“Mahçubum, Ata’nın huzurunda yüzüm kızarıyor.” Bir yazarımız böyle diyor. Aynı duyguları paylaşıyorum. İhanet  odaklarına karşı dilimiz tutulmuş, beynimizle değil, midemizle düşünür olduk.

“Ben bu vatanı kimlere emanet ettim” diyen, mezarında bin kez daha ölen yüce insan, bağışla bizi. Basiretimiz bağlandı. Ne yapacağımızı bilemez olduk. Affet bizi yüce Atam, affet bizi…

Birkaç sene öncesine kadar şehidimin mezarında dua okur, dakikalarca-onunla konuşuyormuş gibi- bazı gerçekleri mırıldanırdım. Şimdilerde dilim tutuldu. Mezar taşarına alık alık bakıyorum saatlerce. Sonra toparlanır gibi oluyorum. Şu anda şehidim mezarından doğrulur ve bana: Ben ne için şehit oldum? Hangimiz suçluyuz, ben mi, sizler mi?” derse ne cevap vereceğim korkusuna kapılıyorum.

Bizler, millet olma onuru için milyonları şehit vermedik mi? “Ne mutlu Türküm diyene” sözünü dilimize pelesenk etmedik mi? Bundan gurur duymadık mı?

“Türk” yerine “Türkiyelilik” bu da nereden çıktı? Bu yüce milletin millet olma ulviliğine ihanet değil midir? Hey yüce Allah’ım, şehidim haklı! Ben buna nasıl cevap vereceğim?

Komutanlık yapmış yiğit Türk kadınlarına ne cevap vereceğim? Müfrezesiyle Adana’da düşmana kan kusturan Tayyar Rahmiye’ye, Adile Onbaşı olarak anılan Tarsuslu Kara Fatma’ya, Afyon savaşında gece baskınlarıyla şöhret olan bu eli öpülesi Türk kadınına ne diyeceğim? Düşmana bilgi verdiği için Yunan komutanı tarafından fırına atılarak cayır cayır yanan Hafize Kadın bize hakkını bağışlar mı?

Düşmana bilgi veren öz oğlunu kurşuna dizen Domaniçli Habibe kadın. Yunan savaşına katılan ve Türkiye’de ilk İstiklal Madalyası alan Saime Hanım’a, 500 gönüllü kadınla düşmana baskın yapan ve düşmanın bir Alayını bozguna uğratan yiğit kadın Süreyya Sülün Hanım’a ayıp olmaz mı?

Sonra, komutan Yirik Fatma’ya, daha sonra, Kılavuz Hatice’ye ne diyeceğiz? Ruhları bizi bağışlar mı?

“Üçüncü Ordu’nun Ninesi” ünvanıyla anılan ve Amerikan Genel Kurmay Başkanı Rigvay tarafından eli öpülen yüce kadın komutan Nene Hatun’a ne diyeceğiz? Göreleli Dursune Çavuş’a (Gülüşan) ne cevap vereceğiz? “Tuh sizin gibi erkeklere demezler mi?

Kısacası büyük bir bunalım içindeyiz. Eriyle, kadınıyla. Bu vesileyle yakın tarihimize damga vuran yukarıda anlatmaya çalıştığım yiğit Türk Kadın Komutanlara da Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.