EKMEKÇİYİZ

Uzun süren ayrılık sonrasında döndüğüm memleketimin çok zengin olmayan mutfağının  bol tereyağlı kuymağına batırdığım ekmeğin tadı damağımda kalır hep.

Ekmek benim için en kutsal yiyecektir.Bu topraklarda yaşayan insanlar, ekmeksiz yemek tüketmezler.

Ekmek, Türk tarihinde asırlar boyu kutsal sayılarak büyük önem taşımıştır. Sofraların vazgeçilmezi olan ekmek, hem inancın hem de geleneklerin bir gereği olarak daima ana yiyecek olarak görülmüştür.

“Açlık ile tokluğun arası bir dilim ekmektir” denir.

Orta Asya’dan Anadolu topraklarına kadar uzun bir yolculuğu vardır bizim ekmeğimizin.

Mayalısı, mayasızı, cevizlisi, üzümlüsü, sakızlısı, otlusu, zeytinlisi, peynirlisi... Dünyanın ekmek çeşidi bakımından en zengin, üç bin tür ekmekle Almanlar olduğu sanılır.

Almanların Roggenmischbrot’u Fransızlar’ın Baguette’i, İtalyanlar’ın Ciabatta’sı, Rusların siyah ekmeği, İngilizler’in muffin’i meşhurdur.

Bizim ekmeklerimiz, en yakın rakibine bile fark atacak cinstendir.

Bu konuda tek eksiğimi; bize has değerlerimizi kayıt altına alıp çok geliştiremememiz.

İşte size güzel bir örnek; Vakfıkebir ekmeği...

Bu kadar lezzetli ve güzel ekmeği markalaştıramadık ne yazık ki!

Herkes Vakfıkebir ekmeği adı altında ekmek yapıyor.

Ama hiç denetim yapılmıyor.

Vakfıkebirli fırıncılar da bunun bilincinde değil, sahip çıkmıyorlar.

Ellerindeki değeri bilmeden, bugün ne kadar ekmek satarım derdindeler.

Geçen hafta Vakfıkebir'de ekmek almak için girdiğim fırında farklı bir ekmek gördüm.

Mor renkli bir ekmek dikkatimi çekti.

O anda ekmek pişiren ustaya sordum “Bu nasıl bir ekmek” diye.

4. kuşak ekmek ustası olan genç adam bana hemen mor ekmeğin özelliklerini anlattı.

Sebze ve meyve özlerini alarak hazırladığımız karışımla yapılan bu ekmek, mor renkte ve oldukça güçlü antioksidan özelliğe sahip.

Ata mesleğini severek sürdüren Yunus Emre Kutoğlu işini çok seviyor ve bu güzel ekmeğin farklı türlerini deneyip üretme heyecanını taşıyor.

Taşıdığı misyonun önemini kavrayan devamlı araştıran ve uygulayan bu genç usta Vakfıkebir ekmeğinin de tanınmasına daha fazla katkı sunacak.

Atalarının ürettiği, tada bağlı kalarak, yeni bir şeyler de üstüne katarak Vakfıkebirli fırıncıların da bu bilince ulaşmasının öncülüğünü yapacak gibi duruyor bu genç ekmek ustası.

Ekmeğin bol olsun Yunus usta.