Varlık barışı dolandırıcılara yöntem oldu. Maliye’ye başvuran dolandırıcılar resmi belge ile vatandaşa gidip “Yurtdışında param var ama burada param olmadığı için getiremiyorum” diyerek borç para istiyor. Bürokratları bile kandırmaya çalışan dolandırıcılar topladıkları paralarla sırra kadem basıyor.
Hükümetin yurtdışındaki Türklere ait paraların ülkeye gelmesi ve ekonomiye kazandırılması için fırsat olarak sunduğu varlık barışı dolandırıcılara da yöntem oldu. Varlık barışı kurnazları genellikle önce vergi dairesine gidiyor yurtdışından hayli yüklü miktarda para getireceğine yönelik beyanda bulunuyor. Maliye’den üzerinde beyan ettiği tutarında bulunduğu resmi tahakkuk belgesini alan dolandırıcılar daha sonra kurban avına çıkıyor.
Yurtdışında yüklü miktarda parası bulunduğuna kurbanını ikna etmeye çalışan dolandırıcıların en büyük silahı ise Maliye’den aldıkları tahakkuk belgesi oluyor. Parayı yurtdışından getirmek için vergi ve benzeri masrafları olduğuna dikkat çeken dolandırıcılar kurban olarak seçtikleri kişilerden daha sonra misliyle iade edecekleri vaadiyle onbinlerce lira sözde borç para alıyor. Daha sonra bu para ile ortadan kayboluyorlar. Vergi barışı kurnazlarının yurtdışında yerleşik Türkler arasından veya bizzat Türkiye’den çıktığı da iddialar arasında.

İSPATI TAHAKKUK FİŞİ

Konuyla ilgili şikayetler Maliye’ye de ulaşmış durumda. Dolandırıcılara karşı vatandaşların dikkatli olmasını isteyen Maliye yetkilileri, varlık barışından yararlanıp borç para isteyenlere inanılmamasını istedi. Geçmiş varlık barışlarında bazı kişilerin vergi dairesine başvurup ardından vatandaşlara giderek, “Benim yurtdışında param var ancak yurtiçinde param olmadığı için getiremiyorum” diyerek, borç para istediği hatta Maliye Bakanlığı bürokratlarından bile borç para istediği kulislerde yayılmıştı. Bu kişiler arasında en bilineni de Ali Türkan olmuştu. Ali Türkan 5.2 milyar lira beyan etmiş ancak sonradan para getirilmemişti. Ali Türkan ödemesi gereken 104 milyon liralık vergiyi de ödememiş vergi yüzsüzü listesine alınmış, sonra da ‘tahsili mümkün olmayan’ bir kalem olarak tanımlanmıştı. Yine bir meçhul zengin de 7.1 milyar liralık beyanda bulunmuş, ancak bu parayı getirmemişti.

50 MİLYAR LİRALIK BEYAN

Bu yıl çıkarılan varlık barışı kapsamında 50 milyar liralık beyan yapıldı. Ancak beyanda bulunan kişiler içinde de Maliye’nin tespit ettiği ‘meçhul’ kişilerin bulunduğu belirtiliyor. Bu kişiler vergi dairesine gidip ‘yurtdışında param var’ diye beyanda bulunuyor ve ödemesi gereken yüzde 2’lik vergiye ilişkin belgeyi (tahakkuk fişi) alıyor. Daha sonra bu belgeyi dolandıcılıkta kullanıyor.Maliye’ye mal varlığı olmayan biri başvuduğu için tahakkuk edilen vergi tahsil edilemiyor. Bunun için her hangi bir hapis cezası da sözkonusu değil.

600 MİLYON LİRA ÖDENMEDİ

İlk varlık barışı 2008 yılında, 2009 yılında da ikinci varlık barışı çıkarıldı. Bu dönemdeki varlık barışında 27.8 milyar lira yurtdışından, 20.4 milyar lira da yurtiçinden olmak üzere toplam 48.2 milyar liralık beyanda bulunulmuştu. Bu beyanlar için 1.6 milyar liralık vergi tahakkuk etmişti. Ancak beyan edilen varlıklar için 1 milyar 69 milyon liralık vergi ödenmişti. Yani yaklaşık 600 milyon civarında vergi tahsil edilmemişti. Yurtiçi varlıklar yüzde 5, yurtdışı varlıklar ise yüzde 2 vergi ödemesi gerektiği için getirilmeyen varlıkların tam olarak ne kadar olduğu konusunda ancak tahmin yapılabiliyor. Bunun da 15-20 milyar lira aralığında olabileceği ifade ediliyor. Bu durumda en iyi ihtimalle gelen paranın 28 milyar lira olduğu tahmin ediliyor.