Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile yoğun bir turist kafilesine ev sahipliği yapan Trabzon kentinin turizm performansını değerlendirdik. Turizmde beklenen rakamların ne olduğu, bunların ne kadarının karşılandığını, geleceğin nasıl göründüğünü, gelen turistlerin memnun olup olmadıkları, turizm yatırımlarının ne durumda olduğunu konuştuk. Sayın başkan Suat Hacısalihoğlu da şehirde turizmin daha da gelişmesi için en fazla mesai harcayan bir isim olarak tüm içtenliği ve zarafeti ile sorularımıza cevap verdi. İşte Hacısalihoğlu’nun görüşleri:

Turizm sezonu nasıl geçiyor?
Turizm, Trabzon ekonomisinin canlanması için olmazsa olmaz bir unsur. Yapmış olduğumuz hazırlıklarda Ramazan Bayramı’nın hemen ardından Eylül ortalarına kadar verimli geçecek diye ilk verilerimizi almıştık. Rezervasyonlar bu zamana kadar dolu olarak gözüküyordu. Özellikle Temmuz 15’ten itibaren yoğunluk daha da artacağı verilerde göze çarpıyordu. Fuarlarda da yapmış olduğumuz çalışmalarda da bunu görmüştük. Sezonun bu sene canlı geçeceğini bekliyorduk. Temmuz ayını bitirmek üzere olduğumuz bu günlerde sahadaki araştırmalarımız tahminimizin üzerinde bir doluluk oranı ile devam ediyor. Bu ivme Eylül ayının 15’ine kadar olacak gibi de duruyor.

Trabzon’un bölgedeki konumu nedir?
Gelen tursitlerin gezilerine baktığımız zaman Trabzon’u merkez olarak seçtiklerini görüyoruz. Trabzon’dan kiraladıkları araçlarla bütün bölgeyi geziyorlar. Artvin’den Samsun’a kadar tüm bölgeyi dolaşıyorlar. Biz her zaman şunu söyledik; Karadeniz Bölgesi turizm üssü olacak, Trabzon da bu üssün merkezi olacak. Karadeniz turizmine bütün bakmak zorundayız. Trabzon başta olmak üzere Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Giresun, Ordu, Samsun gibi illerin hepsi bizim turizm alanımız. Bu düşüncelerle hareket ediyoruz. Acenteler yönlendirmelerini de bu doğrultuda yapıyorlar. Bölgenin hemen hemen her tarafına turistlerimiz ulaştırmaya gayret ediyoruz.

Turistler memnun mu Trabzon ve Trabzonlu’lardan?
Turistlerimizin memnuniyet durumlarını zaman zaman ölçüyoruz. Çok yüksek oranda memnuniyet olduüunu da görüyoruz. Bu memnuniyet bizi sevindirdiği gibi gelecek için de bizleri daha da ümitlendiriyor. Araç kiralama piyasasında oldukça büyük bir hareketlilik var. Yeme içme yerlerinde doluluk had safhada. Otellere de baktığımızda da durum aynı. Bütüne baktığımızda Trabzon’da turizm yönünden büyük bir canlılık olduğunu görebiliyoruz. Tabi bu arada biz bununla yetinmemek adına şehirde etkinlikler düzenlemeye de gayret ediyoruz.

Neler yapıyorsunuz mesela?
EYLÜL DE YOGA FESTİVALİ VAR

Şehri daha fazla tanıtmak için özellikle Körfez coğrafyasından gazetecileri tv muhabirleri ve program yapımcılarını 3 Ağustos günü 25’e yakın önemli isimleri Trabzon’a getiriyoruz. Amacımız daha fazla geniş bir alanda tanıtım yapmak. Yine Arap Turizm Örgütü ile birlikte Eylül ayının 14-18 tarihleri arasında Uluslararası bir yoga festivali yapıyoruz. Tanıtımlarına başladık. Yine Arap Turizm Örgütü ile birlikte yıl sonuna kadar Körfez Coğrafyasına dönük olarak Uluslararası Yatırım Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağız. 22 Arap ülkesinin Ticaret ve Sanayi Odaları ile ve yönetimleri ile yatırımcıları Trabzon’daki zirvede ağırlamayı planlıyoruz. Sadece turizm açısından değil diğer yatırımlar için de Körfez ülkelerinin dikkatini Trabzon’a çekeceğiz. Büyük bir organizayon olacağı kesin. Bunun hazırlığı içerisindeyiz.

Trabzon’da turist yoğunluğu kalıcı olur mu?
52 HAFTADA 52 ETKİNLİK

Tabi bütün bunları birleştirdiğimizde mevcut turistlerin memnuniyeti geleceğe dönük başka yatırımların da olması gerektiğini ortaya koyuyor. Bizim turizm konusundaki asıl hedefimiz ise tüm alyapının hazır olduğu Trabzon’da turizmi 3-5 ayla sınırlı değil 12 aya yayabilmektir. Yılın 52 haftasını nasıl doldururuz diye düşünürken 52 haftaya 52 etkinlik hedefimizi ortaya koyduk. Şimdi bunun için uğraşıyoruz. Bizler bunu gerçekleştirdiğimiz taktirde kış aylarında şehrimizde ve bölgemizde önemli kongleri de gerçekleştirebileceğimize inanıyorum.

