SAĞLIK

Ali Çankaya’dan "Deli Bal" Uyarısı: “Aşırı tüketim hastaneye götürebilir”

Trabzon eski Tarım İl Müdürü ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya, Doğa Tarih Derneği olarak gerçekleştirdikleri doğa yürüyüşünde önemli uyarılarda bulundu. Özellikle Doğu Karadeniz’de üretilen ve halk arasında “Deli Bal” olarak bilinen balın tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten Çankaya, ❝Eğer aşırı tüketim olursa hastanede gözümüzü açabiliriz❞ dedi.

Tarih, doğa ve lezzet bir arada

Araklı’nın Konakönü, Kalecik, Buzluca, Turup ve Araklı Limanı bölgelerinde yapılan yürüyüşte, bölgenin Osmanlı dönemi camileri, tarihi konakları ve kaleleri ile tanışma fırsatı bulduklarını ifade eden Çankaya, ❝Canayer Kalesi’nde doğal güzellikleri gözlemledik. Rize’de yaşayan Azeri bir vatandaşın, 30 kovanıyla Deli Bal üretimi yaptığını yerinde gördük❞ şeklinde konuştu.

“Komar” zamanı başladı

Yöre halkının “komar” olarak adlandırdığı orman güllerinin çiçek açma dönemine girildiğini hatırlatan Çankaya, yağışlı hava koşulları nedeniyle bazı arıcıların arılarını şurupla beslemek zorunda kaldığını söyledi.

“Deli Bal tansiyon düşürür, ama ölçüyü kaçırmayın”

Deli Bal’ın şifalı bir ürün olduğunu vurgulayan Çankaya, şu uyarıda bulundu:

❝Delibal çok önemli bir besindir, tansiyon düşürücüdür, ancak dikkatli tüketilmesi gerekir. Özellikle tansiyon problemi olanlar için faydalı olabilir ama dozuna dikkat edilmelidir❞

Arıcılar için yerleşim düzeni önerisi

Deli Bal üretiminin daha sağlıklı yapılabilmesi için arıcıların Tarım teşkilatıyla iş birliği içinde hareket etmesini öneren Çankaya, orman gülü bitkisinin 3 bin metreye kadar yayılım gösterdiğini hatırlatarak, bu alanda büyük bir potansiyele sahip olunduğunu kaydetti.

Ali Çankaya, açıklamasını ❝Tüm arıcılarımıza bu yıl başarılı, bol ve kazançlı bir sezon diliyorum❞ sözleriyle tamamladı.