SONNOKTA FATİH SAYGIN - Trabzon’da ‘İmar Barışı’ uygulamasının ortaya çıkmasından sonra geleceği en çok merak edilen yerlerden birisi de turizm destinasyonu en yüksek bölge olan Uzungöl’dü. Geçtiğimiz yıl bölgeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ayder’i ve Uzungöl’ü kirlettik, rezil ettik” açıklamasından sonra ortaya çıkan kentsel dönüşüm fikrinin ‘İmar Barışı’ uygulamasıyla rafa kalkacağı konuşuluyordu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, “İmar Barışı kentsel dönüşüm uygulamaya engel değil. İmar Barışı kentsel dönüşüme hazır hale getirmek için var” dedi.

BİNASINA KARŞI BİNASINI ALIR
‘İmar Barışı’yla devletle vatandaşın mevcut kaçak yapısından dolayı arasında olan kırgınlığın bir şekilde uzlaşı yoluyla halledilebileceğini kaydeden Başkan Tok, “İlerde kentsel dönüşüme dönük bir çalışma olacağı zaman vatandaşın elinde bir belge olacak. Vatandaş imar barışı ile sadece yapısını kayıt altına alma hakkını elde ediyor. Vatandaş kentsel dönüşüm uygulamasıyla bir çalışma yapılacağı zaman yapısının orda olduğunun ispat etme hakkını kazanıyor. Kentsel dönüşüm vatandaşı mağdur etmek değildir. ‘İmar Barışı’ sonrası yapılacak bir dönüşüm uygulamasıyla mevcut binasına karşılık yeni binasını alır” diye konuştu.

HENÜZ ÇALIŞMA YOK
Kentsel dönüşüm gibi kapsamlı bir çalışmaya ruhsat veya yapı kullanma belgesi alınmasının engel olmadığını vurgulayan Başkan Tok, “Kentsel dönüşüm kararı alındığı zaman gerekli olan çalışmalar oturulup vatandaşla konuşulacak. Uzungöl’ün daha yaşanabilir bir yer olması için adım atılırsa vatandaş da buna saygı duyacaktır. Şu anda gerek TOKİ gerek hükümet tarafından bir kentsel dönüşüm hazırlığı ve çalışması yok. Daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir Uzungöl için adım atılmasını bekliyoruz. Biz de süreçlerin takipçisi olup bu adımları atacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi