SONNOKTA BAHATTİN BAŞTÜRK - Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta, 1 Mayıs'ta yapılacak Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) seçimlerinde başkan adayı Davut İlik'e açık destek vererek, "TESOB seçimlerinde başkan adayımız Davut İlik'tir. Kendisinin vaat ettiği projelere inancım tamdır. Allah çıktığı yolda kendisini mahcup etmesin yar ve yardımcısı olsun" dedi. İşte Usta’nın o açıklamaları:

AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ İLİK YANSITIR
Ahilik geleneğinden anlayan, ahilik kültürünü tam olarak yansıtabilen bir Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlik Başkanı istiyoruz. Bu özelliklere sahip olan başkan adayı Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Davut İlik'i açık bir şekilde destekliyoruz. Davut İlik'in bu zorlu görevi layıkıyla yerine getireceğine de inancımız tamdır. Bu seçim sürecinde Davut İlik'le birlikte hareket edeceğiz. Aylardır yapılan bir çalışmanın içindeyim. Trabzon esnafının gerçek anlamda temsiliyet sağlanabilmesi için, hakkının adaletli bir şekilde savunabilmesi için Davut İlik'in yanında yer alıyoruz. İnşallah Allah hayırlı bir süreç nasip eder. Bu süreci de tamamladıktan sonra Trabzon'da değişim rüzgârını tam anlamıyla yerine getirmiş oluruz.

ŞOFÖRÜN PARASI NEREDE?
Şoförler ve Otomobilciler Odası'nda Genel Sekreterlik görevi yaptığım süre zarfı içerisinde TESOB, bizim odanın ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir süreç içerisine girmemiştir. Sadece seçimden seçime aranıp sorulan bir oda olmuşuzdur. Onun haricinde ne derdin sıkıntın var diye aranıp sorulmamışızdır. Gelinen süreç içerisinde esnaf odaları birliği 'Ticari Taşıt Kullanma Projesi' adı altına bir proje başlattı. Bu projeyi Avrupa Birliği hibe programından yaptılar. Bunun bütün masrafını karşıladılar. Şoför esnafından ise, kart ücreti adı altında 100 TL para topladılar. 6 bin 500 şoförden 650 bin TL para toplandı. Paralar esnaf odalar birliğinin kasasına girdi. Bu paralar nereye gitti? Bundan Trabzon başta olmak üzere ilçe şoförler ve otomobilciler odalarına pay verdiler. Biz bu projeyi odaya katkı sağlamak için mi yaptık yoksa şoförler ve otomobilciler odası bünyesinde çalışan şoför esnafına bir eğitim vermek adı altında mı yapıldı. Bu proje amacının dışına çıkarak rant kapısı haline geldi. O proje ile şoförlerin araçta sigortalı olma durumu vardı. Bir da sabıka kaydı olacaktı. Bunların hiç biri şu anda sorulmuyor. Sadece üye yeter ki gelsin sertifikayı alsın 100 TL'yi yatırsın. Biz amacının dışına çıkan bu projeye karşıyız. Trafik ekipleri bu sertifikası olmayan sürücülere ceza yazmıyor. Şoför esnafından elde edilen bu para da farklı amaçlar doğrultusunda kullanıldı. Bu projeyi kesinlikle tasvip etmiyorum.

KONGREDE ESKİ BAŞKANI AKLADI
TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Oda Başkanlığının 7 Ocak'ta ki genel kurulunda divan başkanlığı yaptı. Seçimde biz aylarca eski başkanı ibra etmeme yönünde çaba sarf ettik. Üyelerimizden ibrada 'Ret' oyu kullanmalarını rica ettik. Salona geldiğimizde oy kullanma hakkı olmayan yaklaşık 200 kişinin görevli kartı ile salona sokulduğunu gördük. Ben başkan adayı olarak divana dilekçe vererek Metin Kara'ya, 'Salonda oy hakkı olmayanlar var. Bunların dışarı çıkarılarak seçime geçilmesi' yönünde teklifte bulunarak bu şekilde adaletli bir seçim olabileceğini söyledim. Kendisi de bana, 'Ben bu kadar insanı dışarı çıkaramam' dedi. Gelinen noktada o 200 kişiye rağmen biz oy hakkımızı kullanarak hem de çoğunluğu sağlamamıza rağmen eski yönetimi üyelerimizin ibra etmemesine rağmen Metin Kara, Turan Altuntaş'ı aklamıştır.

