Erken seçim kararının ardından Trabzon’da da hareketli günler yaşanıyor.

Trabzon’da AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nde çalışmalar başlarken bir yandan da milletvekilliği için birçok isim ön plana çıkmaya başladı.

AK Parti ile MHP’nin cumhur ittifakı ile seçimlere girecek. Özellikle AK Parti’de sürprizlerin yaşanacağı kulislerde konuşuluyor.

AK Parti’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, görevine devam edecek. Yeni sistemde bakanların milletvekili olma zorunluluğu olmadığı için Bakan Soylu, milletvekili olmayacak.

Ancak Sayın Soylu, Trabzon’da milletvekili adaylarını, sıralamasını belirleme noktasında belirleyici olacağı ve Trabzon’dan ayağını çekmeyeceği parti içerisinde konuşuluyor.

AK Parti’nin mevcut milletvekillerinde bir değişim yaşanır mı? Bu sıkça sorulan soru.

Sonuçta yeni bir seçime gidiliyor. Bazı sürprizler yaşanabilir. Partinin önde gelen bazı isimleri, ‘maceraya gidilmez, mevcut vekillerle yola devam edilir’ derken bazı isimlerde ‘değişiklik olabilir; yeni, yıpranmamış, heyecanlı isimlere ihtiyaç var’ diyerek değişimin yaşanabileceğini dile getiriyorlar. AK Parti’de mevcut vekillerin arasına yeni isimler eklenebilir. Belki mevcut vekillerden bazıları sıralamaya da giremeyebilir. Bu arada aday adaylığı için ilk sürpriz çıkış partinin kurucu il başkanlarından İbrahim Keskin’den geldi.

Keskin aday adaylığını açıkladı.

AK Parti’de adaylık için kimlerin ismi ön plana çıkıyor; bunlara bir göz atalım. AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi milletvekili adayı olursa kimse şaşırmasın. Revi’nin yanı sıra

Mazhar Yıldırımhan, Şeref Malkoç, Murat Zeki Solak, Ergin Aydın’ın isimleri de adaylık için güçlü bir şekilde seslendiriliyor.

MHP’DE BİRİNCİ VE DEMELİ…

MHP’ye gelecek olursak İl Başkanı Nihat Birinci, adaylık için ön planda. Ancak Birinci’nin yanı sıra eski il başkanı Muammer Demeli’nin de milletvekili adaylığı sıkça konuşuluyor.

Demeli’nin diğer dava arkadaşları gibi partisinde ayrılmayıp büyük bir sadakatlik örneği göstermesi partide gönülleri fethetti.

Bu yüzden MHP’de birçok kişi Demeli’nin milletvekili adayı olması gerektiğini söylüyor.

Genel Merkez, Demeli’nin ismini yazarsa bu hiç de sürpriz olmaz.

Birçok partili Demeli’nin milletvekili adayı olarak gösterilmesi gerektiğini de savunuyor.

Ancak şu da bir gerçek ki Başkan Birinci ile Demeli arasında soğuk rüzgarların estiği bir gerçek. Lakin şu kesin ki burada Genel Merkez belirleyici olacaktır. Genel Merkez, Demeli’ye görev verirse buna kimse itiraz etmez. Bu arada MHP’nin eski il başkanlarından Muhammet Erkan ile eski milletvekili Yunus Latifoğlu’nun isimleri de ön planda.

UZUN ÖNSEÇİM YAPACAK MI?

CHP’de ise durum çok farklı. CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in yeniden aday olmasına kesin gözüyle bakılsa da aslında durum çok farklı.

Şöyle ki bilindiği üzere CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun, geçmiş yıllarda göreve geldiğinde önseçime önem verdiğini ve seçimlerde tüm adaylarının önseçim ile belirleneceğini dile getirmişti.

Uzun, geçtiğimiz milletvekilliği seçimlerinde bu kararlığını ortaya koymuş, hatta bu uğurda önseçimin yapılması için Gençlik Kolları ile birlikte parti binasını işgal etmişlerdi.

Şimdi herkes süre kısa da olsa herkes önseçimin yapılıp yapılmayacağını merak ediyor.

Birkaç gün önce Başkan Uzun’a bu seçimde de önseçimin yapılıp yapılmayacağını sormuştum. Uzun, Ankara’daki görüşmenin ardından buna karar vereceğini söyledi.

Başkan Uzun’a yakın isimler, Uzun’un önseçim yapabileceği ve kendisinin de milletvekili adayı olabileceğini iddia ediyorlar. Bu arada partide Volkan Canalioğlu’nun ismi de yeniden seslendirilmeye başladı.

İYİ PARTİ VE SAADET PARTİSİ…

İYİ Parti’de ise milletvekilliği adaylığı için başta İl Başkanı Hasan Saka, Trabzon’un sevilen yüzü Hüseyin Örs, Yavuz Aydın, Ali Sağır, Davut Çakıroğlu, Derviş Köz’ün isimleri seslendiriliyor.

Saadet Partisi’nde ise İl Başkanı Cevat Kurt, Araklı’nın efsane belediye başkanlarından Ümit Çebi, Şakir Şahintaş, Selçuk Özderya, Muhittin Yıldırım, Mustafa Yılmaz, Dursun Ali Düzenli, SP Ortahisar İlçe Başkanı Mustafa Özcan’ın adları milletvekilliği adaylığı için seslendiriliyor.