İki antrenmanla Trabzonspor’un başında yeni Malatyaspor maçına çıkan yeni teknik direktörümüz Rıza Çalımbay,maçtan sonra yaptığı açıklamada futbolcular konusunda umduğuyla bulduğu arasındaki şaşkınlığını şu cümlelerle anlatmaya çalıştı:“Bazı arkadaşlarımız hiç hazır değil. Beklediğimin çok altındaki bu arkadaşların çok daha fazla çalışması, günde iki antrenman yapması gerekiyor”
Yani Rıza hoca’nın dolaylı olarak anlatmak istediği şu:Yan gelip yatmışlar!
***
Trabzonspor’un kurulduğundan beri en büyük özelliği diri, mücadeleci, savaşan bir takım olmasıdır oysa.Yener,yenilir ancak bu özelliğinden ödün vermezdi..Türkiye Lig’indeki şampiyonluklarının.
Avrupa’nın devlerine karşı inanılmaz zaferlerinin..Altyapıdan, Trabzon amatör takımlarından gelen oyuncuların çoğunlukta olduğu kadrolarla bile herkese kafa tutmasının ardındaki sır da buydu..Elbette ustalar da vardı ancak,asıl kendisini paralayan askerlerdi zaferler de rol oynayan.
***
Ne kadar süper olurlarsa olsunlar, sadece komutanlarla savaşlar kazanılmayacağına göre, askeri azalan Trabzonspor’da yenilgilerden kafasını kaldıramaz oldu.Oysa futbolun en basit kuralıdır.Önce koşacaksın, mücadele edeceksin.90 dakika isyancı bir ruhla varını yoğunu ortaya koyacaksın.Dersen ki nasılsa idare ederim, öyle iki çalım, araya bir ince pas..Olursun pas pas!..
***
Ersun Yanal’dan arda kalan Trabzonspor’un en belirgin zaafı da bu.Çok yumuşak ..Rakipler elini kolunu sallaya kadar defansın önüne kadar pasaportsuz geliyor.Defansın zaten sıkıntılı..
O zaman ne oluyorsun?9 maçta 21 gol yiyorsun..
***
İyi bir orta saha oyuncusunda olması gereken pek çok özelliği sahip olmasına rağmen, düşük tempoda oynadığı,vites arttırmadığı için gözden çıkarılan Soner Aydoğdu’ya bile şov yaptırmadık mı? Halı sahada oynar gibi aldı sağdan verdi sola.Soldan aldı döndü sola, uzattı araya..6-1’lik Akhisar hezimetinde büyük rol oynadı.Normal bir Trabzonspor’un karşısında Soner gibi futbolcuların ayağına top değmemesi lazım.
Şimdi mi anladınız Usta’nın tek adam olduğunu!Bu aradaTrabzonspor yönetiminden istifa eden ve buna gerekçe olarak da Başkan Muharrem Usta’nın kimseye danışmadan kulübü tek başına yönettiğini gerekçe gösteren sayın yönetici arkadaşlara da şunu söylemeden edemeyeceğim.“ Usta’nın bu tavrını 1,5 yıl sonra mı anladınız? O zaten ilk baştan beri aynı anlayıştaydı."

Castillo varken Volkan oynamaz!

Ersun Yanal’ın bıraktığı enkazı temizleyip yerine düzgün şeyler yapmak için gelen Rıza Hoca’mızın iyi niyetine, çalışkanlığına..Trabzonspor gibi bir takımda görev yapmanın ne demek olduğunu çok iyi bilen ve
bunu hem gurur hem de fırsat olarak gören anlayışına.Futbolculuğundan beri çalışkan ve üretken yapısına..Ayrıca temelden gelip tırnaklarıyla kazıya kazıya aldığı yola..Kariyerine saygı duyuyor, kendisine de
inanıyorum.Lakin bütün bunlar ilk eleştirimi yapmama engel değil.Sayın Hocam, Castillo gibi formda, üstelik kendisini kanıtlamak için fırsat kollayan kurulmuş zemberek gibi bir oyuncun varken,Malatyaspor maçında sahaya hiç hazır olmayan Volkan’ı sürmenizi anlayamadık! Eğer bu uygulamanın maçtan iki gün önce Castillo’nun menajerinin haciz için kulübe gelmesiyle bir ilgisi yoksa bizce yanlış oldu!Oynarsalar da Oynamasalar da hiçbir şey fark etmez! Bilindiği gibi Malatyaspor maçında Sosa ikinci sarıdan kırmızı, Yusuf direk kırmızı kart görmüş, Emanuel Mas’ta bu sezonki dördüncü sarı kartını gördüğü için cezalı duruma
düşmüştü.Yolda izde soruyor vatandaşlar;“Hocam Galatasaray maçında hangisi oynar hangisi oynamaz?”“Hiç fark etmez” diyorum.Böyle oynadıktan sonra , oynasalar da bir şey değişmez.Oynamasalar da!

Sosa buysa gitsin!
Alındığında sevinip çok şeyler beklediğimiz Sosa’nın hali ise yürekler acısı.. Faydasından vazgeçtik, bir de yakını bir saat 10 kişi oynatacak bir sorumsuzlukla zorla kendisini attırdı. UAFA kriterlerine takılmamak
için ‘Kiralık’ olarak alınmıştı ya..Eğer Sosa’nın hepsi buysa, opsiyon, mopsiyon kullanmayın nereye giderse gitsin!