Çay üreticileri kan ağlıyor. Yaş çayın bölgede aynı anda gelmesi üreticilerin çaylarını satmada büyük sıkıntı yaşamalarına sebebiyet veriyor.

Bu durumu gören özel sektör de üreticinin sıkışmış durumundan istifade ederek 1.5 TL’ye kadar fiyatları indirdi. Yani kilo başı 80 kuruş keş paraya konmak amacındalar.

Geçen yıl “organik çaya geçilecek yaş çayda yarı yarıya üretim kaybı olacak” umuduyla ihtiyacından fazla çay alan firmalar organiğe geçiş tehir edilince yapacakları vurgun dumura uğradı. Üreticinin baskısından dolayı hükümet organiğe geçişi engelledi çıkarsaması yaparak adeta üreticiden öç almaya dönüştürdüler yaş çay alım işini.

Özel firmaların devletin ilan ettiği fiyatın altında çay almaları doğru değil. İzdiham var diye milleti canından bezdirmek, elindeki ürünü kelepir görmek ne insani ne de İslami bir tavırdır.

Hükümetin bu uyanıklara bir dur demesi gerekiyor. Hele seçim atmosferinde halkı böylesine canından bezdirmek adeta muhalefete çalışmak demektir. Kârlarını düşünerek “kime ne olursa bize ne” gibi absürt bir yola tevessül etmek bu firmaların yanına bırakılamaz. Lisan-ı hal ile bu tamahkâr güruha bazı gerçekler anlatılmalıdır.

Devlet üreticiye çayınız elinizde kalmayacak demiş olsa da Ramazan yaklaşması nedeniyle halk birinci sürgünü bir an önce bitireyim istiyor. Bu isteği iyi tespit eden uyanıklar fiyatlarla oynayarak halkın hakkını kendi bilançolarına irat kaydı sevdasındalar. Kimse hemşehrilerinin yeni sistemde Cumhurbaşkanı olup olmayacağına bakmıyor.

Bence topu topu on on beş firmadan oluşan bu insanlar gün geçirmeksizin toplanmalı, halkın hakkını hiç edemeyecekleri bilgisiyle donatılmaları sağlanmalıdır. Yoksa kritik süreçler yaşanır.

Çay bölgenin ekmeği, aşı ve işidir. Bu nimete saygısı olmayan, bu nimeti sadece kendilerine aşırı kazanç sağlayacak kapı görenlerin eline vatandaşı bırakmak tamiri zor yaralar açar.

Ben sahadan yazıyorum. Koltuklarda oturup ahkâm kesenlerden değilim. Gerçekten üretici çok mağdur. Bu mağduriyetin birilerince suistimal edilme riski var. Bizler halkın tercihlerini mağduriyetler üzerinden değil de gerçekler üstünden yapmasından yanayız.

Üreticiye zamanın şartlarına uygun fiyat verildi. Şayet üretici bu imkanı değerlendiremezse yazık olur. 1.5 ile 2 TL arasına sıkışmış bir üretici yevmiye mi para yetiştirsin ne yapsın!

Çare siyasilerde…