GENEL

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, 1,5 milyon TL kar yapacak!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zoruloğlu, Akoluk’ta yapılan arıtma tesisi ve Kutlugün’de yapılan İshale Hattı Tünel İnşaatında incelemelerde bulundu. Zorluoğlu, yapılan çalışmalarla Trabzon’un şehir merkezinde 2 büyük arıtma ve ishale hattı bulunacağını dikkat çekerek, hem su sorunun yaşanmayacağını hem de belediyenin aylık 1,5 Milyon TL kara geçeceğini söyledi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, Yol Bakım Daire Başkanı Gürcan Başar, DSİ Yetkilileri ve beraberindekilerle Trabzon’da devam eden Altyapı Çalışmalarını yerinde inceledi. İlk olarak Kutlugün Mahallesindeki Tünel Alanında ve ardından TİSKİ’nin Akoluk Mahallesindeki İçme Suyu Arıtma Tesisi İnşaat alanında incelemelerde bulunan Başkan Zorluoğlu, burada dikkat çeken açıklamalar yaptı.

ARIZA OLDUĞUNDA SORUNLAR ÇIKIYORDU İlk olarak Kutlugün’de ki tünel inşaatının önünde açıklamalarda bulunan Başkan Zorluoğlu, projenin DSİ tarafından yapıldığını ancak sahibinin Büyükşehir Belediyesi olduğu ve parasının da Büyükşehir tarafından karşılanacağına da dikkat çekti. İshale hattının yaklaşık 87 km’lik olduğuna dikkat çeken Zorluoğlu, “Yani mevcut ishale hattına paralel bir çalışma. Çünkü mevcut ishale hattı hem eskidi, hem de arıza olduğunda sorunlar çıkıyor. O nedenle inşallah önümüzdeki Haziran’a kadar bu ishalle hattı bitecek. Bu bölge heyelan bölgesi olduğundan dolayı başka geçiş imkanı yoktu. O nedenle burada büyükçe bir tünel, yapıldı. İnşallah bu tamamlandığında ishale hattı iki tarafa bağlanmış olacak.

SADECE İÇME SUYU İÇİN DEĞİL Çok özel bir yapı. Sadece İçme Suyu İshale hattı için yapılmıyor bu tünel. Buralardan geçecek, kanalizasyon ve diğer alt yapı işlerinde de bu tünelden faydalanabileceğiz. Bu bakımdan çok rastlanan bir şey değil” dedi. Ardından ishale hattının bağlanacağı Akoluk’ta yapılan Arıtma Tesisinde de incelemelerde bulunan Başkan Zorluoğlu, Arıtma Tesisinin önümüzdeki yıl içinde tamamlanmasının da planlandığını söyledi.

BÜYÜKŞEHİR’E AYDA 1,5 MİLYON TL KARA GEÇİRECEK Başkan Zorluoğlu, “Arıtma Tesisinin avantajlarını da sıralayan Başkan Zoruloğlu, 90 koduna kadar cazibeyle su verebiliyoruz. Gerisi elektrikle basarak yapılıyor. Akoluk tamamlandığında artık şehrin 200 kotuna kadar cazibeyle su verebileceğiz. Bu ne anlama geliyor? Hem arızalar az olacak, hem de TİSKİ olarak ciddi enerji tasarrufu yapmış olacağız. Bizim hesabımıza göre ayda 1,5 milyon gibi bir rakam kara geçmiş olacağız. Onun ötesinde 2 arıtma tesisimiz olacak, 2 ishale hattımız olacak. Yani bir arıza olduğunda bir birinin yerine kullanabileceğimiz iyi bir yapıya kavuşmuş olacağız” dedi.

ÜST KOT DEPOLARINA DA SU SAĞLANACAK Başkan Zorluoğlu, Arıtma Tesisi inşaatında yetkililerden bilgi aldıktan sonra sözlerine şu şekilde devam etti: “Trabzon’da biliyorsunuz biz çok büyük alt yapı projesi yürütüyoruz. İçme suyu, kanalizasyon, doğalgaz ve Telekominikasyon gibi 5’i bir yerde çalışma devam ediyor. Trabzon’da kurduğumuz yeni sisteme su taşıyacak ishale hatlarını da yeniliyoruz. DSİ ile yürüttüğümüz çok önemli bir çalışma. 1 km’lik bağlantıyı da sağladığımızda projenin başlangıcıyla Akyazı’nın yukarısındaki depoya kadar bağlantı sağlanmış oluyor. Bu ishale hatlarıyla birlikte şehrin üst kotlarına depolar da yapılıyor. Bunların tamamı Haziran ayında inşallah bitmiş olacak.

TOPLAMDA 500 MİLYON TL’LİK YATIRIM Bizim şehrimizin 2 tane büyük içme suyu arıtma tesisi, 2 tane de alternatif büyük ishale hattı olacak. İhtiyaç duyulduğunda diğerine geçebileceğimiz tesisleri işletmeye alacağız. Bunlar büyük maliyetli olan projeler. Toplam 500 Milyon TL’lik bir yatırımdan bahsediyoruz. Bunu DSİ Bize uzun vadeli kredi olarak ayarladı ve teslimden sonra ödemeler başlayacak” GÖLETLER KIRSAL ALANDA SU SORUNUN ÇÖZECEK DSİ ile Büyükşehir Belediyesinin kırsal alanlarda ki su sorunun giderilmesi için yaptığı gölet çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Başkan Zoruloğlu, “DSİ ile yürüttüğümüz başka işimiz de var. Kırsal alanlarda içme suyunu karşılamak adına yeni strateji çerçevesinde gölet yapımına geçtik. Hem içme suyu göleti, hem de HİS dediğimiz hayvan içme suyu göleti. Şu ana kadar bu manada 7 tane göleti projelendirme ihalesi yapıldı. Ona ilave olarak Büyük Liman’ı saymamız lazım. 3 tane de HİS.. Kadıralak, Hıdırnebi ve Uçarsu’da var. Bunlar devam ediyor. Biz aruz ediyoruz ki şehrimizin bütün ilçelerinde içme suyu meselelerini uzun vadede çözecek, bu göletleri bir an önce hayata geçirelim. Bu göletlerde su tuttuğumuz da ki depolama anlamına geliyor. İklim durumu ne olursa olsun, buralarda bir içme suyu kesintisine ihtiyaç kalmayacak. Yaz kurak geçtiğimizde, halkın yoğun olarak geldiği bölgelerde sorun yaşıyoruz. Bunu da kalıcı göletlerle çözmüş olacağız. Bu göletlerden en yakın olanını Büyük Liman’da düşünüyoruz. O projeleri tamamlanır ilk önce o başlar. Uçarsu devam ediyor. Hıdırnebi başlamak üzere, Kadıralak’ta sözleşme aşamasında. Bu 3 tanesi ilk olarak tamamlanacak. Büyükliman ile 4 tanesi olacak.. Sonra 7e tane daha ekleyeceğiz. Trabzon’un kırsal alandaki içme suyu meselesini, büyük oranda çözmüş olacağız. Arıtma Tesisleri, İshale hatları ile şehrdin merkezine büyük dokunuş yapacağız. Şehrin Merkezinin geleceği ilgili su meselesini çözmüş olacağız, diğer taraftan bu gölet sistemiyle kırsal alandaki içme suyu eksikliklerini tammalamış olacağız” dedi.