Kış turizmi noktasındaki eksiklerimizi tamamlayıp, yatırımlarımızı yaptığımızda bölgemiz istediğini alacaktır diye düşünüyorum.

Kış turizmi noktasındaki projeler neler?
Uzungöl üzerinde kış turizmi için bir proje hazırladık. Projemiz yatırımcılara sunulmaya başlandı ve incelemeye başlandı. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın da destekleri var. İnanıyoruz ki yatırımcılar bu konuya bir an önce el atacaklar. Sadece yayla ve doğa güzelliği ile yetinmeyip kış turizmi için de çalışmalarımız devam ediyor. Yine benzer şekilde stratejik planımızda bölgede eko turizmin geliştirilmesi vardı. Her ilçemizin kendine has olan özelliklerini tanıtmak adına da çalışmalar başlattık. Bunlardan bir tanesini de Çal Mağarası’nda başlattık. Bu konuda yaptığımız araştırmalarda şehrimizin eko turizm yönünden çok zengin olduğunu görüyoruz.

Turizmde plansız mı ilerliyoruz?
Turizmde master planları olmadan doğru bir turizmin olması mümkün değil. Bununla ilgili olarak da ilk olarak Uzungöl Master Planı ile başladık. Sonra Tonya Vadisi Turizm Master Planı’nı tamamladık. Tonya Vadisi’nde yatırımcıların yapacakları yatırımlar için çalışmalar başladı. Şimdi akçaabat bölgesi Turizm Master Planı’nın yapılması için belediye başkanımız, kaymakamımızla görüşüyoruz. Diğer ilçelerde de adım bu master planlarını tamamladığımızda Trabzon benzersiz bir turizm bölgesi haline gelecek. Bunun yanında denizi unutmamak lazım. Denizle ilgili Karavaziyer turizmi çalışmamız devam ediyor. 7 ülke 7 kültür başlıklı bir kravaziyer turizmi projemiz var.

TURİZM PASTASINDAN PAYIMIZI ALACAĞIZ
Diğer taraftan tarih ve kültür turizmini de geliştirmek gayretindeyiz. Trabzon’un mevcut tarihi altyapısını iyi anlatabilirsek şehrin yaz ve kış turist alacağını düşünüyoruz. Her yönüyle Trabzon’u işlemeye gayret ediyoruz. Eskiden bir turist gelir ve giderdi biz turizmi konuşurduk. Şimdi ise detaya fazla indik. 8 türlü turizm kolundan bahseder olduk. Spor turizmini ayrı, kültür ve sanat turizmini ayrı, sağlık turizmini ayrı konuşmaya başladık. Trabzon tüm branşlar için çok uygun bir şehir. Başardığımız taktirde de Trabzon ekonomisinin dünya turizm pastasından gereken payı alacağını da şimdiden görebiliyoruz. Hacısalihoğlu: Biz her zaman şunu söyledik; Karadeniz Bölgesi turizm üssü olacak, Trabzon da bu üssün merkezi olacak. Karadeniz turizmine bütün bakmak zorundayız. Biz de bunu yapıyoruz

Turistler şehirde ne tür sorunlarla karşılaşıyorlar?
Şehirde turizm için çok fazla bir sorun yok. Zaman zaman turistlerin yaşadığı münferit olaylar dışında büyük çaplı bir rahatsızlık yok. Ama biz gerekli denetimlerle şikayetleri en aza indiriyoruz. Turistlerin memnuniyet anketlerinin sonuçlarına baktığımızda da memnuniyet oranlarının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Şehrimizde halkımız turistlere çok yakın ve sıcak davranıyor. Özellikle Arap turistlerin hemen hemen bütün yörelere gittiklerini ancak en fazla Trabzon’u tercih ettiklerini de hepimiz biliyoruz. Direk uçuşlarımız bir hayli çoğaldı, önümüzdeki zaman dilimlerinde daha da artacak. Hizmet konusunda Türkiye ortalamasının üzerindeyiz.

