Tarih boyunca öğretmenliğin tanımı yapılmıştır. Çeşitli tanımlar mesleğin yüceliğini, özelliklerini, güzelliklerini anlatıyor olması bakımından önemlidir.  

Bence öğretmen “genç dimağlara vatan, millet ve bayrak sevgisini nakış nakış işleyenlere denir. Bunlardan birinin veya birkaçının eksik olması öğretmene puan kaybettirir.

Öğretmenliğin Tanrısal bir meslek olması, tüm meslek erbaplarının öğretmenden feyiz almasıyla açıklanır. Doktoru, mühendisi, valisi, kaymakamı mutlaka öğretmenin çağdaş bilgileri sayesinde o makama gelmişlerdir. Bu nedenlerle tarih boyunca “Tanrı gökten yere inse öğretmenliği seçerdi” deyişimizin nedeni budur.

Selçuklularda meşhur bir söz vardır.: “Herkesten her şey olur, ama, herkesten öğretmen olmaz” Öğretmen her şeydir. Sevgidir, sevgilidir, annedir, babadır, aktördür. Öğrencisine kendi öz çocuğu gibi bakmasını bilmeyenlerden öğretmen olmaz.

Son yıllarda bu yüce meslek, kıyısından, köşesinden tırtıklanmaya başladı. Bugün, başında milli kelimesi olan bir bakanlıkta, bütün bu özellikleri üzerinde toplayan kaç öğretmen vardır.   

Okuyan, soruşturan, araştıran, kısaca “mantık süzgecini” kullanan öğretmen sayısı … Geçenlerde bir öğretmen sevdalısı olarak beni çok etkileyen bir olay yaşadım. S. Y. adında tatlı, minnacık bir kızımızla söyleşi yaptım. 8-9 yaşlarında … Zeka yaşı, ana yaşının çok üstünde: “Şubat tatilinde öğretmenimiz bir ödev vermişti. Tatil dönüşü herkes tatilde yaptıklarını sınıfta anlatacaklardı. Harçlıklarımı biriktirmiştim. Yıllardır bir düşüncem vardı: “Anıtkabire gidecektim.

Öğretmen olan halamla bu yüce makama, Anadolu’nun Kabesi denen yere büyük bir heyecanla gittik. Aman Allah’ım. O ne heyecandı. Kalbim yerinden çıkacak gibiydi. Özellikle, Çanakkale Savaşlarının canlandırıldığı bölümde ağlamaklı oldum . Acaba oradaki savaş çığlıkları arasında büyük dedemin sesi de var mıydı.

O sahneler, o sesler günlerce rüyalarıma girdi. Bu heyecanı sınıf arkadaşlarımla paylaşmak için sabırsızlanıyordum.

Tatil dönüşü sınıfımızda sıra ile tatil anılarımızı anlatmaya başladık. Sıra bana gelince heyecanla ayağa fırladım: “Öğretmenim ben, tatilde Anıtkabire gittim” dedim. Öğretmenim beni yerime oturttu. Günlerce ağladım. İşte o anda “Benim öğretmenim öldü. Benim nazarımda ondan sonra hiç yaşamadı!... Yorum sizin. ..