Trabzon Ticaret Sanayi Odası’nın seçimleri 5 Nisan’da yapılacak.

Seçime günler kala hem yönetime girmek isteyenler hem de başkan adayları saha çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor.

TTSO’da seçim yarışında başkan adaylığı için mevcut Başkan Suat Hacısalihoğlu’nun yanı sıra Ekrem Çapkınoğlu, Temel Kofoğlu, Erkut Çelebi ve Ahmet Sarı isimleri yarışıyor.

Başkan adaylarından bazı isimler listelerini birleştirecekleri iddia ediliyor.

Adaylar, sahada çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. TTSO’daki seçim büyük bir yarışa sahne olacak.

Ancak acizane olarak TTSO seçimleriyle ilgili adayların kazanma şansından çok TTSO gibi çok önemli Sivil Toplum Kuruluşu’nun önemi ile ilgili bir şeyler karalamak isterim.

TTSO, şehrin sorunlarını gündeme taşımak ve yatırımların takibi noktasında çok önemli bir rol üstleniyor. Bu yüzden Ankara ve Trabzon arasında çok önemli bir köprü görevi var.

TTSO, şehrimiz için bu kadar önemli olmasına rağmen üstlendiği görevi layıkıyla yerine getirebiliyor mu?

Burada amaç kimseyi karalamak değildir. Ancak şehrimizin hali ortada.

Yatırımlar belki Ankara’da onaylanıyor ama onaylandıktan sonra ‘bir arpa boyu yol alınamıyor.’

Muhakkak şehrimizde az da olsa bazı güzel projeler hayata geçirilmiştir.

Botanik Park gibi Ekopark gibi ve diğer yatırımlar ama yeterli değil.

Trabzon’un adına yakışır mega projelere ihtiyaç vardır. Bunlarda belli zaten fakat projeler onaylanıyor yıllar geçiyor, hala hep aynı yerdeyiz.

İşte tam da bu noktada itici güç olarak TTSO’nun devreye girerek elini taşın altına koyması gerekir. Sadece turizme önem vererek yurtdışında fuarlara katılmak yeterli değildir.

Turizm elbette önemli. Ancak sadece bu alanda şehri kısıtlamak basitliğe kaçmaktan başka bir şey değil.

Bu şehrin temel sorunları var. Trafiğin rahatlaması için başta Kanuni Bulvarı olmak üzere Güney Çevre Yolu projesinin hayata geçirilmesi gerekiyor.  Toplu taşımacılığa ve şehir içi ulaşımın rahatlatılması adına Hafif Raylı Sistem Projesinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor.

Şehrimizde doğalgaz tam manasıyla tüm mahallelere daha ulaşamadı.

Bazıları her ne kadar inkar etse bile şehrimizde istihdam sorunu var. İstihdam sorununu çözmek için küçük projelerle değil de büyük projelerle uğraşmak gerek.

Denilebilir ki ‘Yatırım Adası onaylandı yapılacak, Mobilya Kent Projesi onaylandı yapılacak. Trabzon Erzincan Demiryolu Projesi 2023 programına alındı. Şehrimizde güzel gelişmeler var’ diye bazı yetkililerimiz bize sitem edebilirler.

Evet bunlar şehrimiz adına hakikaten mega proje, onaylanması veya yatırım programına alınması elbette sevindiricidir. Geçmiş yazılarımızda da emeği geçen şehrimizin tüm dinamiklerine teşekkürlerimizi ilettik.

Şunun da farkındayız, bu tür mega projeler öyle kolay da hayata geçirilemiyor fakat en azından birinden başlanılması gerekmez mi? Neredeyse mega projelerden bahsediyorum; hep gelecek zaman kipi kullanılıyor. Dev projeler için ortada laf var ama icraata bir türlü geçilemiyor.

Onun için TTSO ve diğer önemli STK’ların hiçbir beklenti içerisine girmeden, hesap kitap yapmadan başta şehrin sorunları olmak üzere mega projelerden en azından bazılarının hayata geçirilmesi için elini taşın altına koyması gerekir. Ankara’ya gerekli baskı yapılmalıdır.

Yeni dönemde göreve kim gelirse gelsin, geçmiş yıllardaki durağanlığı, pasifliği bir kenara bırakarak yeni TTSO yönetiminin dev yatırımların kör topal ilerlememesi ve şehrin sorunlarını daha gür ses ile haykırmak için masaya yumruğunu vurmasını istiyoruz.