Şehir trafiği turistleri rahatsız etmiyor mu sizce?
TRABZON BİR ALANA SIKIŞMIŞ DURUMDA

Şehirdeki trafik sorunları da turizmi bir nebze etkilese de yapılan çalışmalar ile bunlar da aşılacaktır. Şehir yapımız belli. Trabzon belli bir alana sıkışmış halde. Yapılacak en küçük bir değişiklikte daha mı kötü olur yoksa iyi mi iyi ölçüp biçmek zorundayız. Bu konuda da ortak akla kulak vermeliyiz. Büyükşehir Belediyemiz, Karayolları gibi kurumlarımız bu konuda önemli çalışamalar yapıyor. Raylı Sistem gibi bir proje şehir içi ulaşıma bir düzen getirecektir muhakkak. Özellikle yaz aylarında sahil yolunun bile tıkanması başlı başına bir sorun. Ta Kazakistan’a kadar gidecek olan araçlar bu yoldan geçiyor. Ticaret de biraz canlı olunca yolumuz yeterli olmuyor. İşte bu noktada bizlerin önerisi Güney Çevre Yolu’nun bir an önce hayata geçirilmesidir. Biz bunları ankara’da yapılan Ekonomi Şurası’nda da Cumhurbaşkanımıza ilettik. Mesela Ordu bunu tamamladı, Rize’de tamamlanmak üzere. Trabzon’da da bu yolun acilen başlaması gerekiyor. Şehre girmeden vadiden vadiye tünellerle en doğrusu olacaktır. Kamulaştırma bedelleri olmadığından yapımı da daha kolay olacaktır. Bu yolla şehirlerin trafiği kendine kalır. Karadeniz’in bundan başka çaresi yok.

Turup ve Kongre Merkezi gibi Körfez yatırımlarında son durum ne?
YENİ PROJELER GELEBİLİR!

Armada Grup’un Kaşüstü’nde yapacağı kongre merkezi için gerekli altyapı çalışmaları devam ediyor. Bu proje özellikle kongre turizmi açısından Trabzon için çok çok önemli bir görev yapacak. Yaklaşık 2 bin 100 kişilik bir kongre merkezi salonları ile, 7 bin metrekareye yakın bir fuar alanı ve en azından 350 oda civarında da yatak kapasitesi olan otel ile tam bir turizm kompleksi ortaya çıkacak. Turup da ise bazı projeler onaylandı. Bazı projeler için ise devletin bazı kurumlarından belli izinlerin alınması gerekiyor. Bu izinler konusunda da çalışmalar devam ediyor. Formalitenin hayata geçmesi de bir zaman gerektiriyor ancak her şey normal seyrinde devam ediyor diyebiliriz. Bunların dışında da bazı yatırımlar noktasında bir çok projeye talipler var ve bu konuda da çalışmalar tam gaz devam ediyor. Bölge için hem yerli hem de yabancı yatırımcıların önümüze getirdiği çok güzel projeler var. Bir kaç yıl içerisinde mevcut projeler hayata geçtiğinde Trabzon’da kongre turizmine hizmet edecek bir kaç tane daha yatırım hayat bulabilir. Bahsettiğimiz projeler arasında Trabzon’da Davos gibi bir kongre merkezinin oluşturulması projesi de var.

İstihdam seferberliği başarıya ulaştı mı?
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde başlatılan istihdam seferberliğinde tüm odalar üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Şehirlerde İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin istihdamı için hükümet kolaylık getirdi. Bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük istihdam hareketi olduğunu söyleyebiliriz. En son Haziran ortalarındaki rakama göre Trabzon’da işe giren insan sayısı 42 bin civarındaydı. Kalıcı istihdam açısından baktığımızda da ilk 6 ayda 15 bin seviyelerine çıktığını görüyoruz. Amacımız bütün istihdamın kalıcı olması. Diğer taraftan da kalifiye eleman olmayınca diğer taraftan kalıcı istihdam da olmuyor. Bu konuda da gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Bir çok işyeri elaman aramasına rağmen işçi bulamıyor. Demekki istihdam noktasında iyi durumdayız. İşsizlik başa bela. İşsiz olan bir insan önce ailesini, sonra çevresini rahatsız eder. Huzurlu bir toplum istiyorsak işsiz olan herkese iş bulmak zorundayız.

Malum fındık sezonu geldi çattı. Neler söylersiniz?
Fındıkta arz talep dengesi oturdu. Bunu da bozmamak gerekiyor çünkü doğru bir politika. Şu anki fındık fiyatı üreticiler için birim fiyat olarak yeterli ancak fındık maaliyetleri açısından yetersiz olabilir. Bunun için bizim düşüncemiz, birim alandan alınacak verimi arttırmaktır. Fındık fiyatları dünya fındık fiyatlarına paralel olması gerekir ki Türk fındığına alternatif fındık çıkmasın. Bu konuda da fındığı yönetenler bu işi çok iyi biliyor. Şehrimizde fındık alanların yenilenmesi projeleri tam gaz devam ediyor. Ancak burada devletimizin yapılan bu yenileme hamlesine daha fazla bir destek vermesi gerekiyor. Trabzon’da dönüm başına ortalama 100 kilo fındık üretiliyor. Bunun büyük bir kısmını üretici maaliyete veriyor. Birim alanda dönüm başına alınacak fındığı 200-300 kiloya çıkardığımızda fındık üreticisi fındıktan kar eder hale gelecektir. Hızlı bir şekilde bahçelerimizi yenilememiz lazım. Fındık alanlarının da pay yapılarak bölünmesi olayına da bir çözüm getirilmelidir.