim muhabbetimiz köklüdür.

Bu ilçede özgürlükler öteden beri büyüktür.

Yası da şenliği de yaşamayı bilir. Lakin bir argo sorunu olduğu da bu güzel hallerin yanında duran bir ucube haldir.

Kemalpaşa bunu düzeltirse belki de Karadeniz'in en şirin beldesi unvanında tek kalır. Kusursuz güzel olmaz deyip bu argo zaafını atlayamayız.

Siyasi cedelleşmeye bu yazımda girmiyorum.

Zira son günlerde içiniz dışınız siyaset oldu.

Bugünlük bu konudan uzak duralım.