Trabzon Valisi Yücel Yavuz’un kaçak yapılara su ve elektrik verilmemesi gerektiği talimatını vermesinin ardından gözler doğa harikası olan Uzungöl’e çevrildi.

Turizmin göz bebeği Uzungöl’de de bilindiği üzere kaçak ve ruhsatsız yapıların sayısı bir hayli fazla. Burada kaçak işletmelere de su ve elektrik verilecek mi açıkçası merak etmiyor değiliz.

Ancak Uzungöl’de imar katliamına ‘dur’ demek için Vali Yavuz’un talimatını burada kararlılıkla uygulaması halinde şehrimize de en büyük iyilik yapılmış olur.

Vali Yavuz’un talimatı hayata geçirildiği takdirde şehrimizde olduğu gibi Uzungöl’de ve bir başka turizm merkezinde kimse kaçak yapıya cesaret edemeyecektir.

Ama uygulandığı takdirde. Aksi halde şehrimiz yine kaybeder.

Herkes günü kurtarma peşinde olduğu sürece şehrimiz bir adım ileriye değil, geri gitmeye devam eder.

Bakın, bugüne kadar hep işler baştan savma ve günü kurtarmak için yapıldığı için Uzungöl işte bu yüzden bu hale geldi.

Gerekli cezalar ve yaptırımlar yetkili kurumlar tarafından uygulanmadığı için kaçak yapılar arttı, turizmin arkasına sığınılarak orada herkes bir işletme yaptı.

Şimdi ise yoğun yapılaşmadan herkes dert yanıyor, hem turist rahatsız, hem işletmeci hem de şehrin idarecileri. İyi ama burasının bu hale gelmesine kimler izin verdi?

Şimdi ise gelinen noktada kimse işin içinden çıkamıyor. Kimse pirincin taşını ayıklayamıyor.

Neden? Çünkü yetkililer, zamanında gerekeni yapamadığı için.

Neymiş efendim, ‘Turistler şehrimize Uzungöl için geliyor, bu kadar turisti nerede ağırlayacağız, Arap turistler, Uzungöl’de kalmayı istiyorlar, bu yüzden de orada otellere, restoranlara fazlasıyla ihtiyaç var’ deyip orada adeta kaçağa göz yumuldu.

İşlenen suçlar görmemezlikten gelindi. Artık yeni yeni yetkili kurumlarımız bir yaptırım yoluna giderek kaçak yapılarla mücadele içerisine gidiliyor.

Uzungöl’de artık kaçak yapıya müsaade edilmiyor diyorlar ama artık iş işten geçtikten sonra.

Zaten orada yapılanlar yapılmış. Hani derler ya ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ diye. İşte Uzungöl’deki durum tam da bundan ibaret.

Şimdi insan sormadan edemiyor. Vali Yavuz’un talimatı Uzungöl’de hayata geçirildiği takdirde kaçak yapılara su ve elektrik verilmezse bu işletmeler kapatacak mı?

Kapatırsa bu kadar turiste nasıl hizmet verilecek?

Ayrıca bir sürü masraf yapıp işletme sahibi olan insanlarında bir mağduriyet yaşayacağı kesin.

Peki göz yumulup kaçak yapılara bir yaptırım uygulanmadığı takdirde ortada da bir kanunsuzluk ve kural tanımamazlık var.

Yaptırım olmadığı zamanda imar katliamı oluyor. Gel de çık işin içerisinden.

Şimdi yetkili kurumlar hem turizme zarar vermemek hem işletmecileri mağdur etmemek hem de kanunsuzluğa izin vermemek adına bir yol izleyecek. Açıkçası işleri zor.

Belki de işin içinden çıkamayıp her şey havada kalacak. Yine şehrimizde herkes ‘Eski tas eski hamam’ olarak yoluna devam edecek.

Bu arada Uzungöl’de kaçak yapı işini bir yetkilimize sordum. Yetkilimiz de durumdan rahatsızlığını dile getirerek aynen şu ifadeleri kullandı. Yetkilimiz, “Açıkçası bu insanlar Uzungöl’de nasıl kaçak olarak işletme açabiliyorlar anlayabilmiş değilim. Hangi kurumlar bunlara izin veriyor şaşıyorum doğrusu” diyor. Ancak bu işe bir ‘dur’ denmesi gerektiğini artık bir yaptırımın uygulanması gerektiğini de dile getirdi yetkilimiz.

Evet, bence de zararın neresinden dönülse kardır. Bir an önce gereken yapılmalıdır.

Bu arada bazı yetkililerimiz diyor ki ‘Turizm sezonunda Uzungöl’de olumsuz haberler, yazılar yazmayın turizm zarar görüyor’ diyorlar. Yani hataları, eksiklikleri örtbas etmeye çalışıyorlar, görmemezlikten geliyorlar. Biz de diyoruz ki asıl eksiklikler, hatalar örtbas edildiği için işte Uzungöl’ün hali ortada. Şimdi eserinizle övünün. Bir gün Arap turistler Uzungöl’ü terk ederse turizmin halini düşünemiyorum bile.

Bu yüzden bırakın da eksiklikleri, hataları gündeme getirelim.