Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Hacıkasım mevkiinde inşa edilecek olan mekanik katlı otopark projesine ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Trabzon şehir merkezinin otopark ihtiyacına cevap verebilmek için çalışmalarını uzun süredir sürdürdüklerini ifade eden Gümrükçüoğlu, söz konusu otoparkın yapılması için kamulaştırma bedeli olarak 25 milyon TL ödendiğini söyledi. Otomatik otopark yapımı için öğretmenevi otoparkı ve yanındaki şahıslara ait yerlerin kamulaştırıldığını hatırlatan Gümrükçüoğlu, Ekim ayında yapılacak ihale neticesinde katlı mekanik otopark inşasına başlanacağını dile getirdi.

Başkan Gümrükçüoğlu konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunarak “Daha önce kamuoyuna 750 araçlık otopark hedefimizi arz etmiştim. Onunla birlikte hem otopark hem birkaç hizmet dükkânını ihtiva eden bu önemli projemizi açıklamıştım. Belediye Meclisimizde de ‘750 araçlık otoparktan bahsetmiştiniz, şimdi 310 araçlık otoparktan bahsediyorsunuz’ diye bir soru ile tabi olarak karşılaştık. Biz 750 araçlık otopark hedefimizi aynı şekilde koruyoruz ama bu önemli projede teknik olarak 310 araç kapasiteli otopark ortaya çıkmıştır” dedi.

Gümrükçüoğlu, “Yani katlı otomatik otoparkımız 310 araçlık olmak durumunda kalmıştır ve onunda otopark artı yanındaki dükkanlarla birlikte bir kompleks olarak hizmete girmesi projelendirilmiştir. Şöyle ki ortalama 750 araçlık otopark hedefimiz devam etmektedir ama Ekim ayında yapılacak ihalede 310 araçlık otopark çok çeşitli parametrelerin mukayesesi sonrasında ortaya çıkmıştır. 750 araçlık otopark hedefi ise o otoparkın cephesi olacak olan Yavuz Selim Bulvarının altının otopark haline getirilmesi ve hemen karşı tarafta Karagöz Meydanının altının otopark olarak düzenlenmesiyle olacaktır” diye konuştu.

Gümrükçüoğlu “Burada toplamdaki inşaat alanı 14 bin 687 m2 olarak ortaya çıkmıştır. 2002 yılında hazırlanan Trabzon Revizyon İmar Planında bu alan otopark alanı olarak tespit edilmiştir ve aynı imar plan notunda ‘otopark alanlarında otopark yapımını teşviş etmek için yüzde 40’ını geçmeyecek şekilde dükkânlar veya bürolar yapılabilir’ kaydı ihtiva edilmiştir. Yani Revizyon İmar Planlarındaki 2002 kararlarıyla ve plan notuyla en uygun şekilde bu proje hazırlanmıştır. Meclisimizde, ‘bu konu (otoparkta dükkanlar yapılması) hukuka intikal eder’ denildi” şeklinde konuştu.

Gümrükçüoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bizde ‘tabii ki herkesin her şekilde hukuka intikal ettirmesini saygıyla karşılarız’ dedik. Ülkemiz hukuk ülkesidir. Bizim çalışmamız imar plan notları ve revize imar planındaki notlara tamamen uygun hareket edilerek gerçekleştirilmiştir. Oradaki otoparkımızda olacak olan bir tane restoran, bir kafe ve iki dükkândır. Toplamda otopark dışı yapılacak olan inşaat metrekaresi 4 bin 800 m2’dir. Toplam inşaat alanı ise 14 bin 687 m2’dir. Yani bunun yüzde 40’ına kadar dükkân yapılabilir olmasına rağmen, otoparkta yapacağımız dükkanların metrekaresi toplam inşaat alanının yüzde 40’ına da ulaşmamaktadır.”

Editör: Haber Merkezi