ODAMIZI ZİYARET ETMEDİ
Divan başkanı olduğu seçimde bizim seçim kazanmamıza rağmen, birlik başkanı Metin Kara , ne salonda ne sonrasında telefonla arayarak ne de odamızı ziyaret ederek, şoför esnafının temsilcisi olan bana ve ekibime 'Hayırlı Olsun' temennisinde bulunma gereğinde dahi bulunmadı. Ben Metin Kara'yı şoför esnafının takdirine bırakıyorum. Zaten şoför esnafının da halkın da büyük bir kesimi tarafından Metin Kara kınanmaktadır. Çünkü yapmış olduğu hareketlerin birçoğu ahilik kültürü ve geleneğine uygun hareketler değildir. Ahilik kültürü ile bağdaşmıyor. Biz oda başkanı olduktan sonra Sayın Metin Kara'nın bizim odamızı da ziyaret etmesini istedik. Keşke gelseydi bir çayımızı kahvemizi içseydi, hasbihal etseydi, dertlerimizi dinleseydi. Neticede seçilmiş bir oda başkanıyız. Odaları ayıran bir birlik başkanı istemiyoruz. Biz birlik başkanından bunu beklerken aday olan Davut İlik, bizi ziyaret etti, sorunlarımızı istedi, birlikte istişare yaptık ve de elinden gelen yardımı da yaptı.

YENİLİKLERE İMZA ATACAK
Metin Kara, Şoförler ve Otomobilciler Odası'na başkan adaylığım sürecinde bizim bazı üyelerimizi telefonla arayarak eski başkan Turan Altuntaş lehine oy talebinde bulunmuştur. Bu manada gerçek anlamda ahilik kültürünü yaşatmamıştır. Eşit davranması gereken birlik başkanı seçimlere müdahil olmuştur. Ayrıca 2 dönemdir başkanlık yapmaktadır, 3. dönemliğine adaydır. Bu koltuklar kimsenin tapulu malı değildir. Artık değişim zamanı gelmiştir. Dolayısı ile bizim adayımız da yeniliklere güzel bir imza atacak olan Davut İlik'tir.

METİN KARA BELGELİ ESNAF
Davut İlik'i desteklememizde ki en önemli etkenlerden bir tanesi de gerçek esnaf olmasıdır.  50 kişiye iş vererek şehre istihdam sağlıyor. Trabzon ekonomisine katkı sağlayan bir esnaf. Diğer taraftan baktığımız zaman, 2 dönem birlik başkanlığını yapan Metin Kara'nın esnaf olma özelliği sadece belgelerde. Resmiyette esnaftır, fiiliyatta bir ticareti yok. Esnafın halinden esnaf olmayan bir kişi anlamaz.

PROJELERİMİZİ YAPIYORUZ
Trabzon'da ki araçların değişimi için 2019'a kadar bir süreç vardı. Biz göreve geldikten sonra yaptığımız istişareler ve girişimler neticesinde Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yaş sınırını 2021 yılına kadar uzatma talebimizi olumlu karşıladı. Kendisine teşekkür ediyorum. 2021 yılına kadar uzatılması demek bizim o yılın sonuna kadar bekleyeceğimiz anlamına da gelmez. Biz bu süreç içinde çalışmalarımızı yapacağız. Araçlarda yeniliğe gitmeyi düşünüyoruz. Arabaları büyüteceğiz. Geçenlerde belediye başkanımızın sunmuş olduğu 4 arabaya 1 otobüsü biz daha farklı bir şekilde sunumu kendisine sunacağız. Şehrimizin vizyonuna ve şoför esnafının gelirinin artmasına imkan sağlayıp hamleleri yapacağız. İnşallah belediye başkanımız da projemizde bize destek olacak ve hayata geçireceğiz.

YAKIT İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR
Yakıt fiyatları aldı başını gitti. 5.67 TL seviyesine geldi yakıtların fiyatı. Şoför esnafının en büyük harcama kalemlerinden bir tanesi de yakıt gideridir. Bu da belimizi çok büküyor. Bizim de şehirde yaptığımız çalışmalar var. Belli oranda indirim sağlayarak şoför esnafına uygun yakıt aldırma projelerimiz var. İnşallah bunu hayata geçirdiğimiz zaman şoför esnafımız biraz rahatlayacaktır.

Editör: Haber Merkezi